Suomen suurin matkablogiyhteisö
Ruotsi

Huvikumpumaista tunnelmaa Gamla Enskeden alueella Tukholmassa

sunnuntai, marraskuu 13, 2016

Taannoisella Tukholman reissullani kävin tutustumassa Skogskyrkogårdenin metsähautausmaahan. Istuessani metrossa matkalla tuonne, ihastelin kivan näköistä omakotitaloaluetta pyskäkkiä ennen Skogskyrkogårdenia. Päätin, että paluumatkalla jään kyydistä pois ja katselen ympärilleni hiukan tarkemmin. Metrolippuhan on voimassa ostohetkestä 1,5 tuntia, joten pystyin jatkamaan matkaa samaisella lipulla. Tästä retkestä itselleni tuli halu tutustua oikeasti hiukan paremmin Tukholmaan muutenkin kuin Gamla Stanin, Östermalmin ja keskustan alueella. Olen aina tykännyt Tukholmasta, vaikka kaupungin tuntemus rajoitttuukin pienelle alueelle.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Gamla Enskeden rivitalotkaan eivät ole yhtään hullumman näköisiä.

Jäin siis metrosta pois Sandsborgin asemalla. Aseman länsipuolella on aikoinaan sijainnut Stora Gunganin kartano. Vuosien saatossa kartano toimi mm. tuberkuloosipotilaiden asuntolana ja  krouvina. Rakennus purettiin 1973 ja siirrettiin Skansenin ulkoilmamuseoon. 1900-luvun alussa alueelle alkoi muodostua Tukholman ensimmäinen puutarhakaupunginosa Gamla Enskede. Alkujaan alueelle piti rakentaa lähinnä rivitaloja, mutta asunnot menivät huonosti kaupaksi joten alueelle tuli myös huviloita. Huvilat muistuttavatkin Peppi Pitkätossun Huvikumpua. Metron ikkunasta näkemäni somat talot saivat minut jalkautumaan metrosta toviksi tälle alueelle. Talojen katot ovat jyrkkiä ja ilmettä taloille antaa värit ja talojen mansardikatot. Kuvasaaliini jäi valitettavasti vähän heikoksi, kun kameran akku päätti lopettaa hommansa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Haluaisinko asua keltaisessa mansardikattoisessa talossa…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

…vai olisiko punainen talo enemmän omani?

Kuljin jonkin matkaa näiden somien talojen reunustamaa puistopolkua. Täällä oli aistittavissa ruotsalainen fredagsmys-tunnelma. Näin kodikkaan näköisten talojen seinien sisälle voin kuvitella lämpimän tunnelman läheisten kanssa ruokaillen ja takkatulen lämmöstä nauttien. Kesäisin tietenkin panostetaan pihan kunnostukseen ja puutarhan hoitoon.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Somia puutaloja puiston kupeessa

20161105_105850

Pääkadun värikäs rakennus

Alueen pääkadulta löytyy myös Enskeden  1915 rakennettu kirkko. Värikkäiden talojen rinnalla yksinkertaisen valkoinen kirkko oli rauhoittava ilmestys. Kirkon lähistöltä löytyy myös ympäristöönsä herkullista tuoksua levittävä kahvila-leipomo, jonka sisäpuolelle kävin kurkistamassa, mutta olin aamun runsaasta aamiaisesta vielä niin kylläinen että herkutteluhetki jäi väliin. Käykää kahvittelemaassa, jos liikutte täälläpäin, paikka näytti mielestäni oikein kodikkalta.

20161105_110344

Enskeden kirkko

20161105_105834

Herkullisia tuoksuja levittävä leipomo-kahvila

Kävin vielä radan itäpuolella katsomassa hiukan uudempaa osaa alueesta. Täältä löytyi mm. kirjasto ja uimahalli, pari kauppaa ja vanhainkoti. Alueen länsipuoli oli huomattavasti viihtyisämpi ainakin siltä osin mitä ehdin näkemään.

Alueen tunnelma oli kylmänä lauantaina varsin uinuva, mutta miellyttävä. Voisin jopa kuvitella asuvani täällä jossain somassa puutalossa. Esimerkiksi tuo kolmannen kuvan keltainen mansardikattoinen talo kelpaisi hyvin tai jos pienenpää asuntoa olisin vailla niin voisin asua vaikka tuossa neljännen kuvan punaisessa talossa. Huoneisto rivitalosta olisi ratkaisu sitten, kun ei enää jaksa ylläpitää omakotitaloa. Tukholman keskustaan täältä on vain noin 12 minuutin metromatka, joten kaupungin huvituksetkin löytyy läheltä.

 

Tämä oli kiva pysähdys hiukan erilaiseen Tukholmaan.

———————————————————

Seuraa tarinankertojan matkoja

Facebook

Instagram

Twitter

Blogipolku

Blogit.fi

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Virpi /Täynnä tie on tarinoita sunnuntai, marraskuu 13, 2016 at 10:43

  Aivan ihanan näköisiä taloja! Tukholma on niin kaunis kaupunki ja siellä olisi varmasti tutkittavaa enemmän kuin ne tyypillisimmät Gamla Stan ym.
  Me emme matkalla Skogskyrkogårdeniin pysähtyneet muualle, vaikka mielessä kävi, että olisi ihana vain käveleskellä ja katsella mitä eteen tulee Tukholman keskustan ulkopuolellakin. 🙂

  • Reply sarsa / Pohjoistuuli puhaltaa sunnuntai, marraskuu 13, 2016 at 16:12

   Suosittelen kyllä tutkimaan Tukholmaa muualtakin kuin keskustan ja vanhan kaupungin tuntumassa. Minä olen ollut Tukholmassa useasti, mutta aika pienellä alueella liikkunut. Tämä oli kiva piristys perus Tukholmaan. Taisin muuten sinun blogisi innoittamana käydä tuolla Skokskyrkogårdenissa. Bloggaamisen parasta antia vinkit ja ideat puolin ja toisin. Toi oli kyllä jotenkin kivaa aluetta.

  Leave a Reply