Suomen suurin matkablogiyhteisö
Ruoka Ruotsi

Uumaja – kulttuuria, ostoksia, ruokaa ja rantapuisto

keskiviikko, elokuu 17, 2016

Uumaja on vajaan 80 000 asukkaan yliopistokaupunki reilun neljän tunnin laivamatkan päässä Vaasasta. Edellisessä jutussani kerroinkin jo laivamatkailusta  Merenkurkussa ja U&Me hotellistani, joten tällä kerralla keskitytään enemmän itse Uumajaan. Asukkaita Uumajassa on noin 10 000 enemmän kuin Vaasassa. Tämä oli hiukan yllättävä fakta, sillä tunnelmaltaan Uumaja oli pieni kaupunki. Pienen kaupungin tunnelmaa luovat matalat puurakennukset, joita kaupungin keskustassa on runsaasti. Keskustan korkeimpia rakennuksia taisi olla kirjasto-ja kulttuuritalo, Väven, jonka yhteydessä hotellini oli.

Kulttuuria Uumajassa

Huomasin myös, että tänä kesänä olen vieraillut molemmissa vuoden 2014 Euroopan kultturipääkaupungissa Riikassa ja nyt täällä Uumajassa. Riikassa en keskittynyt kulttuuriin, mutta Uumajassa sateen ansiosta kävin parissakin kohteessa.

20160804_121031

Kuvassa Umeå Universitet Designhögskolan

Kävelin joen rantaa pitkin suuntana Kuvamuseo. Pilvet uhkaavasti enteilivät sadetta, mutta onneksi pääsin kuivin jaloin perille Kuvamuseoon (Bildmuseet). Kuvamuseon kanssa samassa pihapiirissä on Yliopiston Arkkitehtiosasto ja Muotoiluosasto (vapaasti suomennettu). Kuvamuseo jäi itselleni hiukan etäiseksi, mutta maisemia yläilmoista kelpasi isojen ikkunoiden ansiosta ihastella. Sadetta pidin vielä syömällä lounaan yliopiston ruokalassa. Riisi ja maukas kana maksoivat 85 kruunua ei opiskelijalta.

20160804_101142

Toinen kulttuurikohteeni oli kirjasto, jossa jouduinkin pitämään hyvän tovin sadetta. Ruotsissakaan ei siis aina paista aurinko. Kirjasto- ja kulttuuritalo, Väven, oli hotellini kanssa samassa rakennuksessa ja mielestäni tämä oli sisätiloiltaan sekä viihtyisä että toimiva kompleksi. Väven on avattu syksyllä 2014.  Kirjastossa aikaa kuluttaessani päädyin myös Naishistorian museoon, joka avaa valtarakenteita ja ajatustapoja sukupuoleen (tai sukupuolettomuuteen) liittyen. Kierros alkoi ”satumetsästä” Juuret-näyttelystä, jossa videoin ja valoefektein luotiin kokonaisvaltainen kokemus, jossa mietittiin sukupuolen rajaa. Toisessa salissa teemana on havainnollistaa vanhojen naisten näkyvyyttä (tai näkymättömyyttä) historiassa. Tuskin tuohon näyttelyyn olisin mennyt, jos sade ei olisi kiusannut. Nyt olen tyytyväinen , että tuli käytyä.

20160804_151011

Näkymä kirjaston yläkerrasta aamiaispaikkaani

Joenvarren kiva rantapromenadi

Uumajassa ihastuin joenvarressa kulkevaan rantapromenadiin. Alue vaikutti uudehkolta ja mielestäni siellä oli onnistuttu istutuksissa hienosti leikittelemällä eri muodoilla. Väriskaala oli aika hillitty, mutta tykkäsin alueesta kovasti.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Rannalta näkymä kaupunkiinpäin

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPuutalo rannan lähellä

Puutaloja ja kauppakeskuksia

Sateisesta säästä johtuen minäkin kulutin jonkin verran aikaa kauppakeskuksissa, joita Uumajassa on pari kappaletta. Suurelta osin täällä on ihan samoja ketjuliikkeita mitä Suomessakin. Mä jumituin pitkäksi aikaa Clas Ohlssonille. Kaupungissa on helppo liikkua, koska kaupunkia halkoo pari kävelykatua, joiden varrella keskustan liikkeet, kahvilat ja ruokapaikat ovat.

20160804_094842

Kaupungin tunnelmaa, ei kävelykadulta

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Uumajan keskustassa oli menossa iso katuremontti, joka hiukan vääristi mielikuvaa tästä ihan ydinkeskustasta raatihuoneineen ja puistoineen. Puutaloja kaupungissa on useita luomassa sympaattista kuvaa kaupungista. Katukuvasta huomaa, että kaupungissa on panostettu paljon kaupungin yleisilmeeseen.

Kahvia, ruokaa ja rauhoittumista

Turisti ei pärjää pelkästään kauniilla katunäkymillä vaan myös ruokapaikkoja ja kahviloita tarvitaan. Laivalta tultuani lähdin etsimään kaupungille Tapaspaikkaa, josta olin lukenut hyviä arvioita. Paikka olikin ihan hotellini lähistöllä, mutta niin täynnä, että päätin etsiä jonkin muun paikan. Hetken kaupungilla haahuiltuani palasin kuitenkin Vävenin yhteydessä sijaitsevan Stora Hotelletin ravintolaan. Söinkin maukaan kanapallero (oma nimitys) salaatin kera valkoviinin. 20160803_201020

Cappucinolle päädyin vuodesta 1927 toimineeseen Nya Konditorietiin herkuttelemaan herkullisen suklaisella leivoksella. Tämä kahvila on huomioitu myös White Guide – oppaan kahvila osiossa.

20160804_133852

Uumaja on kaupunki, jossa hyvin viettää päivän tai pari, aktiviteetteja kaipaavalle yksi päivä riittää. Itse pidän kohteista, jossa ei ole välttämättä ihmeellisiä aktiviteetteja. Näissä paikoissa pääsee parhaiten rauhoittumaan ja ihmettelemään pieniä yksityiskohtia. Voi kokea olevansa osa jotain, aktiivisesti toimimatta. Tämän voisi tiivistää neljään sanaan pysähdy, koe, näe ja ole.

Laivamatkan auringonlaku

Torstai-illan lähtö Uumajasta tarjoaa tähän aikaan vuodesta hyvät mahdollisuudet auringonlaskun ihailuun laivan kannelta. Toivoin huikeaa väri-ilottelua, mutta elokuinen ilta ei tämän näyttävämpää värien leikkiä tarjonnut.

20160804_213357

Päiväni Uumajassa oli kiva pieni irtiotto. Jos Vaasassa asuisin, niin luultavasti kävisin tuolla useammin, mutta nyt suuntana Ruotsissa on ennemmin ikisuosikkini Tukholma.

Oletko käynyt Uumajassa? Mitä pidit? Parhaat vinkkisi kannattaa jakaa muille lukijoille kommenttiboksissa.

Uusimmista blogijutuistani saat parhaiten tiedon seuraamalla blogini Facebook-sivua

Juttuihini pääset myös Instagramin ja Twitterin kautta.

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply miraorvokki perjantai, elokuu 19, 2016 at 17:01

    En ole käynyt Uumajassa enkä ole oikein koskaan ajatellutkaan kuinka helppo siellä olisi loppupeleissä käydä! Toki ei enää nykyään niin helppo kun asuu täällä Helsingin nurkilla. Parkanosta Vaasaan olisi vain tunti matkaa… Pitääkin joskus laittaa mietintään jos lähtisi vaikka äitin kanssa Uumajareissulle kun on kotikonnuilla 🙂 Varsin sympaattisen näköinen paikka!

    • Reply sarsa / Pohjoistuuli puhaltaa lauantai, elokuu 20, 2016 at 07:09

      Käy ihmeessä. Uumaja oli yllättävän sympaattinen, joten kyllä se ainakin yhden reissun arvoinen on. En oikein osannut odottaa mitään, joten odotukset täyttyi selvästi.

    Leave a Reply