Suomen suurin matkablogiyhteisö
Ruotsi Unesco-kohde

Skogskyrkogården – Unescon maailmanperintökohde Tukholmassa

torstai, marraskuu 10, 2016

Mitä tekee Turun laivasta aamu puoli seitsemältä Tukholmaan Viking Linen  terminaaliin pölähtänyt turisti? No, ottaa tietenkin suunnaksi Unescon maailmanperintöluettelosta löytyvän Skogskyrkogårdenin eli Metsähautausmaan. Ennen sitä turisti toki käy aamiaisella Scandic Malmen hotellissa Södermalmilla. Päivän valkenemista on hyvä odotella runsaan aamiaispöydän herkkuja nautiskellen. Yritin kyttäillä Södermalmilta jotain kahvilaa, joka olisi ollut auki lauantaina tuohon aikaan, mutta tulos jäi laihaksi, joten päädyin hotelliaamiaiselle  – vaikka ei siinäkään mitään vikaa ole. Tuolla sai aikansa kulumaan hyvin ne aamun pimeimmät hetket. Sijaintinsa puolesta Scandic Malmen oli hyvä valinta, koska ihan siinä kulman takana on Medborgarplatsenin metroasema. Täällä kun hyppää vihreän linjan metroon suuntana Farsta pääsee ihan hautausmaan vieressä olevalle Skogskyrkogårdenin metroasemalle.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hautausmaata suunnitellessa pidettiin vuonna 1914 kilpailu, jonka voittivat arkkitehdit Gunnar Asplund ja Sigurd Lewerentz. Suunnitelman kantavana teemana oli luoda alue, jossa puusto säilyy luonnollisena osana hautausmaan maisemaa. Alueen kappeleista Asplund suunnitteli kansallisromanttisen puukappelin Skogskapellet ja pääsisäänkäynnin luona olevan modernin krematorion kappeleineen.  Lewerentzin käsialaa puolestaan on klassistinen  ylösnousemuskappeli Uppståndelsekapellet. Lisäksi Lewerentz vastasi pääosin alueen maisemasuunnittelusta.

Maailmanperintökohteeksi Skogskyrkogården valittiin vuonna 1994, koska sillä katsottiin olevan merkittävä vaikutus hautausmaiden suunnitteluun maailmanlaajuisesti.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Skogskapellet, metsäkappeli

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Uppståndelsekapellet, ylösnousemuskappeli

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Modernin krematorio- ja kappelirakennuksen edustaa

Minua ei sytyttäneet millään tavalla paikan rakennukset. Mielestäni ne olivat jotenkin kolkon ja jäykän oloisia. Sen sijaan paikan kauneimpana maisemana pidin heti pääsisäänkäynnin luona olevaa laajaa aluetta, jolle on rakennettu pieni tekokukkula, jonka päällä on meditaatiolehto Almhöjden. Jotenkin aamulla tuonne tullessani valo oli pehmeää ja maassa oleva pieni lumpipeite toi mukaan oman rauhallisen tunnelmansa. Pidin kovasti.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Meditaatiolehto Almhöjden – mietiskelyyn kutsuva

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Portaat meditaatiolehtoon

Metsähautausmaa on kooltaan 100 hehtaaria ja hautapaikkoja alueella on noin 100 000. Yksi tunnetuimmista tuonne haudatuista henkilöistä on elokuvatähti Greta Garbo. Tuolla ollessani oli pyhäinpäivä eli ruotsalaisittain Alla helgons dag. Tästä johtuen hautausmaa oli vilkas paikka ja kynttilöitä oli palamassa useilla haudoilla. Mielestäni alue oli kevyen ja tilavan tuntuinen. Pienet hautakivet sijaitsivat väljästi puiden lomassa.

Hautausmaalla on omat alueensa myös mm. muslimeille, ortodokseille ja katolilaisille. Pienemmistä uskonnoista myös mandealaisilla ja bahai-uskon kannattajilla on omat alueensa. Juutalaisten hautausmaa sijaitsee metsähautausmaan vieressä, mutta alue ei kuulu Unesco-kohteeseen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Alueelta löytyy myös ei niin kaunis vierailukeskus, joka  jäi itseltäni väliin, koska sen aukeamista olisi pitänyt odotella yli tunti. Pyhäinpäivän vuoksi paikka olisi ollut poikkeuksellisesti auki myös marraskuussa. Normaalisti tuonne pääsee tutustumaan kesäisin päivittäin klo 11-16.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vierailukeskus Skogskyrkogårdenissa

Kun haluat Tukholman matkallasi nähdä muutakin kun vanhankaupungin hälinää niin poikkea täällä. Käy istumassa tovi meditaatiokukkulalla ja kuuntele hiljaisuutta. Metromatka tänne kestää T-Centralenista 13 minuuttia, joten pikainenkin piipahdus on mahdollinen. Skokskyrkogårdenin asemalta tuonne on matkaa ehkä n. kilometri ja reitti on hyvin opastettu.

Seuraavissa postauksissa käydään ainakin eräässä metromatkalla kiinnostusta herättäneessä kohteessa ja jokunen sana ainakin Vasastanista ja Södermalmista.

Matkoillani pysyt mukana seuraamalla Instagramia ja uudet postaukset päivittyvät Facebookiin. 

Uusimpana blogini jakelukanavana mukaan on tullut Blogit.fi sivusto.

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Virpi/ Täynnä tie on tarinoita torstai, marraskuu 10, 2016 at 12:39

  Ihanan näköistä. Minun vieraillessa tuolla oli kunnon lumipeite ja hiukan harmittelin sitä, että kesällä tai syksyllä paikka tulisi enempi esiin.
  Minunkin mielestä nuo rakennukset olivat kolkkoja ja vierailun aikaan kun ei juuri muita näkynyt, ei ollut mikään juhlapyhä että olisi ollut kynttilöitä, niin paikka oli ehkä hiukan kylmänkin oloinen. Mutta tarjoaa rauhallisen hetken kaupungin vilinästä. 🙂

  • Reply sarsa / Pohjoistuuli puhaltaa torstai, marraskuu 10, 2016 at 17:53

   Kesällä paikka kyllä on varmaan parhaiten edukseen. Kävin kurkkimassa juttusi ja kyllä tuo lumi tuo taas ihan oman tunnelmansa. Minun tuolla ollessani lumikuorrutusta oli vielä sen verran vähän, että se ei näkymiä haitannut- antoi vaan kivan lisän. Mun suosikki oli kyllä se avara näkymä heti siitä sisääntulosta tuonne meditaatiokukkulalle ?

  Leave a Reply