Ruotsi

Ystadissa Wallanderin jalanjäljissä

maanantai, helmikuu 8, 2016

Oletko Henning Mankelin Wallander kirjojen fani? Itse olen tykännyt kirjoista, mutta televisiosarjoissa ainoa oikea Wallander-  hahmo on minulle Rolf Lassgård, joten nämä uudemmat Wallanderit olen jättänyt katsomatta.

20150623_085758

 

Ystadissa yövyin Wallander-sarjan toisen tuotantokauden kuvausten poliisiasemana toimineessa hostellissa. Mielestäni tuo oli hostelli vaikka paikan nimi oli Stationen Bed and Breakfast. Junamatkustajalle sijainti oli suorastaan loistava – ihan aseman vieressä. Rakennushan on aikaisemmin toiminut rautatieasemana, nyt paikasta oli vain pieni osa lipunmyyntitilana. Aluksi pelkäsin junaliikenteen äänten kuuluvan huoneeseen, koska huone oli ihan ratapihan vieressä, mutta en ihme kyllä häiriintynyt liikenteestä. Huone oli vaatimaton, omassani oli kerrossänky ja pöytä. Suihkut ja WC olivat yhteiskäytössä. Yhteiset tilat olivat siistit ja tilat olivat rauhalliset. Käytössä oli myös keittiö. Mielestäni toimi hyvin yhden yön yöpymiseen, vaikka paikka ei mitään luksusta tarjonnutkaan. Jos olisin viipynyt paikkakunnalla pidempään, niin tämä yöpymispaikka ei olisi ollut valintani. Aamiaisen kävin syömässä Wallanderin suosikki kahvilassa Fridolfin konditoriassa 7 euron hintaan. Nautiskelinkin aamupalan kaikessa rauhassa istuskellen ikkunapöydässä ja katsellen vesisadetta.

Majapaikan vierestä kulki autolauttoja Bornholmin saarelle. Pälkähti mieleen ajatus, että sinnehän voisi joskus vaikka matkustaa. Saarihan kuuluu Tanskalle ja sopisi loistavasti rentoon ulkoilulomaan. Jälleen taas kerran listaan uusi paikka, jossa olisi kiva joskus käydä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Näkymä huoneen ikkunasta

20150623_090328

Huoneet oli nimetty Wallander -sarjan hahmojen mukaan. En päässyt yöpymään Wallanderin huoneeseen, en joutunut myöskään putkaan, vaan päädyin tänne

20150623_090426

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kaupungissa oli mahdollista tehdä kävelykierros Wallanderin jalanjäljissä, mutta itse tapani mukaan haahuilin sinne tänne vailla mitään suunnitelmallisuutta. Poikkesin mm. vuonna 1267 perustetussa fransiskaaniluostarissa ja luostarin puutarhassa, jossa oli upeat ruusuistutukset. Tosin juhannuksen tienoilla kukkaloistoa ei juuri ollut, mutta myöhemmin olisi varmasti ollut upea näky. Ystadissa poikkesin myös kirjastossa, joka minulla kuuluu usein vierailukohteisiin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Olen käynyt Ystadissa aikaisemmin pikaisella ohikulkumatkalla ja tuolloin kaupungista jäi hyvinkin idyllinen mielikuva. Ihan tuohon samanlaiseen tunnelmaan en tällä kerralla päässyt, liekö syynä ollut koleampi keli verrattuna edellisen kerran kesäiseen lämpimään iltapäivään. Kaupungista kyllä löytyy kivoja katuja ja ruotsalaisen siistiä tunnelmaa. Ei siis ollenkaan hullumpi pikaisen tai vaikka vähän pidemmän vierailun kohde. Edellisellä kerralla näillä kulmilla käydessäni poikkesin myös Alen kivillä, jotka ovat viikinki aikainen kivimuodostelma kukkuloilla Kåsebergassa . Tämä oli kiva ja ajatuksia herättävä paikka. Eli jos liikutte noilla kulmilla niin suosittelen siellä pokkeamista. Lisätietoja löytyy täältä.

 

Blogini löytyy nyt myös  Blogipolulta ja entiseen tapaan Pohjoistuuli on myös Facebookissa ja Instagramissa. Käy tykkäämässä.

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta maanantai, helmikuu 8, 2016 at 09:32

  Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, niin mä meen Ystadiin toukokuussa. Kiva nähdä pieni kaupunki, jossa kovin moni ei ole tainnu vierailla. 🙂

  • Reply sarsa maanantai, helmikuu 8, 2016 at 16:50

   Kyllä tuo ihan sympaattinen pieni kaupunki on ja ainakin sen yhden vierailun arvoinen, tosin itselläni oli jo toinen kerta. Toivottavsti viihdyt 😉

 • Reply Kohteena maailma / Rami maanantai, helmikuu 8, 2016 at 15:21

  Tosi mukava lukea Ystadista! Linkitän tämän omaan juttuuni ”Dekkarikirjasarjat kaupunkien matkailuesitteinä” https://www.rantapallo.fi/kohteenamaailma/2015/10/18/dekkarikirjasarjat-kaupunkien-matkailuesitteina/

  • Reply sarsa maanantai, helmikuu 8, 2016 at 16:56

   Kiitos linkityksestä. Muistankin tuon sinun dekkarijutun ja kyllä tuollakin vaan se Wallander tuli esille selvästi, vaikka en mitään varsinaista kävelykierrrosta edes tehnyt. Kaupunkina rauhallinen niinkin monen murhan tai muun katastrofin tapahtumapaikaksi. 😉

  Leave a Reply