Suomen suurin matkablogiyhteisö
Ruotsi

Päivä Tukholmassa – Risteily Turusta Tukholmaan

torstai, marraskuu 17, 2016

Pari juttua olenkin jo kirjoittanut päivästä naapurimaan pääkaupungissa Tukholmassa. Nyt ajattelin punoa loput tarinani päiväkirjamaiseen muotoon. Yllättävän paljon sitä 12 tunnissa ehtii näkemään, tosin kestävyys alkoi olla koetuksella Gamla Stanin kujilla illan pimeydessä. Tuulikin oli aika jäätävä, joten otin liiankin hyvissä ajoin suunnan kohti Viking Linen terminaalia. Paluulaiva Turkuun lähtee vasta 20.00. Tässä kohdassa en muistanut, että terminaalissa ei ole yhden yhtä kahvilaa mihin voisi linnoittautua ja enää ei tehnyt mieli taivaltaa takaisin kaupungille, joten notkuin sitten terminaalissa kirjaa lueskellen reippaan parituntisen.

Päivä Tukholmassa kului yllättävän mukavasti
pientä  palelua lukuunottamatta
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Viking Grace Södermalmilta aamun hämäryydessä

Södermalm aamuhämärissä

Päiväni alkoi aamulla puoli seitsemältä, kun Viking Grace rantautuu Tukholmaan. Otin suunnaksi Södermalmin toiveenani löytää joku kiva kahvila aamiaisen nauttimiseen. Kuten vähän epäilinkin, tuohon aikaan lauantaiaamuna kahvilat pitivät ovensa vielä visusti suljettuna, joten päädyin sitten Scandic Malmen-hotelliin 145 kruunun aamiaiselle. Paikka aamiaisineen ei ollut yhtään hullumpi aamun valkenemista odottaessa, joten voin antaa suosituksen tälle.

Kuljin pitkin aamuhiljaista Folkungagatania. Pidän usein kaupungeissa siitä hetkestä kun kadut ovat vielä hiljaisia ja kaupunki ei vielä ole herännyt unestaan. Joistain asunnoista kajastaa valo ja mielessäni näen kun asukkaat valmistavat aamiaista ja selaavat päivän sanomalehteä. Joissain asunnoissa oli jo virittäydytty joulun tunnelmaan parvekkeen jouluvaloilla. Södermalm on vanha työläiskaupunginosa, jossa on sekaisin vanha ja uusi, köyhä ja rikas. Kaupunginosaa pidetään rentona ja suvaitsevaisena periaatteella annetaaan kaikkien kukkien kukkia.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Aamiaisen jälkeen hyppäsin metroon, joka kuljetti minut Skogskyrkogårdeniin ja Gamla Enskedeen. näistä kohteista on omat postaukset linkkien takana. 

Vasastan ja Observatorionmäki päivänvalossa

Tykkään käydä kirjastoissa eri maissa ja kaupungeissa. Palatessani Gamla Enskedestä ajelin Rådmansgatanin asemalle ajatuksena käydä Tukholman kaupunginkirjastossa. Kirjasto on Gunnar Asplundin suunnittelema (1928), kuten myös tuolla Skogskyrkogårdenissa näkemäni monet rakennukset. Tämä oli mielestäni mielenkiintoisin näkemistäni arkkitehdin töistä. Päällekkäin asetetut lieriö ja kuutio ovat saaneet, joidenkin lähteiden mukaan, vaikutteita muinaisesta Babyloniasta. Kirjasto oli kuitenkin harmikseni suljettu Pyhäinpäivän takia, joten en päässyt tutstumaan kirjaston sisätiloihin.

20161105_115251 (1)-002

Tukholman kaupunginkirjasto

20161105_122630-001

Observatorio vuodelta 1753

Jonkin aikaa haahuiltuani Vasastanin katuja kiipesin kirjaston takana olevalle Observatorion mäelle. Observatoriorakennus on vuodelta 1753. Tiloissa on toiminut myös yliopiston maantieteenlaitos vuoteen 1985 saakka. Opiskelijoilla onkin ollut näkymät Vasastanin kattojen ylle, joten katseella ja ajatuksilla on ollut tilaa lentää. Nykyään paikka on tähtiharrastajien käytössä ja osa tiloista on museona. Päivittäisiä säähavaintoja on tällä paikalla kirjattu vuodesta 1756 lähtien.

20161105_122231

Vasastanin kattojen yllä

Nälkä ja vilu alkoivat pikkuhiljaa vaivata, mutta ilokseni Observatorionmäellä oli auki oleva kahvila. Paikka oli pieni ja viihtyisä. Lounaslistalla oli  lämmittävä kasvissosekeitto ja paikan päällä leivottu leipä.  Tämä oli perushyvä lounaskeitto.  Vielä kahvit ja kanelipulla jälkkäriksi.

Drottninggatanin ihmisvilinä iltapäivällä

Lounaan jälkeen lähdin pikkuhiljaa vaeltamaan kohden Drottningsgatania. Kello oli vasta puoli kolme, joten laivan lähtöön oli aikaa vielä yli 5 tuntia. Drottningata oli vilkas ja jopa hiukan ahdistava päivän aikana kulkemieni hiljaisempien kolkkien jälkeen. Kadulla näkyi jonkin verran myös Halloween.

20161105_133846

Tästä puutarhasta on sisäänkäynti Centralbadetiin

Tykkään kurkkia usein sivukaduille ja niin nytkin. Kurkistin kutsuvan näköisestä portista sisään ja päädyin rakennusten sisäpihalla, jossa on suihkulähde. Tästä Hårlemanska Malmgårdin kartanon puutarhan kautta on sisäänkäynti Centralbadetin kylpylään.  Wilhelm Klenning suunnitteli jugendtyylisen kylpylän vuonna 1904. Avautuessaan tämä oli Pohjoismaiden suurin ja Tukholman ensimmäinen julkinen, kaikille avoin kylpylä. Tästä linkistä pääsee kylpylän sivuille. Näyttää kyllä aika tyylikkäällä.  Minä en ole koskaan tullut ottaneeksi selvää Tukholman kylpylämahdollisuuksista, joten tämä oli itselleni yllätyslöytö. Joskus tuolla voisi vaikka käydä hemmoteltavana.

Poikkesin parissa kaupassa ja päädyin Tanssimuseon ravintolaan lämmittävälle Irish Coffeelle. Täällä toimi myös WiFi, joten kulutin aikaani ja lämmittelin jälleen kerran istumalla pitkään juoman äärellä. Intoa eikä energiaa ollut tutustua näyttelyyn, mutta paikka toimi hyvänä pysäkkinä ennen Gamla Stania.

Gamla Stan illan hämärtyessä

Ilta alkoi jo hämärtää, kun pääsin Gamla Staniin. Täällä on tullut käytyä lukemattomia kertoja, mutta joka kerta paikan kapeilla kujilla on yhtä mukava kulkea. Tukholman Gamla Stanista tuli turismin valttikortti vasta 1970-luvulla, kun rappeutuneet rakennukset saneerattiin ja yleisilmettä siistittiin. Kaupungissa ensikertaa vieraileva turisti käy suurella todennäköisyydell’ä tutustumassa vanhaankaupunkiin. Ja onhan siinä oma tunnelmansa, itsekin käyn täällä joka kerta, kun kaupungissa vierailen. Nyt ilta oli pitkällä, joten kuvasaldo jäi aika synkeäksi, mutta pakko kuvan verran fiilistellä Gamla stania. 20161105_160203

Pidän vanhan kaupungin tunnelmallisista kahviloista ja niin nytkin poikkesin vohvelilla matkalle satunnaisesti osuneessa paikassa. Täältä otinkin vähitellen, kujille kurkkien, suunnaksi terminaalin.

Ilta ja yö Viking Amorellalla
20161105_203328

Ikkunallinen hytti Viking Amorellalla

Viking Amorella on uusinut ilmettään ja olinkin oikein tyytyväinen hyttiini. Hytti oli 140 cm leveällä vuoteella varustettu ikkunahytti. Tilaa sängyn lisäksi tuolla ei kauheasti ollut, mutta sänky oli oikein mukava. Ikkunasta pimeyden vuoksi ei iloa ollut, mutta nyt päivän 17 kävellystä kilometristä uupuneena olin tyytyväinen kun pääsin suihkuun ja nukkumaan. Ennen tätä kävin vielä hampurilaisella ja viinilasillisella Ella´s ravintolassa.

Tämä päiväni Tukholmassa matka opetti minulle jälleen kerran sen, että tutuistakin paikoista löytää uusia juttuja, kun poistuu hiukan kauemmaksi keskustasta. Minulle riittää usein paikkojen fiilistely kävelemällä, ja etenkin yksin reissatessa ympäristöön keskittyy mielestäni eri tavalla kun kaverin kanssa. Tämä ei ollut ensimmäinen ja tuskin viimeinenkään Tukholman reissuni.

Mitkä ovat omat suosikkisi tai uusimmat löytösi Tukholmassa? Anna vinkkisi kommenttikenttään Tukholman matkaa suunnitteleville. 

P.S Jutun kuvat Södermalmista eteenpäin ovat kännykän kameralla otettuja, koska kameran akku päätti tehdä lakon.

———————————————————

Seuraa bloggaajan matkoja

Facebook

Instagram

Twitter

Blogipolku

Blogit.fi

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply