Puola

Toinen kerta Gdanskissa, kannattiko?

keskiviikko, heinäkuu 27, 2016

Gdanskissa palattu ja siellä tuli  vietettyä pitkä lomanalkajais viikonloppu. Minkälaisia ajatuksia toinen vierailuni kaupunkiin herätti? Tykkäsinkö? Edellisen ja ensimmäisen kerran kävin siellä helmikuussa 2016 (juttuja tässä, tässä, tässä ja tässä) saman kaverin kanssa kuin nyt. Lisäksi reissuun lähtivät myös kaverin 17-vuotias tytär ja tyttären kaveri.

Päädyttiin sitten varaamaan huoneisto
Ogarna-kadun varrelta.

Varausten kanssa oltiin liikkeellä kesäkuun puolessa välissä ja huomasi kyllä, että hotellit olivat aika täyteen varattuja ja hinnat hiukan toista luokkaa kuin tuolloin helmikuussa. Päädyttiin sitten ottamaan huoneisto Ogarna-kadun varrelta. Huoneisto kuvailtiin yhden makuuhuoneen huoneistoksi – todellisuudessa huoneistossa oli huone vuodesohvalla ja keittiö vuodesohvalla. Selkäni oli ollut pari viikkoa kipeä, joten pelkäsin selkäni ärtyvän sohvalla nukkumisesta, mutta onneksi huoli oli turha.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kameran kanssa leikkimistä huoneiston avainta odotellessa. Oho, kuvaan tallentui kaktusten lisäksi myös jotain muuta.

Majapaikkaan kirjautuminen oli vasta iltapäivällä klo 15 ja lento Gdanskissa jo ennen kymmentä. Lentokentältä kaupungille tulimme  bussilla 210 ja jäätiin pois rautatieaseman kohdalla. Lippu maksoi noin 3 Zlotyä ja sen saa ostettua kuljettajalta tai lippuautomaatista pysäkin vierestä . Tavaroiden (onneksi niitä oli vähän) kanssa kulkeminen kaupungilla on aina jotenkin tylsää. Kahviteltiin ja ihmeteltiin. Varauksessa oli sovittu, että pitää soittaa huoneiston vuokranneeseen yritykseen puoli tuntia ennen, kun asuntoon haluaa kirjautua. No, me odotettiin vielä tuonkin jälkeen yli puoli tuntia, mutta onneksi paikalle saapunut avainten luovuttaja oli ystävällinen ja sympaattinen, joten porukan kiristyneet hermot hiukan löystyivät. Hyvällä palvelulla saa siis paljon aikaiseksi  (ja anteeksi).

 

Tykkäsinkö kesäisestä Gdanskista
yhtä paljon kuin talvisesta?
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Rakennukset näyttää edelleen ihan kulisseilta.

Helmikuisella reissulla kaikki rakennukset näyttivät jotenkin niin hienoilta. Nyt tällä uusintakierroksella jotenkin kaikki tuntui paljon värittömämmältä ja vaisummalta, Ihmisiä oli huomattavasti enemmän liikkeellä kuin talvella ja terassit Dluga- ja Piwna- kaduilla veivät rakennusten edustalta tilaa, joten kadut näyttivät ja tuntuivat kapeimmilta. Dluga-kadulla oli turisteille tarjolla monenlaista viihdykettä – käärmeitä, papukaijoja, undulaatteja, katutaiteilijoita ja musiikkia. Myös lapsia ihastuttaneita jättisaippuakuplia pääsi puhaltelemaan. Kiva tunnelma kadulla silti oli, sellainen kesäinen meininki.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tässä käärme hartioilla (ei meidän seurueesta). Tosin sitäkin meidän porukassa kokeiltiin – se en siis ollut minä.

Gdanskiin kannattaa lähteä syömään,
se on edullista ja varmasti löytyy jokaiselle jotain.

Ruoka oli edelleen ihan yhtä edullista kuin talvella. Herkullisia aamiaisia sai syödäkseen noin 20 – 30 Zlotyllä eli noin 5 eurosta ylöspäin. Aamiaiseen sisältyi mm. jugurtti ja mysli, croissant, hedelmiä ja marjoja, tee tai kahvi ja hunajaa. Cappucino maksoi noin 8-10 Zlotya.  Paistettu lohi uuniperunalla ja kasviksilla oluen kera maksoi noin 32 Zlotyä. Syödä tuolla olisi halunnut enemmänkin ja kaikkia ihania leivoksia olisi ollut kiva maistaa, mutta kun vatsa ei vedä, niin on tyydyttävä siihen mitä jaksaa.

20160724_105834

Tässä eräs aamiainen, ohrapuuro ja puoliksi juotu cappucino. Lisäksi oli vielä tomaatti-mozzarella-pesto ruisleipää.

 

Miten kulutimme aikaa kaupungilla?

Syömisen lisäksi aika kului kaduilla kävellen ja tytöt saivat aikansa kulumaan hyvin Madison- ostoskeskuksessa. Olimme liikkeellä pelkän ilmaisen Small Cabin bagin kanssa (mikä siis Wizz Airilla on tavallista pienenpi), joten pientä päänvaivaa aiheutti ostosten mahtuminen paluulennolle. Kaikki kuitenkin mahtui mukaan mikä pitikin, ilman lisälaukun ostamista.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Gdanskia Marian kirkon katolta.

Tällä kerralla kiipesimme myös Marian kirkon huipulle kaikki ne 400 porrasta. Kävi hyvin kuntoilusta. Näkymät oli hienot, mutta tällaiselle lyhyenlännälle ihmiselle korkea aita hiukan rajoitti näkyvyyttä. Toinen korkean paikan tutustuminen tehtiin joen rannalla olevalla maailmanpyörällä, jossa hiki virtasi ja ikkuna haittasi kuvien ottamista. Poikettiin myös Josef K-baarissa ja se oli yhtä viehättävä kuin talvellakin. Siellä riittää ihmeteltävää ja ihasteltavaa vielä seuraavallekin reissulle.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bloggaaja Josef K baarissa kaikkien vanhojen tavaroiden keskellä.

Tässä hiukan ensitunnelmia reissusta. Seuraavassa postauksessa mennään ainakin Sopotiin. Ja vastaus kysymykseen tykkäsinkö Gdanskista edelleen?  Kyllä tykkäsin, tosin ainakin se ydinkeskusta alkaa olla aika nähty, mutta esimerkiksi kaveriporukalla syömis- ja shoppailureissuna toimii edullisuutensa takia loistavasti. Ja lento on sen verran lyhyt, että siirtymiseen ei mene liikaa aikaa.

Oletko käynyt Gdanskissa, menisitkö uudelleen? Vai onko se kerralla nähty?

 

Opettelen myös Twitterin  saloja ja minut löytää sieltä nimellä [email protected]Käy seuraamassa. Edelleen löydyn siis myös Facebookista ja Instagramista. Jokainen kommentti, tykkäys ja seuraaja ilahduttaa. 

 

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply