Suomen suurin matkablogiyhteisö
Kansallispuisto Retkeily Suomi

Helvetinjärven kansallispuiston parhaat palat

keskiviikko, 14 syyskuun, 2016

Rauhalliseksi kuvittelemani telttaretki Helvetinjärven kansallispuistoon oli kaikkea muuta kuin rauhallinen. Haukanhiedan telttailualueella yöpyi 3 puolijoukkueteltallista vaihto-oppilaita ja 10 laavullista noin 10-12 vuotiaita partiolaisia. Tämän lisäksi vielä noin 10 telttaa muita retkeilijöitä.

Oma reittini kulki Haukanhiedan telttailualueelta Helvetinkolulle ja takaisin. Yöni vietin Haukanhiedassa teltassani kaikkein yllämainitsemien partiolaisten, vaihto-opiskelijoiden sekä lukuisten muiden retkeilijöiden seassa.

Postauksessa esittelen viikonlopun aikana minua ilahduttaneita paikkoja tai näkymiä kulkemaltani reitiltä. Reitin pituus on yhteen suuntaan noin 5,5 kilometriä.

 

 • Haukanhiedan telttailualue

Upea hienohiekkainen Haukkajärvi. Telttailun kannalta alue oli riittävän iso useille telttailuporukoille. Alueella on pari nuotiopaikkaa ja keittokatos. Järvi on kirkasvetinen ja aika matala. Kävin lauantain patikoinnin jälkeen pikaisella uintireissulla järvessä. Hieno paikka ja vain noin 200 metrin päässä parkkipaikasta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Haukanhiedan telttailualue ja pari puolijoukkuetelttaa

20160911_074036

Aamuhetki sumussa Haukanhiedalla

 

 • Aarniometsät

Täällä kulkiessani minulle tuli mieleen sana aarniometsä. Oli pakko tarkistaa mitä sanalla oikeastaan tarkoitetaan. Oma mielleyhtymäni sanaan johtui naavapartaisesta ja ränsistyneen näköisestä metsästä. Wikipedian mukaan aarniometsästä puhutaan, kun metsä on luonnontilainen tai koskematon. Lahopuut ja tuulenkaatamat ovat aarniometsälle tyypillisiä. Helvetinjärvellä onkin paljon tuulenkaatamia ja lahoamassa olevia puita kesän 2010 myrskyn jäljiltä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Naavapartaista kuusikkoa

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Myrskyn kaatamia puita

 

 • Portaat ja sillat

Joskus luonnon keskellä ilahduttaa myös ihmisten tekemät rakennelmat. Sillat suojaavat kenkäparkojani kastumiselta ja silloille on jostain syystä aina pysähdyttävä tuijottamaan toviksi veteen. Portaita saakin reitillä kavuta tai laskeutua useita kertoja. Maaston suojaamisen lisäksi portaat laittavat töihin jalkalihakseni, pieni porrastreeni luonnon helmassa on aina paikallaan (välillä pienen ärsytyksen kera).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 • Taidetta kivellä

Matkalla ilahdutti polunvarressa oleva kivi, jolle oli tehty Ite-taidetta. Hauska yllätys, jossa riitti hämmästeltävää toviksi jos toiseksi. Tuota tuijotellessa mielikuvitus lähtee laukkaamaan. Tietääkö joku miten pitkään kiviteos on paikalla ollut? Onko se rakennettu kerralla, vai onko kulkijat pikkuhiljaa jättäneet paikkaan oman jälkensä? Tykkäsin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ite-taidetta polunvarren kivellä

 

 • Näkymä Helvetinjärvelle ja Helvetinkolu

Haukanhiedan suunnalta tullessa saavutaan rotkon pohjalle josta kiivetään ylös ja seurataan opasteita Helvetinkolulle. Näköalapaikalta on aika upeat näkymät synkkävetiselle Helvetinjärvelle. Ihmisiä myös tuolla oli paljon, joten jälleen kerran luon valokuvillani idylliä hiljaisesta kohteesta. Älä usko kaikkea mitä näet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Näköala Helvetinjärvelle

Helvetinkolu on muutaman metrin levyinen kalliohalkeama, jota pitkin aikoinaan laskeuduttiin jyrkänteiden päältä Helvetinjärven rantaan. Helvetinkolu oli suosittu nähtävyys jo 1800-luvulla. Monet kulttuurivaikuttajat mm. Akseli Gallen-Kallela, Jean Sibelius ja Johan Ludwig Runeberg ovat vierailleet Helvetinkolulla. Muutama retkeilijä käytti nytkin tuota reittiä autiotuvalle siirtymiseen, vaikka nykyään sinne pääsee portaita pitkin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Retkeilijöitä Helvetinkolussa

 

 • Helvetinjärvi ja autiotupa

Helvetinjärven, vuonna 1920 rakennetulle, päivätuvalle laskeuduin kolun sijaan  rappusia pitkin. Tuvassa on takka ja ulkona nuotiopaikka sekä laituri. Alue tarjoaa oivan taukopaikan retkeilijöille, joita paikalla oli nytkin kolmisenkymmentä.  Tummavetinen, tyyni järvi loi rauhoittavan ympäristön istuskeluun ja evästelyyn.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Helvetinjärven päivätupa

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Näkymiä Helvetinjärvellä

Näihin kuviin ja näihin tunnelmiin on hyvä päättää viikonloppuni Helvetinjärven kansallispuistossa. Todellisuudessa taivalsin vielä takaisin ne lukemattomat portaat ja illalla ei suinkaan odottanut rauhallinen hetki nuotiolla, vaan vilkkaan leiripaikan ääniä ja menoa. Tästä huolimatta nukuin hyvin ja aamulla heräilin hiljaiseen leiriin.

Reissujani voit seurata Facebookissa, Instagramissa ja Twitterissä. 

 

Faktoja Helvetinjärven kansallispuistosta

 • Sijaitsee Pirkanmaalla Ruovedellä
 • Perustettu 1982
 • Pinta-ala 50  km²
 • Puistoon on opasteet Ruovesi-Virrat tieltä (66). Täältä on lyhin matka Helvetinkolulle.
 • Haukanhiedalle pääsee helpoiten Kuru-Virrat tieltä (65) seuraamalla opasteita.
 • Puistossa kuusi telttailualuetta

 

 

 

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply