Suomen suurin matkablogiyhteisö

Ala tekemään etätyötä ja matkaile enemmän

Monen unelmana olisi matkailla vuodenympäri ja mennä juuri siten kuin sattuu huvittamaan. Vaikka etätyö ei tarkoita automaattisesti rajatonta vapautta, niin on se keino vähintäänkin asua ulkomailla. Kaupungin tai maan vaihtaminen ei ole ikinä mikään ongelma ja työtä voi usein tehdä kuten itse näkee parhaaksi – kunhan ne tulevat tehtyä.

Nykyisin jo lähes 30% suomalaisista tekeekin etätyötä ja on siten yksi Euroopan kärkimaita sen osalta. Toki tähän prosenttiin lasketaan mukaan myös sellaiset ihmiset, jotka tekevät esimerkiksi osan viikosta etänä. Siitä huolimatta etätyö ei ole siis enää mikään tabu, vaan täysin normaali asia, joka tulee oletettavasti myös yleistymään vielä tulevina vuosina.etätyö ja matkailu 2

Usein etätyöhön kuitenkin päädytään ns. sattumalta, esimerkiksi edellisen työpaikan kautta, vaikka se ei olisi alun perin ollut edes tavoitteena. Kuitenkin opiskelijat, vasta valmistuneet tai miksei muutkin, voivat tähdätä etätöihin myös määrätietoisesti.

Ennen kuin etätöihin hakee, niin on hyvä kuitenkin miettiä, onko se oikeasti se itselle sopivin vaihtoehto? Lisäksi etätyön haasteet ja mahdollisuudet on hyvä ymmärtää niin työnantajan kuin tekijänkin kantilta.

Yleisesti etätyöntekijän etuihin kuuluvat muun muassa seuraavat asiat:

 • Joustavat työajat ja työn rytmittäminen oman mielen mukaan
 • Tyytyväisyys ja teho usein parantuu
 • Parempi työrauha
 • Työnteolle tarkoituksen mukainen paikka
 • Mahdollistaa työskentelyn myös yllättävissä tilanteissa
 • Työn ja henkilökohtaisen elämän sovittaminen yhteen
 • Säästöt työmatkoissa

Etätyön kautta työntekijä saa siis useita etuja, jotka auttavat juuri esimerkiksi matkailussa. Voit vaihtaa paikkaa, kun haluat ja tehdä työtä huomattavasti vapaammin. Toisaalta etätyö ei ole myöskään pelkkää juhlaa, vaan myös haittapuolet kannattaa ottaa vakavasti ennen siihen ryhtymistä.

Etätyön huonot puolet:

 • Työajat usein venyvät ja työ sekoittuu vapaa-aikaan
 • Kotona työskentely vaatii paljon myös perheeltä
 • Etäjohtamisen haasteet, kun alaisia on paljon
 • Huoli urakehityksestä
 • Ylikuormittuminen ja suurempi stressi

Etätyösuhteeseen tähtääminen

Olet siis kuitenkin vakuuttunut, että etätyö sopisi sinulle paremmin? Siinä tapauksessa voit suunnitella urasi siten, että myös pääset sellaista tekemään.

Fakta on, että nyt ja lähitulevaisuudessa suurin osa (oikeasti vapaista) etätöistä liittyy vahvasti digitaaliseen markkinointiin, hakukoneoptimointiin, verkkokauppaan, ohjelmointiin ja sisällöntuotantoon, joista kannattaa valita yksi, mikäli olet vasta koulussa tai suuntaamassa seuraavaan oppilaitokseen sekä olet vähintäänkin etäisesti kiinnostunut aiheesta.

Jos taas olet jo valmistunut ja työelämässä (mutta sinulla ei ole sopivaa työkokemusta), niin kannattaa harkita omien taitojen tuotteistamista esimerkiksi Fiverr tai Upwork palveluiden kautta, jolloin voit saman tien alkaa myymään ja hankkia näin juuri sellaista työkokemusta kuin itse haluat. Tämä ei ole helpoin keino ansaita suuria summia, mutta voit samalla kouluttautua itseoppimalla lähes mihin tahansa. Vastaavasti, kun taidot kehittyvät, niin voit alkaa tarjoamaan samoja palveluita Freelancerina ja perustaa vaikkapa oman toiminimen. Myös Ukko.fi palvelun kautta laskuttaminen on järkevä vaihtoehto monille.

Vastaavasti, jos sinulla on jo tutkinto tai/ja runsaasti työkokemusta aikaisemmin esitellyille aloille, niin ongelmana on lähinnä sopivan yrityksen (työnantajan) löytäminen, joka tarjoaa etätyötä tarpeeksi vapailla ehdoilla.

1 Comment

 • Reply Visitor sunnuntai, 21 marraskuun, 2021 at 22:33

  Fiverr on hyvä paikka myydä omia palveluita.
  https://www.arvomedia.fi/fiverr/

 • Leave a Reply