Suomen suurin matkablogiyhteisö
Ruoka ja viini Yleinen

Ulkona syömisen uudet trendit

sunnuntai, 8 marraskuun, 2020

Jokainen tietää, että muoti ja sisustus ovat merkittäviä suunnannäyttäjiä, kun mietitään trendejä ja ajan ilmiöitä. Mutta oletko koskaan ajatellut kuinka paljon myös ruoka heijastelee ajan kuvaa?

Ei ole sattumaa, että esimerkiksi vegeruoka tai kiinnostus ruuan terveysvaikutuksiin lisääntyvät tällä hetkellä räjähdysmäisesti. Tosiasiassa ruoka ja se, mitä haluamme milloinkin syödä, ilmaisee globaaleja ilmiöitä ja ihmisten kiinnostuksen kohteita enemmän kuin usein tulemme ajatelleeksi.

Osallistuin tällä viikolla Kespron Maailman ravintolatrendit -tutkimuksen julkistustilaisuuteen. Verkkolähetyksessä esiteltiin ulkona syömisen ilmiöitä meillä ja maailmalla ja ennustettiin sitä, mitä kuluttajat tulevaisuudessa toivovat ravintolaruokailusta.

Kespron tutkimus toteutettiin keräämällä mielipidetietoa kuluttajapaneelissa 18-70 -vuotiailta suomalaisilta. Lisäksi haastateltiin neljää kansainvälisillä kentillä työskentelevää ravintola-alan ammattilaista. Kaikkea tätä peilattiin kansainvälisiin markkinatutkimuksiin ja trenditietokantoihin.

Tutkimuksen perusteella nousi esiin kuusi eri osa-aluetta, joita kuluttajat hakevat ja arvostavat ulkona syömisessä. Haluamme jatkossakin syödä ravintoloissa, mutta koronan vaikutuksesta entistä turvallisemmin ja vastuullisemmin.

Vaan avataanpa vähän kuulemaani. Tällaisia trendejä Kespro ennustaa ravintolakäyttäytymiseen:

Ympäristöystävällinen ruoka

Tuskin kenellekään tulee yllätyksenä, että luonnon monimuotoisuuden huomioon ottamisella on merkitystä myös ulkona syömisessä entistä enemmän. Kuluttajia kiinnostavat ruuan ilmastovaikutukset ja eläinten hyvinvointi.

Jos ennen odotettiin ravintoloilta kalorimäärien laskua, nyt odotetaan annosten hiilijalanjäljen mittareita. Lähiruoka ja vastuullinen tuotantotapa, samoin kuin kestävän kehityksen raaka-aineet ovat arvossaan. Heitettiinpä tiskiin myös yksisoluproteiinien lisääntyminen, kuten levä-, bakteeri- ja sieni-innovaatiot.

Tutkimuksen mukaan 62 % suomalaisista on valmis maksamaan enemmän ravintolaruuasta, joka on toteutettu eettisesti ja ympäristöystävällisesti. Itse toivoisin, että ravintolat nostaisivat tätä puolta enemmänkin esille.

Aitoja raaka-aineita ja uusia valmistustapoja

Aitojen raaka-aineiden ja makujen kunnioitus nousee aiempaa enemmän arvoonsa. Asiakas odottaa ravintolalta luovuutta ja yllätyksellisyyttä. Hyvä ravintola pystyy yllättämään.

Haluamme syödä ruokaa, joissa käytetään raaka-aineita uusilla tavoilla. Ravintolaan mennään syömään ruokaa, jota ei kotona osata valmistaa. Erityisesti nuoret etsivät ravintoloilta uudentyyppistä eksotiikkaa.

Terveellisyysbuumi näkyy yhä raaka-aineiden valinnoissa. Nyt tosin nyt myös  juomapuolella esimerkiksi matala-alkoholipitoisten juomien kysynnässä.

Ravintolasyöminen on arjen luksusta

Ravintolaan ei mennä enää vain syömään, vaan ruuan lisäksi hakemaan piristystä ja nostetta arkeen. Hyvä ravintolakokemus on loppuun asti mietitty elämys, joka tarjoilee lautaskokemuksen muunkinlaisia nautintoja, kuten visuaalisia ja emotionaalisia kokemuksia.

Lisääntyneen kotonaolon ja etätyön ansiosta lounastetaan yhä enemmän kotona, mutta sen ei tarvitse välttämättä merkitä pelkkään kotiruokaan tyytymistä. Ravintolalounaita korvataan kotiin haettavilla luncboxeilla, jotka tuovat kaivattua vaihtelua kotona syömiseen.

Ravintolaruuan ”Netflix”

Yhtenä trendinä Kespron esitelmässä nostettiin esiin teknologian mahdollisuudet tarjota entistä enemmän personoitua ruokaa. Puhuttiin ravintolaruuan ”Netflixistä”, josta kukin voisi valita sovelluksia, jotka mahdollistavat yksilöllisten toiveiden huomioon ottamisen. Tällaisia voisivat olla esimerkiksi älykkäät ruokatoimituspalvelut.

Kuluttajien erilaiset ruokavaliot ja -tottumukset, dieetit ja poikkevat päivärytmit lisäävät varmasti ravintoloiden haasteita tulevaisuudessa. Mitä paremmin ravintola pystyy vastaamaan personoituun palveluun, sitä paremmin se pystyy täyttämään kuluttajien tarpeet.

Ajatuksena tämä on ideaali, mutta jäin vain itse miettimään, että kuinkahan mahtaa käydä kannattavuuden, jos kaikille pitäisi tarjota kaikkea?

Turvallisuushakuisuus

Koronakurimus on laittanut ravintoloille melkoisia vaateita selviytyä läpi vaikeiden aikojen. Koska kukaan ei tiedä kuinka kauan koronauhan kanssa joudumme elämään, tämä asia leimaa ravintolaruokailua varmasti ainakin toistaiseksi.

Asiakkaat odottavat turvallista ympäristöä, jossa turvavälit ja korkea hygienia huomioidaan. Avoimet tilat ja lisääntyneet terassipaikat ovat yksi ajan ilmentymä. Ravintolan tilaratkaisuja joudutaan varmasti vielä jonkin aikaa pohtimaan.

Korona on lisännyt take away -ruuan kysyntää. Mielenkiintoinen ilmiö on ollut fine dining noutoruoka. Kotiin haetaan gourmet-annoksia ja syödään taiten valmistettua ravintolaruokaa turvallisesti kotioloissa.

Luulenpa, että ne ravintolat tulevat selviämään parhaiten, jotka pystyvät luovasti luovimaan muuttuneessa toimintaympäristössä.

Makumatkat maailmalta ja makumaailman rikastaminen

Matkailun puuttuessa ruoka voi toimia korvikkeena ja täyttää matkahaaveitamme. Kaipaamme entistä enemmän vaihtelua ja uusia kokemuksia myös ruualta. Tämän kyllä itsekin allekirjoitan niin täysin. Ruoka myös usein palauttaa muistoja matkoilta.

Maailman keittiöt muovautuvat entistä enemmän mikroroalueiden keittiöihin. Emme puhu enää esimerkiksi kiinalaisesta keittiöstä, vaan etsimme alueellisia erikoisuuksia ja autenttisuutta, uusia makumaailmoja, eksoottisia raaka-aineita ja mausteita. Ravintolaan mennään makumatkalle kokemaan jotain poikkeuksellista.

Eksoottisten makunautintojen lisäksi kuluttajat toivoivat tavallisten ja tuttujen raaka-aineiden käyttöä uusilla ja yllättävillä tavoilla. Peräti 79 % vastaajista kertoi olevansa kiinnostunut makuja kohtaan, joita ei ole ennen kokenut. Ravintolaan mennään yllättymään ja kokemaan jotain poikkeuksellista.

Toivottavasti ravintoloilla riittää asiakkaita koronasta huolimatta. Nyt huomaan itse, että kotoilun ja kotona kokkaamisen rinnalle olen alkanut kipeästi kaipaamaan pitkiä ravintolaillallisia ja sitä ihanaa tunnetta, kun saa eteensä taidokkaan ja herkullisen annoksen.

Päätimme ensi viikolla tehdä pienen irtiottomatkan eläväiseen Kuopioon. Vaihtelun ja piristyksen lisäksi muutama hyvä ruokakokemus olisi mukavaa saada tuolta reissulta mukaan.

 

Samppanjaa muovimukista -blogi Facebookissa ja Instagramissa: @samppanjaa_muovimukista

 

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Maarit / Sopusointuja_lifestyle maanantai, 9 marraskuun, 2020 at 10:07

  Rakastan ruokaa ja se on iso osa elämäämme. Ruoalla on iso merkitys terveyteemme ja se on myös asia, mihin voimme itse vaikuttaa miettimällä syömisiämme. Siksi asia onkin niin lähellä sydäntäni ja siksi myös blogissakin reseptit ovat isossa roolissa ja suosittujakin.
  Ravintolassa syömiseen Suomessa itselläni on yksi iso kynnys ja se on hinta. Ruoan taso yleisesti ottaen ei vastaa mielestäni mitenkään maun tasoa; ihan liian usein ruoassa on jotain vikaa ja usein se on mauttomuus. Ihmettelen monesti että eivätkö kokit itse tosiaankaan maistele annoksiaan. Vertaan sitä usein meikkaajan työhön – vaikka on koulutettu artisti, niin se ei takaa sitä että osaisi meikata – teknisesti kyllä, mutta jos tyylitaju, estetiikka ja asiakkaan olemusta ei osata ottaa huomioon, meikki ei ole onnistunut.
  Minuun ei tee vaikutusta erikoisesti muotoillut annokset eikä piperrykset, vaan mutkaton, terveellinen ja makunystyröitä hellivä ruoka. Ja sitä on tosi vaikea löytää. Käyn silti silloin tällöin ulkona syömässä ja ravintolassa on kiva tavata ystäviä; tosin nyt se on jäänyt koronan vuoksi vähemmälle. Viimeinen todella herkullinen ja maukas ravintolalounas taisi olla yksinkertainen myskikurpitsakeitto ravintola Toscaninissa Helsingissä. Se oli kermaista, sopivasti vähän tulista, ja maustettu chèvrellä, aivan ihanaa.
  Ymmärrän hyvin lähiruoan, ekologisuuden ja muut trendit, mitkä ovat tervetulleita ja kuuluvat tähän päivään. Mutta minun suuni ei kaipaa mitään ihmeellisyyksiä lähimetsistä, kuten jäkäläsalaattia…
  Tämä kommenttini koskikin ensisijaisesti hintatasoa, mikä oli heidän esityksestään jäänyt huomiotta. Lienee sekin trendi, että kotona kokkaaminen lisääntyy, korona on yksi syy, mutta myös siksi että tietää takuulla mitä saa.
  Vielä pitää lisätä, että on ollut tosi mukavaa, että kun koronan vuoksi ei ole voitu järjestää tilaisuuksia, netti-infot ovat tulleet tilalle ja niitä on mukava ja käteväkin seurata kotoa käsin.
  Mukavaa viikkoa Anne!

  • Reply Annemaria tiistai, 10 marraskuun, 2020 at 15:42

   Hyviä pointteja Maarit. Ulkona syöminen (lounaat poislukien) on Suomessa kallista ja siksi toivoisi, että hinnalle saisi täyttä vastiketta eli hyvistä raaka-aineista tehtyä maukasta ruokaa. Itse arvostan sitä, että ravintola pystyy makumaailmallaan jollain tavalla yllättämään. Turhan usein ruoka on mielikuvituksetonta, jopa tylsää ja josta tulee ikävä kyllä tunne, että rahanhukkaa. Perinteiset lohiannokset ja pippuripihvit eivät oikein sytytä.

   Ainakin meillä on huomattu, että kotonakokkaaminen on lisääntynyt ja olemme alkaneet kotona panostamaan enemmän siihen, mitä lautaselle päätyy. Tosin aina välillä on kiva lähteä ulos syömään, myös halusta tukea erityisesti yksityisiä ravintoloita. Aika kovien haasteiden edessä ovat. Mukavaa syksyä sinullekin 🙂

 • Reply Mermar maanantai, 9 marraskuun, 2020 at 11:55

  Näin itse maksavana, en minäkään halua lautaselleni heinänkortta värillisellä kynänvedolla, mitä kastikkeeksi kutsutaan.
  Harrastan paljon lounaita, jotka kilpailevat hinnassa ja laadussa, tarjonnan ollessa ainakin Tampereella tosi runsasta. Voi valita rauhallisemman ravintolan tai trendikkäämmän paikan väliltä. Tapaan monesti ystävänikin lounaalla, koska varsinkin näin pimeän aikaan ja koska korona, illalla ei viitsi lähteä kotoa minnekään.
  Tietenkin ymmärrän, että ravintolat kaipaavat ja tarvitsevat asiakkaita myös iltaisin. Kynnys ravintolaan lähtemiselle on vain täällä kotimaassa tosi korkea. Esteenä on juurikin hinta, pettymykset ruuan laadusta ja sekä ravintolaillasta seuraava kallis taksikyyti. Joten ei auta, kuin odotella seuraavaa ulkomaanmatkaa ja panostaa siihen.

  • Reply Annemaria tiistai, 10 marraskuun, 2020 at 15:46

   Tuossa edellisessä kommentissa juuri pohdiskelimme näitä samoja asioita. Suomalaisten ravintoloiden lounaissa on hyvä hinta laatusuhde, mutta a la carte puolella olisi paljon toivomisen varaa. Ja fine dining on niin pirun kallista, vielä kun liian usein pettyy. Tampere on muuten ihan loistava ruokakaupunki. Kun siellä viimeksi kävin, ihmettelin, että miten kaikki ruokakokemukset olivat niin onnistuneita 🙂

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.