Suomen suurin matkablogiyhteisö
Pohjois-Savo Ruoka ja viini

Glögitasting – maistelussa talvikauden juomia Pohjois-Savosta. Lopussa glögiohje.

lauantai, 5 joulukuun, 2020

Glögi on useimmille jouluun yhdistetty kuuma ja mausteinen juoma. Mutta voisiko glögikausi ollakin paljon pidempi? Entä sopiiko glögi tarjoiltavaksi yllättävällä tavalla, esimerkiksi kylmänä saunajuomana tai tervetuliaisdrinksuna?

(Juomat saatu)

Pohjois-Savossa on nyt melkoista pöhinää gastronomian saralla. Kuopion alue sai ensimmäisenä alueena Suomessa arvostetun European Region of Gastronomy -tunnustuksen. Vuosina 2020-2021 Pohjois-Savossa nostetaan esille paikallista elintarvike- ja ruokatuotantoa panostamalla ruokamatkailuun ja -kulttuuriin, alan koulutukseen ja kansainvälistymiseen.

Mukana hankkeessa ovat mm. Itä-Suomen Pro Agria & Maa- ja kotitalousnaiset, Kuopion kaupunki, Savonia Ammattikorkeakoulu sekä yli 70 elintarvikealan yritystä Pohjois-Savosta.

Tavalliselle kaduntallaajalle juhlavuosi näkyy erilaisina gastronomiaan liittyvinä tapahtumina. Kuluneen vuoden aikana on mm. järjestetty kuukausittain ohjelmaa kuten makumatkoja ja teemaviikkoja. Esimerkiksi Kuopion oppaiden järjestämien ruokaretkien aikana on tutustuttu paikallisiin yrityksiin ja saatu maistiaisia siitä, mitä kaikkea lähialueella on gastronomian puolella tarjottavanaan.

Itse osallistuin tällä viikolla hauskaan glögitastingiin, vaikkakin etäseuraajana. Vähän harmittelin, että jäin paitsi glögien kanssa tarjottavista herkullisista ”tapaksista”. Eipä ole itselleni tullut koskaan mieleen, että glögien seurana voi hyvin tarjoilla niin pientä suolaista kuin makeaa.

Olin saanut maisteltavat glögit etukäteen ja lämmittelin ne valmiiksi tastingin alkuun. (Viime hetkellä tastingiin oli tullut mukaan Iso-Kallan panimon mustaviinimarjaglögijuoma, jota en ennättänyt saamaan).

Omalta osaltani glögikausi oli tältä kaudelta vielä aloittamatta ja muistin taas, miten ihanan jouluinen tuoksu tulee pelkästä glögin lämmittämisestä. Tämä oli muuten ensimmäinen kerta, kun maistelin samalla kertaa useampaa erilaista ja ihan erityyppistä glögiä. Jo näinkin pienessä otoksessa maku- ja värimaailman kirjo oli laaja.

Tastingissa mukana olleet glögit olivat kaikki Pohjois-Savossa valmistettuja. Tiedoksi vielä, että kaikki alla mainitut kommentit ovat vain omia mielipiteitäni. Näitä maistelimme ja tätä mieltä olin:

Termariin luontoretkelle

Iltalypsy Oy: Talwimaku glögi, alkoholiton glögitiiviste

Tästä pidin: Kauniin tumma ja todella marjaisan mustaherukkainen. Aidon marjan tuoksu ja maku. Sopiva sokerimäärä, ei liian makea. Erinomainen juoma lämmittämään talviretkeä tavallisen mustaherukkamehun sijaan, vaikka hyvin toimisi lämmittävänä juomana vaikka koko vuoden. Mustaherukan makuinen glögi sopisi hyvin juuston seuraksi tai leivontaan esim. juustokakun kiillekerrokseen.

Tätä kaipasin: Jäin kaipaamaan enemmän glögimäisyyttä, kuten runsaampaa mausteisuutta.

Erityistä: Tuotetta saa myös kauniissa savipullossa, joka olisi kiva antaa lahjaksi.

Kesä tulee talven keskelle

Nenosen mansikkatila: Mansikkaglögi, alkoholiton glögitiiviste

Tästä pidin: Ihastuttava raikas mansikan tuoksu ja maku. Tuoksui ja maistui aidolle marjalle. Vaikka juotiin glögiä, tästä tuli hauskasti kesä mieleen. Sopisi vaikka kesän nuotioiltaan. Tämän glögin kanssa voisin nautiskella valkosuklaata. Erinomainen juoma erityisesti sille, joka ei ole glögin vannoutunut kannattaja. Koko perheen glögi. Voisin kuvitella, että tämä juoma on myös lasten mieleen.

Tätä kaipasin: Vähän liian makea omaan makuuni. Mausteisuutta kaipasin lisää. Glögiä voisi itse maustaa esimerkiksi vaniljalla ja tähtianiksella.

Aromikas maustekimara ennakkoluulottomalle

Lignell & Piispanen: Loimu glögijuoma, alkoholipitoisuus 5 %

Olin saanut tastingiin Loimu-sarjan glögeistä vahingossa väärän tuotteen. Muut maistelivat Loimu-sarjan perinteisempää kuumana tarjottavaa glögiä. Olin tästä sekaannuksesta toisaalta iloinen, sillä pääsin nautiskelemaan aika erikoisen laatuista tuotetta, jäähdytettynä tarjottavaa Loimu glögijuomaa. Kyllä, luitte aivan oikein. Kyse on glögistä, jota juodaan kylmänä.

Tästä pidin: Viilennettynä tarjottava, kevyesti hiilihappoinen glögi, joka tuntui aluksi vähän kummajaiselta. Kun pääsin eroon ennakkoluulostani, tämä tuote maistui ensin mielenkiintoiselta ja loppujen lopuksi pidinkin tästä juomasta. Tuoksussa mustikkaa, maussa maistuu hyvin jouluiset mausteet. Voisin kuvitella lorauttavani tätä jouluiseen tervetuliaismaljaan skumpan seuraan. Voisi olla myös aika kiva kuriositeetti joulusaunaan oluen sijaan (pullokoko 275 ml).

Tätä kaipasin: Toimisiko vielä paremmin vähemmällä sokerilla?

Erityistä: Loimu-glögien tuotesarjaan kuuluvat myös 15 prosenttiset Vuosikertaglögi ja Valkoviiniglögi. Molemmat näistä käsintehdyistä glögeistä ovat kauniissa lasipulloissa, jotka sopivat erinomaisesti lahjoiksi.

Tee se itse glögimestareille

ERG omena-hunajaglögi

Itä-Suomen Maa- ja kotitalousnaisten ruoka-asiantuntija Marja Niskanen oli kehittänyt glögitastingiin ihan oman hunajankeltaisen glögin, jonka ainekset pohjautuvat kahden paikallisen pientuottajan tuotteisiin. Glögissä on käytetty Virtalan tilan Kuopio-hunajaa ja Hiekkalan tilan omenaa ja päärynäsiirappia.

Tästä pidin: Raikkaan hedelmäinen, mutta samalla lämpimän hunajainen tuoksu. Tuoksuu ja maistuu ihanasti joululle ja mausteille. Tässä juomassa oli minusta glögitastingin parhaat mausteet. Olen itse suuri inkiväärin ystävä ja tykkäsin erityisesti glögin inkiväärin mausta.

Tätä kaipasin: Vähäsokeristen juomien ystävänä itse vähentäisin hieman makeutta.

Erityistä: Tätä glögiä ei ole myynnissä missään, mutta oheisella ohjeella sen valmistus onnistuu ihan itse.

Gastrotontun omena-hunaja glögi

1 l Hiekkalan tilan omenamehua

2 palaa inkivääriä

6 tähtianista

6 kanelitankoa

10 kpl mustapippuria

18 neilikkaa

2 tuoretta rosmariinin oksaa

2 rkl Virtalan tilan Kuopio-hunajaa

4 rkl Hiekkalan tilan päärynäsiirappia

3 dl siideriä tai valkoviiniä

Mittaa kattilaan mehu ja mausteet. Keitä miedolla lämmöllä noin 15-20 minuuttia. Lisää joukkoon hunaja ja siirappi. Anna maustua. Lisää siideri tai valkoviini ja kuumenna höyryäväksi, mutta älä keitä. Siivilöi glögi ja kaada laseihin. Viimeistele manteleilla, rusinoilla tai hedelmänpaloilla.

Glögitastingin ja muiden mielipiteet pääset näkemään täältä.

Kuopio Region of Gastronomy 2020-21 on oiva esimerkki siitä, miten pienetkin yritykset pääsevät esiin, kun voimat yhdistetään ja lähdetään useamman tahon toimesta tuomaan osaamista ja tuotteita aktiivisesti esille. Hattua pitää nostaa innovatiivisistä ideoista ja lukuisten tapahtumien järjestämisestä.

Uskon itse siihen, että ruokamatkailu luontomatkailun ohella tulee olemaan yhä laajeneva ja kasvava osa matkailua. Kiinnostus lähiruokaa ja -juomaa kohtaan lisääntyy entisestään. Tuotteen alkuperä, vastuullisuus, ekologisuus, makujen aitous ja puhtaus ovat arvoja, joita me kuluttajat peräänkuulutamme yhä enemmän. Sillä on väliä, mistä ruokamme tulee ja mitä suuhumme laitamme.

Mikäli tuolla Pohjois-Savossa liikuskelet, ERG-hankkeessa mukana olevat yritykset tunnistat alla olevasta tunnuksesta.

Tulevista European Region of Gastronomy -tapahtumista löydät tietoa täältä: https://www.tastesavo.fi/tapahtumat

 

Samppanjaa muovimukista -blogi Facebookissa ja Instagramissa: @samppanjaa_muovimukista

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply El Toro lauantai, 12 joulukuun, 2020 at 11:30

  Lienevät nämäkin ns ”nykyaikaiset” glögit nautittavia, mutta näin vanhanaikaselle ilmisellle ne on joko liika laimeita, erikoisen/oudon makuisia tai aivan liian laimeita litkuja sekä niihin on sotkettu liikaa kaikkea mahdollista ja jopa mahdotonta!
  Joten vanhassa vara parempi; kun lämmittää AITOA HEHKUVIINIÄ ja lisää joukkoon rusinoita ja manteleita, niin siitä se joulumieli lähtee nousemaan sekä kroppaan leviää ihana lämpö ja rentous!
  Mukavaa Joulunaikaa

  • Reply Annemaria lauantai, 12 joulukuun, 2020 at 11:59

   Sä oot vähän samoilla linjoilla mun miehen kanssa. Glögissä pitää kuulema olla vähän ”tömpsyä” 🙂 Mulle uppoaa nämä miedommatkin versiot, joita voi aina jalostaa punkulla. Ylipäätään kaipaisin sellaisia vähemmän sokerisia glögejä. Hehkuviinikin vähän liian makeaa omaan makuuni. Mukavaa joulun odotusta sinullekin.

 • Reply El Toro lauantai, 12 joulukuun, 2020 at 12:35

  Joo, kunnon ”tömpsyä” pitää kyllä glögissä olla ja jos HEHKUVIINI tuntuu liika makealta makuusi, niin tujautappa 2 cl kirkasta viina sekaan, niin kummasti makeus taittuu ja kroppa kiittää…

 • Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.