Suomen suurin matkablogiyhteisö
Yleinen

Pientä lisätuloa metsästä ja vähän muualtakin

torstai, heinäkuu 23, 2020

Kello soi aamulla kuudelta. Ette ikinä arvaa miksi. Siksi, että ehdittäisiin miehen kanssa aamutuimaan tattimetsään.

Joskus tuntuu siltä, että elämässä on kaikkea vähän liikaa ja liian vähän aikaa kaikkien mukavien asioiden tekemiseen. Kuten marjojen ja sienien keräämiseen. Tässä kohtaa vuotta tarvitsisin parin kuukauden virkavapauden leipätyöstäni ehtiäkseni viettää metsissä niin paljon aikaa kuin toivoisin.

En oikeasti keksi mitään niin mukavaa liikuntamuotoa kuin kulkea metsässä etsimässä sieniä ja keräämässä marjoja. Samalla saa raitista ilmaa, paljon mielihyvää ja palkkioksi vielä terveellistä ravintoa.

Tänä kesänä meitä tatti- ja marjamaanikoita hemmotellaan oikein olan takaa. Metsissä ja soilla on nyt mitä kerätä. Ainakin, jos puhutaan herkkutateista, mustikoista ja hilloista. Enpä muista pitkään aikaan näin runsasta satoa.

Soita kannattaa tänä kesänä katsastaa ja ihan yllättävissäkin paikoissa. Luin, että ympäri Suomea saadaan paras hillasato vuosiin. Mies uurasti muutaman päivän Pohjois-Karjalassa ja toi tuliaisena 16 kilon lastin ihania lakkoja.

Samaan aikaan minäkin sain muutaman litran yllättävästä paikasta, pieneltä suolta lähes tien vierestä jostain Ruokolahden ja Puumalan välimaastosta. Ja voi mikä määrä sinne jäikään vielä muuraimia.

Mutta mennäänpä takaisin herkkutatteihin. Koska meidän oma tattitarve on tyydytetty jo ajat sitten ja tilaa pakastimessa rajallisesti, otimme selvää pystyisikö tatteja myymään mihinkään. Ja kas kummaa, kyllähän niitä ostetaan. Laadusta riippuen niistä maksetaan 1-4 euroa kilolta.

Siinäpä siis syy meidän aikaiseen ylösnousuun. Piti ehtiä viemään päivän saalis myyntiin klo 15 mennessä. Eihän tässä mistään isoista rahoista ole kyse, päivän keruusta maksettiin himpun verran vajaa 50 euroa. Lähinnä hauskinta on se, että joku maksaa näin mukavasta hommasta ja siitä, että me saadaan liikuntaa.

Jos tuolla metsässä voisi viettää päivätolkulla, luulen, että kyllähän noilla sienillä ja marjoilla voisi ihan ansioillekin päästä. Tulo on verovapaata ja hommaan menee lähinnä aikaa ja vähän polttoainetta. Jos mietitään, että esimerkiksi hilloista maksetaan kerääjille kymmenen euroa kilolta, tällaisena hyvänä marjavuonna niitä poimii aika sukkelaan.

Pientä lisätuloa olen hankkinut myös kirpputorilta. Vuokrasin kirpputorikopin kolmeksi viikoksi. Tyhjensin komeroista ja varastosta käyttämättömät astiat sekä pieneksi jääneet vaatteet ja kengät (miksi niitä muuten olikin niin paljon?) ja kiikutin ne kirpparille myyntiin.

Huomenna on viimeinen myyntipäivä. Tuloa on kertynyt tähän mennessä 372 euroa. Kun siitä vähennetään vuokrausmaksu ja myyntiprovisio, voittoa jää vieläkin 265 euroa. Hyvä tuotto minusta kaappien siivoamisesta ja  ylimääräisen tavaran kierrätyksestä.

Loppujen lopuksi aika pienellä vaivannäöllä pystyy näköjään saamaan pientä lisätuloa.

Viikonloppuna on odotettavissa muutakin kivaa kuin mustikoiden poimintaa. Meitä odottaa ystävien kanssa hotelliyö ja terassikierros kesäkaupunki Lappeenrannassa. Samalla juhlitaan ystävän synttäreitä sekä käydään kokeilemassa jotain sellaista, mistä ainakaan minulla ei ole tuon taivaallista tietoa. Tätä kaikkea innolla odottaen.

 

Samppanjaa muovimukista -blogi Facebookissa ja Instagramissa: @samppanjaa_muovimukista

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Satu lauantai, heinäkuu 25, 2020 at 14:08

  Hei,
  Asun rivitalossa ja pieni pakastin, niin säästän sieltä tilan marjoille ja kuivaan herkkutatit 🙂 Kun ovat kuivia, pakkaan lasipurkkiin ja laitan kaappiin valolta suojaan.

  • Reply Annemaria lauantai, heinäkuu 25, 2020 at 22:22

   Tämä on kyllä hyvä vinkki. Pilkotut tatit vievät pakastimessa ihan älyttömästi tilaa. Olen lukenut, että kuivatuissa tateissa myös maku säilyy hyvin.

 • Reply Merja sunnuntai, heinäkuu 26, 2020 at 13:21

  Nauratti taas yksi juttu. Puhuit kirpputorille viemistäsi pieneksi jääneistä vaatteista ja kengistä. En tiedä onko sinulla jäänyt kenkiä pieneksi, mutta minulla on. Varsinkin kun olen oikea kenkäfriikki, niin niitä on joka lähtöön ja useat. Ja jotkut esim. juhlakengät ovat viimeaikoina jääneet ihan pitämättömiksi. Sovittelin kasan kenkiä ja kappas, useampi kenkäparia ei mahtunut jalkaan ollenkaan. Ihmettelin kovasti, miten olen niin pieniä kenkiä ostanut? Mutta, onhan siihen syynsä, jalan tottuessa leveämpiin ja mukavampiin sekä matalempiin kenkiin, jalkapöytä on levinnyt. Osasyynä on tietty isontuneilla vaivaisenluillakin (korkokengät). Joten kengätkin voivat kumma kyllä käydä pieneksi.

  • Reply Annemaria tiistai, heinäkuu 28, 2020 at 19:23

   Osuit Merja naulan kantaan. En ymmärrä, mitä on tapahtunut. Mulla on myös paljon kenkiä ja tuntuu, ettei mikään vanhoista kengistä enää sovi. Ovatkohan jalat lihoneet 🙂 ? Harmittaa vietävästi, kun suurinta osaa kengistäni en pysty enää käyttämään. Tuskastuneena tulee vetäistyä liian usein supermukavat Sketchersit jalkaan.

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.