Suomen suurin matkablogiyhteisö
Suomi

Maakuntakierroksella Suomessa – muistoja ja haaveita

tiistai, joulukuu 6, 2016

Ensi vuonna Suomi on ollut itsenäinen valtio 100-vuotta. Viime viikolla Presidentti Sauli Niinistö  kertoi vierailevansa Suomen kaikissa 19 maakunnassa juhlavuoden kunniaksi. Mietin näin Itsenäisyyspäivän alla omaa Suomeani, sen lukuisia järviä, vaaroja, mäntymetsiä ja rosoisia merenrantoja. Olenko minä vieraillut kaikissa Suomen maakunnissa? Mikä on mielestäni ollut maakunnan parasta antia? Missä olen käynyt ja missä haluaisin käydä, jos en vielä 100-vuotiaan Suomen juhlavuonna niin lähitulevaisuudessa?

Muistoja maakunnista

ja ”tarttis käydä” – juttuja

Ahvenanmaa

Olen käynyt kolmesti Ahvenanmaalla. Näistä kaksi kertaa Maarianhaminan lähistöllä ja kerran Kökarissa. Kökarista mieleeni jäi 1784 valmistunut Pyhän Annan kirkko ja sen kallioinen ympäristö. Täällä olen käynyt joskus noin 20 vuotta sitten, joten muistikuvani voivat olla hataria. Tähän liittyy joku tarina kirkonmiehistä ja paikalla kasvavasta hullukaalista. Käykää ihmeessä tuolla ja kertokaa minulle, oliko siellä yhtä kaunista kun muistelen. Muutenkin Ahvenanmaa on kokemisen arvoinen.

Tarttis käydä kohteeni on pyöräretki yhteysaluksilla saariston läpi Ahvenanmaalle.

Etelä-Karjala

Saimaan rannat ja karjalainen letkeä puheenparsi. Kesä ja valkoiset pilvenhattarat. Tällaisia mielikuvia yhdistyy minun Etelä-Karjalaan. Mielikuvani liittynevät siihen kun joskus parikymppisenä asustelin yhden kesän Etelä-Karjalassa. Ihastuin kovasti Lappeenrannan linnoituksen alueeseen. Muutama kesä sitten poikkesin tuolla edellisen kerran ja edelleen löysin sieltä kahvila Majurskan, joka ihastutti jo parikymmentä vuotta sitten olemassaolollaan. Myös Imatra koskineen on näkemisen arvoinen.

Tarttis käydä kohteeni on mökkeily ja norppasafari Saimaalla

Etelä-Pohjanmaa

Lakeudet ja töksähtelevä suorasukaisnen puheenparsi. Kaikki on komiaa ja leviää. Itselleni kodikasta, vaikka siitä naapurimaakunnasta Pohjanmaalta olenkin. Seinäjoen lakeus Ylistarosta tullessa, ja taustalla kohoava Jouppilanvuori. Seinäjoki, junien risteysasema ja Provinssirockin kaupunki. Kiivetkää ihmeessä kaupungin korkeimmalle kohdalle Jouppilanvuorelle 118 metriä merenpinnan yläpuolella. Täällä olen joskus nuoruudessa lasketellut. Käykää Härmässä ajelemassa Knuuttilanraitilla, jossa voi ihastella vanhoja kaksifooninkisia pohjalaistaloja. Luontoon voitte tutustua mm. Lauhanvuoren kansallispuistossajossa vierailin keväällä. Muistakaa reissatessa, että  Etelä-Pohjanmaalla kaikki on hiukan paljon komiampaa kun muualla. 

Tarttis käydä Jalasjärvellä olevalla Pirunpesällä, jota Euroopan suurimmaksi hiidenkirnuksi mainostetaan. Ja Kauhanevan-Pohjankankaan kansallispuisto Kauhajoella on toinen kohteeni. Kiinnostaisi poiketa myös Kyrkösjärvellä, joka on rakennettu säännöstelemään Kyrönjoen tulvia. Olen käynyt tuolla joskus lapsuudessa, mutta alue on muuttunut noista ajoista paljon, joten uusi visiitti kiinnostaisi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Maisemat Lauhanvuoren kansallispuiston näkötornista

Etelä-Savo

Vesistöjä, metsää. Savonlinnan kaupunki ja itselleni tuttu Pieksämäki. Savonlinnassa on pysähdyttävä syömään muikkuja, joskus söin siellä elämäni parhaan muikku-muusiannoksen. Paikkaa en valitettavasti muista, mutta lähellä Olavinlinnaa se oli. Savonlinna on niin kesäkaupunki. Puumalassa ei kannata unohtaa Liehtalanniemen museotilaa.  Pieksämäellä suosittelen kävelyretkeä Partaharjun maastoihin tai fiilistelyretkeä Tahiniemen omakotitaloalueelle. Mikkelin tori on ainakin muistikuvissani aina vilkas.

Tarttis käydä Astuvansalmen kalliomaalauksilla ja Neitvuorella.

Kainuu

Kainuussa asuin jokusen vuoden Pohjanmaan jälkeen. Kainuu on metsiä, vaaroja, ja vielä kerran metsiä. Kajaanissa kannattaa käydä Kajaanin linnan raunioilla, kun ne vielä jossain kunnossa ovat maantiesillan kulkiessa linnan päällä. Käykää kahvilla Pekka Heikkisen kahvilassa. Tehkää retki Paltaniemen kuvakirkkoon ja Eino Leino taloon. Kivetkää Vuokatinvaaralle ja autoilkaa katsomaan näkymiä Naapurivaaran tanssipaikalta. Älkää unohtako Hiidenportin kansallispuiston rotkomaisemia. Ja muistakaa Hossa, värikalliot ja vesistöt. Omasta Hossa reissustani on aikaa aivan liikaa.

Tarttis käydä Karhusafarilla Kainuussa ja uusinta reissulla Hossassa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Näkymä Sotkamon Naapurivaaralta

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kajaanin linnan rauniot

Kanta-Häme

Tämän hetkinen kotimaakuntani. Juttuja Forssasta löytyy blogini kategorioista Forssa ja Forssan seutu. Forssassa yksittäisenä luontokohteena ilahduttaa kivikautinen asuinalue Salmistonmäki. Vorssalaisil o iha omalaisens puheenparsi, sanovat sitä vorssankiäleks. Mää e oike sitä ossaa näi vajaa kahrenkymmene vuoaren jälkee, mut sujuvasti jo kuuntelen viärest. Käykää Forssan torilla kuuntelemassa miten aito Forssalainen kieltä puhuu. Ja pankaas poikete Kultajyväsä, baari o vuarelt 1963. Toki Kanta-Hämeeseen kuuluu myös Hämeenlinnan kaupunki, jossa on maan mainio Aulangon ulkoilualue. Poiketkaa Kanta-Hämeessä lisäksi ainakin Liesjärven kansallispuiston perinnetilalla ja Ahonnokan aarniometsässä. Kanta-Häme yllättää järvillään, Lopelta löytää kivaa kangasmaastoa ja kirkasvetisen Melkutin- järven. 

Tarttis käydä Riihimäen seutu on itselleni vieraampaa, joten se alue voisi olla Kanta-Hämeen alueista seuraava pareemmin tutustuttava.

Salmistonmäki Forssassa

Salmistonmäki Forssassa

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Liesjärven kansallispuiston perinnnetila

20160424_185749

Liesjärvi aamunkajossa

Keski-Pohjanmaa

Yllättäen kyllä itselleni yksi vieraimmista maakunnista on Pohjanmaan naapuri Keski-Pohjanmaa. Monet monituiset kerrat olen ajanut autolla tai busiilla tai liftaten läpi Kokkolan, Kannuksen, Kälviän, Lohtajan, mutta siihen tutustuminen Keski-Pohjanmaahan on jäänytkin. Kokkolassa olen kuluttanut aikaa linja-autoa odoteleessa tai Kannuksessa pysähtynyt syömään. Mutta en todellakaan voi sanoa tuntevani Keski-Pohjanmaata.

Tarttis käydä Kaustisten kansanmusiikkijuhlilla, tulevana suvena 50. kerta, kun karkelot järjestetään.  Kokkolassa kiinnostaa Tankarin majakka. Salamajärven kansallispuisto Perhossa.

Keski-Suomi

Keski-Suomesta tulee ensimmäisenä mieleen Jyväskylä. Jyväskylä harjuineen on kiva kompakti kaupunki, jossa jossain elämäni vaiheeessa vietin enemmänkin aikaa. Kurkistakaa Toivolan Vanhan Pihan käsityöläisputiikkeihin ja kahviloihin. Keski-Suomessa kannattaa kivuta Struven ketjun mittauspisteelle Oravivuorelle. Ja jos herkutella haluatte, pysähtykää Leivonmäelle Karoliinan kahvimyllyyn.

Tarttis käydä Etelä-Konneveden kansallispuistossa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Toivolan Vanha Piha Jyväskylässä

Kymenlaakso

Haminan kaupunki pistää pään pyörälle. Poikkea Huovilan kahvilaan tai kahvila Varvaraan. Kahvilat tulivat tutuiksi kun asuin muutaman kuukauden tuossa ympyräkaupungissa. Käy Tervasaaren satama-alueella ja pyöräile Pitkille hiekoille. Kymenlaaksosta puhuttaessa ei toki kannata unohtaa Kotkassa sijaitsevaa Sapokan upeaa puistoaluetta  tai Repoveden kansallispuistoa.

Tarttis käydä Kotkan saarissa esim. Kaunissaaressa. Langinkosken keisarillisella kalastusmajalla ja Valkmusan kansallispuistossa.  Virolahden kuuluisa lintuspektaakkeli arktika olisi myös kokemisen arvoinen. 

Lappi

Lappi, tuntureita ja jänkää tallottavaksi. Kilpisjärven mahtava Saana ja Mallan kyyneleet. Nattaset Sodankylässä, Muotkatuntureiden hiihtovaellus joskus kauan sitten, Kiilopään savusauna ja Kuurakaltion kylmä kylpy. Pielpajärven erämaakirkko Inarissa. Pallas ja Keimiöniemen kalapirtit.  Äkäslompolon hiihtoladut. 

Tarttis käydä Hetta-Pallas vaellus on aika korkealla listallani.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hiihtelyä Äkäslompolossa kohti Kesängin keidasta

Näkymä Pyhä-Nattaselta

Näkymä Pyhä-Nattaselta

Pirkanmaa

Tampere on tutuin, joten siksi se edustaa itselleni eniten Pirkanmaata. Tammerkoski, punatiilirakennukset ja Pyynikin harju. Rento tamperelainen meininki. Hämeenkyrön loivasti kumpuilevat maisemat ja Sastamalan upeat vesistöt. Vammalan vanhan kirjallisuuden päivät. Helvetinjärven kansallispuiston maisemat ja Haukanhieta.

Tarttis käydä Pirkanmaata itselleni on Valkeakosken Visavuori ja Seitsemisen kansallispuisto.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Rautaveden äärellä Sastamalassa

 

Pohjanmaa

Tämä on se minun Pohjanmaani, Vaasan rannikkoseutu ruotsinkielisen ja suomenkielisen väestön sulatusuuni. Itse tosin olen kasvanut täysin suomenkielisessä kunnassa. Nyt tuota kuntaa ei enää ole, vaan kunta on nyt osa kaksikielistä Vaasaa. Vaasan rannikkoseutu, matalat kivikkoiset merenlahdet, Pohjanmaan läpi virtaava Kyrönjoki pienine koskineen. Punaiset pohjalaistalot. Ajelkaa joskus Vaasaan mennessä Kyrönjoen vierustaa tietä numero 717. Menkää Raippaluodon siltaa Raippaluotoon ja käykää Merenkurkun maankohoamisrannikolla. Poiketkaa idylliseen matalien puutalojen Kristiinankaupunkiin tai Kaskisiin, väkiluvultaan Suomen pienimpään kaupunkiin.

Tarttis käydä pyöräilemässä oman lapsuuden kotikyläni historiakierros ja tallaamassa Mikkelinsaarten ja Valassaarten luontopolut.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Raippaluodon silta

20160802_085034

Kyrönjokivartta

Pohjois-Karjala

Itäinen maakunta on itselleni Koli. Viime kesänä suunnitelmissa oli käydä pitkästä aikaa Karjalan kunnailla, mutta autoilu niin paljon ei innostanut. Muutama kesä sitten ajelin Parikkalassa, Kesälahdella Tohmajärvellä ja Joensuussa. Lapsuuden kesiä reissattiin myös noilla kulmilla. Yksi nuoruuden liftausreissu vei Pohjois-Karjalaan. Patvinsuon kansallispuistossa olen myös joskus yöpynyt.

Tarttis käydä Petkeljärven kansallispuisto ja Ruunaankosket uusina kohteina. Uusintakierroksen ansaitsisivat myös Patvinsuo ja Koli.

20161204_103338-001

Liftausreissulla Pohjois-Karjalassa.  Vaatetuksesta päätellen eletään kesää 1988.

Pohjois-Pohjanmaa

Täällä olen asunut muutaman vuoden sekä Kempeleessä että Oulussa. Oulun hieno Pikisaari ja Ainolanpuisto. Kävelykatu Rotuaari. Kempeleen Vihiluoto pyöräretkikohteena ja Limingan lintukosteikot. Ehdottomasti käymiesen arvoinen Hailuoto ja Marjaniemen hiekkarannat. Kalajoen hienot hiekkarannat ja monet Tapion Tuvalla matkalla syödyt muna-anjovisleivät. Pieni Karhunkierros ja Iivaara Kuusamossa, näille suositus.

Tarttis käydä Rokuan kansallispuistossa.

20161204_133658

Pikisaari

Pohjois-Savo

Kuopio, jossa asuin muutaman vuoden. Kuopion rännikadut ja satama, Väinölänniemi leppoisaan kävelyyn ja oleiluun, Puijon tornin näköalat ja Kolmisopen luontopolku. Hajuaistimuksena itselleni Kuopiosta tulee mieleen tori ja voissa paistetut muikut. Virtaavaa vettä  Maaningan Korkeakoskella, joka on Suomen korkein vapaana virtaava koski. Tuusniemen Seinävuoren rotkolaakso. Kallavesi ja sisävesiristeilyt. Lapsuudessa vierailu Lepikon torpassa, jossa Urho Kekkonen on syntynyt.

Tarttis käydä Tahkolla hiihtämässä, ei ole niin pitkä matka kuin Lappiin.

Päijät-Häme

Lahti ja lapsuuden sukulaisvierailut. Hyppyrimäki ja sen alla oleva uimala. Hennalan sotilaskoti. TryffDeli kahvila Lahdessa, josta saa kotimaista tryffeliä ja siitä valmistettuja tuotteita. Poikkea ihmeessä. Kärkölässä sijaitseva Huovilan puisto. Vääksyn kanava ja kiva Pulkkilanharjun maisemareitti.

Tarttis käydä Heinolassa hengailemassa, kaupunkia on kovasti kehuttu, mutta itse olen käynyt siellä vain pikaisen piipahduksen verran.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Huovilan puisto Kärkölässä

Satakunta

Tämän kesän reissu Luvialle ja purjehdus Kaljaasi Ihanalla. Rauman vanha kaupunki ja Sammallahdenmäki. Porin Yyteri ja hiekkarannat. Harjavallan lehtomainen Paratiisi luontopolku. Merikarvian Lankoski, josta ajeltu ohi lukemattomia kertoja. Säkylän Pyhäjärvi. Puurijärvi-Isosuon kansallispuisto.

Tarttis käydä Satakunnassa kävisin mielelläni Kylmäpihlajan majakalla.

20161204_134120

Bloggaaja joskus 90-luvun alussa Harjavallan Paratiisin luontopolulla

Uusimaa

Ensimmäisenä tulee mieleen Helsinki, mutta Uusimaa on laaja alue. Maakuntaan kuuluu mm. Suomen mantereen eteläisin kärki Hangon Tulliniemi. Muutenkin Hanko on vierailemiesen arvoinen hienoine rantakallioineen. Täältä pääsee myös näppärästi Bengtskärin majakalle. Neljän tuulen kahvila on kauniilla paikalla ja kannattaa pyöräillä myös Hangonkylän sataman kautta. Hangossa asuin yhden kesän nauttein merituulesta. Uusimaa on myös Porkkalaa, Lohjaa ja Fiskarsin ruukkikylää.

Tarttis käydä Loviisa on itselläni huonommin hallussa kuin naapurikaupunki Porvoo, joten visiitti Loviisaan olisi paikallaan. Kansallispuistoista Sipoonkorpi on itselleni vieras, joten sekin olisi hyvä vierailukohde. Myös Helsinki ansaitsee tutustumisreissun edes kerran vuodessa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hangon ja samalla Suomen eteläkärki

Varsinais-Suomi

Varsinais-Suomessa olen asunut sekä Loimaalla että Piikkiössä. Varsinais-Suomi on itselleni Loimaan viljavainiot ja Turun saaristo esim. Utö tai Örö  Piikkiössä kannatta poiketa lounaalle Tuorlan majataloon. Kannattaa muistaa retkeilyn merkeissä Virttaanharju Säkylä – Loimaa tien varressa, kiva paikka myös hiihtämiseen. Turussa kasvitieteellinen puutarha ja Ruissalo ovat hienoja kohteita. Poiketkaa  Kurjenrahkan kansallispuistossa.  Naantali on aina vierailun arvoinen.

Tarttis käydä Saaristo on aina käymisen arvoinen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tuorlan majatalon rakennuksia

 

Tällainen läpileikkaus Suomesta ja Suomen maakunnista muistojeni ja kokemusteni kuljettamina. Suomi muuttu maisemaltaan liikuttaessa etelästä pohjoiseen tai idästä länteen. Ominta maisemaani on kaikki missä on katseelle tilaa, merenrannat, peltoaukeat, järvenrannat vaarojen ja tunturien alueet.

Suomi itsenäistyi 99 vuotta sitten, sen kunniaksi kannattaa temmeltää kotimaan kamaralla.

Minkälainen on sinun maakuntakierroksesi?

———————————————————

Seuraa

Facebook

Instagram

Twitter

Blogipolku

Blogit.fi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Tatjaana tiistai, joulukuu 6, 2016 at 11:02

  Oletpa tosiaan tutustunut kotimaahamme!
  Mullakin on suunnitelmissa tehdä päiväreissu Tankkariin ensi kesänä.

  • Reply sarsa / Pohjoistuuli puhaltaa tiistai, joulukuu 6, 2016 at 21:23

   Suomi on tullut kyllä kierretty aika hyvin, joten nyt pitää reissuja suunnata enemmän muille maille.

 • Reply Sonja | FIFTYFIFTY tiistai, joulukuu 6, 2016 at 11:26

  Olipa kiva kirjoitus! Mulle heräsi myös kesällä hinku päästä käymään elämän aikana jokaisessa maakunnassa. Tällä hetkellä Suomi-tuntemus on valitettavan heikkoa, tutuimpia ovat tietysti Uusimaa, jossa olen asunut koko elämäni (miinus nyt kun Orivedellä asustelen), Pirkanmaa, Varsinais-Suomi ja Kainuu, koska siellä olen viettänyt paljon kesiä. Lapissa tuli käytyä joskus perheen kanssa talvisin, esim. Tuo Kesängin keidas on tuttu. Vuokatinvaara ja Hiidenportin kansallispuisto olivat tämän kesän juttuja, aivan upeita paikkoja! Kainuun karhusafari on todella suositeltava. 🙂

  • Reply sarsa / Pohjoistuuli puhaltaa tiistai, joulukuu 6, 2016 at 21:37

   Kyllä jokaisessa maakunnassa kokemisen arvoisia juttuja on. Vaikka olen paljon kierrellyt Suomea, silti tuntuu että en vieläkään ole tarpeeksi nähnyt. Tosin nyt suuntaan enemmän reissuja Suomen rajojen ulkopuolelle.

   Hyvä tavoite käydä jokaisessa maakunnassa. Mä tykkään kuunnella myös murteita ja miten erilaista sekin on eri puolilla maata.

 • Reply Heidi / Fiiliksiä & hetkiä torstai, joulukuu 8, 2016 at 08:33

  Tällaisia koonteja lukiessa tajuaa aina entistäkin selvemmin, miten hieno maa meillä on 🙂 Mun kotimaan haluisin käydä -listalla on Turun saaristo, Vaasan seutu (olen ollut hätäisesti työmatkalla), Rauma, Hailuoto, Kolin maastot vaellellen ja moni muu alue…Kotimaakunnassakin (Kainuu) riittää vielä tutkimattomia helmiä 🙂

  • Reply sarsa / Pohjoistuuli puhaltaa lauantai, joulukuu 10, 2016 at 18:53

   Tosi hyviä kohteita sun listalla ?. Suosittelen kyllä ihan kaikkia niistä. Kyllä täällä kotimaassakin riittää polkuja tallattavaksi.

  Leave a Reply