Suomen suurin matkablogiyhteisö
#IGTT Islanti

#IGTT: Islannin putoukset – virtaavia vesiä ja muistoja

torstai, helmikuu 2, 2017

Vesi pyörii mielessä tavallista enemmän, kun en tällä hetkellä pääse kotonani suihkuun. Suihkun sekoittaja rikki ja vesi tulee niin pienellä paineella ja liian kuumana tai kylmänä, joten sinne ei kannata tällä hetkellä mennä. Täällä koti -Suomessa sitä vaan on niin tottunut siihen, että vettä tulee ja suihkuun pääsee silloin kun haluaa. Ja kuinka huolettomasti vettä yleensä tuleekaan käytettyä.

Kotonani ei virtaa tällä hetkellä vesi, ainakaan suihkusta, joten innostuin katselemaan kuvia virtaavista vesistä. Ja jostain ihme syystä minulla tulee vesien virtauksista ensimmäsienä mieleen Islanti. Vuonna 1999 tein Islantiin 3 viikon matkan pakettiautolla. Smyril Linen laivalla matkattiin  Norjan Bergenistä yli Pohjois-Atlantin. Matka laivalla kesti muistaakseni pari vuorokautta. Smyril Linen Norröna kulki tuohon aikaan reittiä Tanska Hirtshalls – Norja Bergen – Shetlandsaaret Lerwick – Färsaaret Torshavn – Islanti Seydisfjordur – Torshavn – Hirtshalls – Torshavn – Lerwick – Bergen, joten paluumatkalla teimme parin vuorokauden välistopin Färsaarilla laivan käydessä Tanskassa. Menomatka oli keinuvaa (laivan henkilökunnan mielestä myrsky oli paha) kyytiä, mutta paluumatkalla meno, vai pitäisikö sanoa paluu, oli huomattavasti tasaisempaa. Nykyään lautta kulkee Tanskan  Hirtshallsin satamasta, mutta ei poikkea Norjan Bergenissä.

Kohti Bergeniä ajeltiin rauhalliseen tahtiin ja Norjassakin ehdittiin poiketa reissun teeman mukaisesti virtaavien vesien äärellä. Norjasta mieleeni on jääneet mm. Vøringfossenin 182 metriä korkeat putoukset, jotka virtaavat Måbødalenin kanjonin läpi. Lisäksi Norjassa käveltiin polkua pitkin Norheimsundissa sijaitsevan Steindalsfossenin putouksen taakse. Tästä minulla ei ole valokuvaa, ainoastaan muistikuvia pauhuavasta vedestä.

20170131_174550

Vøringfossen Eidfjordissa Norjassa

Islannissa sitä vasta putouksia riittää –  katsot mihin suuntaan tahansa, aina on jossain virtaavaa vettä. Ja vesi on myös puhdasta ja raikasta.

20170131_174318

Kiva paikka kodille, Foss á Siðu eteläisessä Islannissa

Tämä vehreän kaunis paikka oli aiemmin vailla nimeä, mutta Instagram-tilini kautta tämä nimetiin Foss á Siðu- putoukseksi Kirkjubaejarklausturissa. Olin itse vakuuttunut että tämä paikka sijaitsee länsi- tai pohjois- Islannissa, mutta tämä on siis etelässä. Kelpaisi tuossa talossa asustella.

20170131_174132

Svartifoss

Laiva tuli Bergenistä Itä-Islannin Seydisfjorduriin. Me lähdimme kiertämään saarta etelän kautta ja ensimmäisiä vastaan tulevia isompia putouksia on basalttipylväinen Svartifoss, joka on pienen patikkamatkan päässä autolta. Tästä hiukan länteen päin on  Skogafoss, noin 60 m korkea ja 25 metriä leveä putous. Skogafoss sijaitsee maan eteläosassa Vikin kylän lähistöllä. Tästä hiukan Reykjavikiin päin on vielä mm. Seljalandfoss, kuten Norjan  Steindalsfossenin, myös tämän putouksen taakse pääsee kulkemaan polkua pitkin. Syystä tai toisesta myöskään tästä minulla ei ole valokuvaa.

20170131_174224

Skogafoss

20170131_174249

Godafoss

Moni Islanninkävijä käy ainkain Gullfossilla, jonka kupeessa minä olen yöpynyt pakettiautossa kuunnellen putouksen pauhua. Yläpuolella oleva valokuva ei ole Gullfossilta vaan Pohjois-Islannin Godafossilta. Nimi ”jumalten putous” on muisto vuoden 1000 Þingvellirin kansankäräjiltä, jossa kristinusko äänestettiin valtion uskonnoksi. Paluumatkalla pohjoiseen heimopäällikkö heitti pakanajumalten kuvat putoukseen.

Pohjoisen putouksista vesivoimainen Dettifoss jäi näkemättä. Ajelimme kyllä paikalle, mutta sumu oli niin valtaisa, että eteensä ei nähnyt. Tyydyimme vain kuuntelemaan tämän 44 metrisen putouksen pauhua. Dettifoss jäi mieleen putouksena, jonka olen kuullut, mutta en nähnyt, vaikka lähes vieressä olinkin.

20160922_051100

Dynjandi

Jostain syystä pidin valtavasti Luoteis-Islannin pitsimekkomaisesta Dynjandi-putouksesta. Putous on alaspäin levenevä kerroksittain laskeutuva putous. Kauniimpi kuin kuvat anatavat ymmärtää. Tuolla ollessa oli myös (ajan kullatessa muistot) yksi reissun kauniimmista ja lämpimimmistä päivistä.

20160109_150738

Hraunfossar

Kaunista katseltavaa oli myös Hraunfoss. Vesi purkautuu maan uumenista laavakiville ja siitä kirkasvetiseen koskeen. Myös tämä paikka oli mielestäni vallan mielyttävä. Toki paljon turistisempi jo tuolloin, kun esimerkiksi Dynjandi.

Näiden kuvien selaamisen jälkeen ihmettelen, että miksi en ole vielä käynyt uudelleen Islannissa. Aika on kullannut muistot, pettyisinkö uudella reissulla? Palaamiseen on kyllä kolme syytä luonto, luonto ja luonto…

Postauksen kuvat olen ottanut reissussa vuonna 1999 ja jakanut blogin Instagram-tilille menneen viikon aikana. Islanti halusi ottaa pääosan tämän kuukauden Instagram Travel Thurdayssa, vaikka väkisin aioin ensin kirjoittaa ihan muuta. Joten rakeiset kuvat ja virtaavat vedet kuljettavat lähes 20 vuoden taakse. Ensin keikkuvalla laivalla maahisten saarelle ja pakettiauton kyydissä virtaaville vesille.

P.S. Tätä kirjoitusta julkaistessa, minulla virtaa vesi taas myös suihkusta.

Tämä blogikirjoitus on osa Instagram Travel Thursday -tempausta, jonka järjestäjinä toimivat Travellover, Muru Mou ja Skimbaco.

You Might Also Like

26 Comments

 • Reply ananas2go torstai, helmikuu 2, 2017 at 06:53

  Jäin miettimään elämysten kokemista eri aistien kautta, kun kirjoitit putouksesta, jonka kuulit, vaikket nähnyt. Mikähän loppujen lopuksi olisi vaikuttavinta? Luulen, että minulle kuuloaistimus nousisi tärkeämmäksi. En pidä itseäni erityisen visuaalisena ihmisenä, ja se on nykyajassa joskus vaivalloista.

  Sinulla olikin kunnon muistoja. Kauan sitten tehdyistä matkoista on myös tärkeä kirjoittaa ja mukava lukea.

  Tarinoinnin iloa edelleen!

  • Reply sarsa /Pohjoistuuli puhaltaa lauantai, helmikuu 4, 2017 at 08:49

   Toisaalta tuosta hetkestä sen veden pauhun lisäksi teki vaikuttavan myös se valtaisan paksu sumu, mihin ei täällä Suomessa törmää kovin helposti. Vaikka tuosta reissusta tosiaan on aikaa niin näiden kuvien kautta huomasi muistavansa yllättävän paljon asioita. Tässä toimi siis se visuaalissuus hyvin muistin apuna.

 • Reply Sonja | FIFTYFIFTY torstai, helmikuu 2, 2017 at 19:12

  Heh, hienoa että sait suihkun takaisin! On muuten ihan eri fiilis katsella tällaisia vanhoja värikuvia, niistä tulee erityinen tunnelma, mikä ei terävämmissä kännykkäkuvissa oikein välity. Jokin menneisyyden nostalgia ja loiste. 🙂

  • Reply sarsa /Pohjoistuuli puhaltaa lauantai, helmikuu 4, 2017 at 08:53

   Suihku kyllä helpottaa elämää ihmeesti ; )) Näitä vanhoja juttujakin on kyllä hauska välillä muistella. Ja täältä mulla oli sentään valokuvia, joka paikasta niitä ei löydy.

 • Reply Saana | Live now – dream later torstai, helmikuu 2, 2017 at 19:46

  Haha, jostain kumman syystä sun Instagram-kuvia seuraillessa kävi aikaisemmin tällä viikolla mielessä, että taitavat Islannin vesiputoukset päästä IGTT-postaukseen tällä viikolla! 🙂 Ja hyvä niin. Foss á Siðun tunnistin heti, sen verran monta kuvaa räpsäisin siitä itsekin, mutta bongasitkos sen kohdalla tien toiselta puolelta yhden Islannin hauskimmista luontokohteista, Dverghamrarin basalttipylväät? Erityisesti sen yhden vinon, jota kutsutaan ”Islannin kaltevaksi torniksi”? 🙂 Se on itse asiassa aika tuntematon, vaikka upea kohde onkin. Blogista löytyy toki juttua siitäkin.

  • Reply sarsa /Pohjoistuuli puhaltaa lauantai, helmikuu 4, 2017 at 08:57

   Taisi tulla monta putousta lyhyellä aikavälillä ; ) Jännä miten sitä pääsi näiden kuvien kautta sellaiseen Islanti-fiilikseen. Mulla ei toisaan ole ollut niemeä tuolle putoukselle, joten kiva että tämä sai nimen ja oikean sijainnin. Kävin katsomassa sun jutun tuosta Pisan tornista ja on silloin aikoinaan jäänyt minulta väliin – vielä siis yksi syy käydä Islannissa.

 • Reply Skimbacon Katja perjantai, helmikuu 3, 2017 at 00:05

  Olen käynyt monta kertaa Islannissa pikaisilla Stop Over visiiteillä, mutta kyllä siis pakko vaan jonain päivänä tehdä kunnon matka, kyllä kuulostaa siis niin mahtavalta reissulta.

  • Reply sarsa /Pohjoistuuli puhaltaa lauantai, helmikuu 4, 2017 at 09:00

   Mulla on tullut nyt ihan viime aikoina sellainen tarve palata Islantiin. Omasta reissusta tosiaan on aikaa ja se ansaitsisi uuden vierailun. Riittäisi nyt aluksi myös tuollainen pikainen visiitti.

 • Reply duunireissaaja perjantai, helmikuu 3, 2017 at 07:59

  Ilahduin suuresti, kun sun instaan alkoi ilmestyä näitä. Toukokuussa pääsen nimittäin näkemään nämä oikeasti. Me ollaan tehty reittisuunnitelmaa oikeastaan just näiden vesiputousten mukaan.

 • Reply Heidi / Auringon alla perjantai, helmikuu 3, 2017 at 13:04

  Haaveilen, että pääsisin tänä vuonna ensivisiitille Islantiin. Työmatka olisi ehkä tarjolla, toivottavasti se toteutuu. Silloin ei välttämättä ehdi nähdä juuri mitään, mutta ehkäpä siinä saa kivan ensikosketuksen ja voi sitten palata omalla lomalla myöhemmin.

  • Reply sarsa /Pohjoistuuli puhaltaa lauantai, helmikuu 4, 2017 at 09:05

   Toivottavasti pääset Islantiin sen ensikosketuksen verran. Sitten voi palata takaisin omalla ajalla ja kivoilla suunnitelmilla. Mua ihastutti siellä aikoinaan se tila ja luonnon erilaiset yksityiskohdat.

 • Reply Terhi / Muru Mou lauantai, helmikuu 4, 2017 at 19:51

  En tiennytkään, että Tanskasta pääsee laivalla Färsaarille ja Islantiin. Pitääkin tutkailla tuon Smyril Linen nettisuvuja tarkemmin, sillä rupesi kiinnostamaan tuollainen reissu! 🙂

  • Reply sarsa/Pohjoistuuli puhaltaa maanantai, helmikuu 6, 2017 at 06:46

   Me lähdettiin silloin aikanaan laivalla nimenomaan siksi, että on majapaikka valmiina. Kaikki yöt yövytiin pakettiautossa ja pesupaikkana toimi eri kylien uimalat. Ruokakin kokattiin pääasiassa trangialla – muutamia kertoja käytiin syömässä jossain ravintolassa. Budjetilla reissattiin siinä mielessä, tosin se laivamatka taisi olla itsessään aika hyvän hintainen.

 • Reply Kohteena maailma / Rami lauantai, helmikuu 4, 2017 at 23:15

  Yksi syy miksi haluan mennä Islantiin on nämä vesiputoukset! Norjassa Oddan seudulla oli paljon vesiputouksia, ja ne on myös upeita. Mitään kovin leveätä putousta siellä ei ole, mutta muutama vaikuttava kuitenkin. Islanti on vielä työn alla. parhaassa tapauksessa tänä vuonna ohjelmassa .-)

  • Reply sarsa/Pohjoistuuli puhaltaa maanantai, helmikuu 6, 2017 at 06:50

   Islanittin kyllä kannattaa mennä putouksia ihmettelemään – minuun teki aikanaan vaikutuksen myös se maaperä- omituisia kivimuodostelmia, Landmannalaugarin värikkäät kukkulanrinteet ja se että katseelle on tilaa.

 • Reply Teija / Lähdetään Taas sunnuntai, helmikuu 5, 2017 at 19:16

  En ole koskaan ajatellut, että Islantiin voisi mennä myös lautalla. Merenkäynti ei houkuta, mutta muuten kuulostaa kyllä aika kätevältä, kun voisi omalla asuntoautolla puksutella perille saakka.
  Islantiin täytyisi kyllä päästä!

  • Reply sarsa/Pohjoistuuli puhaltaa maanantai, helmikuu 6, 2017 at 06:54

   Olihan se laivareissu itsessän jo kokemus, mutta kulkihan majoitus ja kaikki tavarat helposti perille. Siihen aikaan kyllä lentäminenkin taisi olla huomattavasti kalliimpaa kuin tänä päivänä. Ja se mernkäynti menomatkalla oli pahinta, missä ikinä olen olut. Estonian uppoamisestakaan ei ollut kovin pitkä aika, joten voit kuvitella mitä mielessä pyöri.

 • Reply Travelloverin Annika sunnuntai, helmikuu 5, 2017 at 20:56

  Putoukset ovat kyllä maagisia. Niiden voima on uhkaava ja kiehtova.

  Kuvissasi on jo melkoista ajan patinaa. Paluu menneisyyteen ja filmikamera-aikaan. 🙂

  • Reply sarsa/Pohjoistuuli puhaltaa maanantai, helmikuu 6, 2017 at 06:58

   Kuvat on kyllä harmittavan rakeisia, vaikka yritin niitä säätää. Mä olen olllut aikaisemmin tosi huono ottamaan reissuista kuvia, joten olen iloinen että edes Islannissa kamera oli käytössä.

   Putoukset on kyllä mahtavia ja miten erilaisia ne voivatkaan olla.

 • Reply Héléna @ Chez Héléna sunnuntai, helmikuu 5, 2017 at 21:42

  Ihmeellisen ihania kuvia! Näistä vähän rakeisista kuvista tulee mieleen vanhat kunnon postikortit, joita harvoin tupsahti luukussa. Niitä katsellessa aina unohtui kuvittelemaan itseään maagisiin matkapaikkoihin…

  • Reply sarsa/Pohjoistuuli puhaltaa maanantai, helmikuu 6, 2017 at 07:01

   Ajan patinaa ja ainakin itselleni kivoja ja tärkeitä muistoja, vaikka ei näillä kuvilla varmaan mitään kuvakilpailua voittaisi. Oi, vanhat postikortit taisi olla silloin ennen nettiaikaa ainoa tapa kuvitella itsensä muihin maisemiin. Lisäksi tietenkin matkatoimiston esitelehdet.

 • Reply Tanja/Levoton Matkailija perjantai, helmikuu 10, 2017 at 14:58

  Islanti on kyllä hieno ja kaunis maa. 11 vuotta sitten olin siellä viisi päivää, ja eihän siinä ajassa paljoa ehtinyt nähdä. Joskus olisi siis kiva lähteä sinne päin uudestaan, ja kiertää koko saari kunnolla.

 • Reply Timo tiistai, huhtikuu 18, 2017 at 07:47

  Nyt vasta kiertelen blogeissa IGTT:n viimeisiä jälkiä, kiitos vierailusta mun blogissa!

  Muuten tuli viime vuoden aikana nähtyä putousten maailman mitalikolmikko, mutta Islannista jäi selvästi moni puuttumaan – nähtiin vain Gullfoss. Yritettiin sinne korkeimmalle putoukselle, mutta kun olisi pitänyt ylittää joki vaijerin varassa lenkkareiden kanssa, niin käännyttiin takas. ^^

  • Reply sarsa / Pohjoistuuli puhaltaa perjantai, huhtikuu 21, 2017 at 18:17

   Tuolla putouksia riittää enemmänkin kuin mitä näissä kuvissa on. näistä mun suosikeiksi nousi kyllä Dynjandi ja Hraunfoss. Islanti on kyllä maa johon mielelläni matksutaisin uudelleen.

  Leave a Reply