Suomen suurin matkablogiyhteisö
Yleinen

Sinä voit pelastaa jonkun hengen

lauantai, 21 maaliskuun, 2020

Katson telkkarista Voice of Finland ohjelmaa. Ihmiset nauravat, halailevat ja suukottelevat toisiaan. Elämä on iloa täynnä.

Juuri tuota iloa kaipaisin niin kovin tällä hetkellä. Ihmisiä lähelle, kosketusta ja sitä, että joku halaa pois maailman pahuuden. Sanoo, että älä huolehdi, kyllä kaikki järjestyy.

Olen tällä hetkellä huolissani ja ahdistunut. Maailma on tulessa ja minä pelkään.

Reilu viikko on mennyt yksin karanteenissa ja tänä aikana olen käyttänyt aivan liikaa aikaa netin ääressä. Toiminut juuri niin kuin ei pitäisi. Etsinyt pää punaisena kaiken mahdollisen tiedon, mitä koronasta on saatavana. Lukenut uutiset ja seurannut sosiaalista mediaa on time. Yrittänyt suodattaa faktan fiktiosta ja oikean väärästä. Yrittänyt hallita kaaosta kontrollilla. Yrittänyt löytää vapauttavaa tietoa siitä, että nyt liioitellaan.

Päivä toisensa jälkeen huoli on kasvanut ja ahdistus lisääntynyt. Olen seurannut intensiivisesti niin Espanjan kuin Suomen tilannetta, verrannut ja suhteuttanut lukuja väkilukuun ja ajankohtaan. Mitä enemmän päiviä on kulunut, sitä kurjemmalta on tuntunut. Kuka tätä voi oikeasti ymmärtää? Onko tämä joku tosielämän katastrofielokuva?

Puhkean raivoon joka kerta, kun joku vähättelee tilannetta. Toisaalta, enpä minäkään olisi viime torstaina hurjimmissa kuvitelmissanikaan uskonut, millaista maailmaa elämme seuraavalla viikolla.

Uskokaa hyvät ihmiset, että nyt on tosi kyseessä. Tässä ei ole kyse siitä, mitä mieltä sinä olet tai kuinka välinpitämätön olet oman henkesi kanssa. Nyt on kyse siitä, että jokainen meistä voi omilla toimillaan vaikuttaa siihen, kuinka moni meistä säilyy terveenä ja peräti hengissä.

Luin jostain iltalehdestä juttua iäkkäämmästä rouvasta, jonka mielipide oli, että kyllähän täältä jossain vaiheessa joka tapauksessa joutuu lähtemään. Mutta hyvä rouva, nyt ei ole kyse vain sinusta. Mieti sitä, että sinä välinpitämättömyydelläsi voit viedä sen kipeästi tarvittavan tehohoitopaikan siltä, joka ei ole täältä vielä valmis lähtemään.

Tehdään jokainen velvollisuutemme ja liikutaan ihmisten ilmoilla vain sen verran kuin on välttämätöntä. On hyvä, jos meidän ei tarvitsisi mennä ulkonaliikkumiskieltoon kuten esimerkiksi Italiassa, Saksassa ja Espanjassa. Niin kauan kun voimme käydä vapaasti lenkillä raikkaassa ulkoilmassa, pää pysyy varmasti paremmin kunnossa. Kunhan muistamme välttää kontakteja muihin.

Kaikesta raskaudesta huolimatta on minulla myös iloinen asia, joka on vienyt yhden huolenaiheen pois. Saan sunnuntaina rakkaani ja muitakin läheisiäni kotiin Aurinkorannikolta. Kiitos valtiovallalle asian järjestämisestä ja Finnairille lisälentojen operoinnista.

Meillä jatkuu karanteeni siis vielä kahden viikon ajan. Muutama viikko kotona ei ole mitään, jos sillä säästetään niin omaa kuin muiden kanssakulkijoiden terveyttä. Vaikka mitään oireita ei olisikaan, jokainen meistä voi olla tietämättään tartuttaja. Siksi mikään varovaisuus ei ole nyt liikaa.

Vetoan teihin kaikki lukijat. Pidetään itsemme ja toisemme terveinä. Yritetään rakentaa sisäistä rauhaa ja löytää vakautta arjen tavallisista asioista vaikka maailma ympärillä myllertää. Soitelkaa niille, jotka ovat kodeissaan yksin. Viime päivät, paljon yksin olleena, on ollut helpottavaa, kun ystävät ovat soitelleet ja tuntemuksia on voinut jakaa toisen kanssa. Se rauhoittaa ihmeesti.

Tehdään myös jokainen omalta osaltamme kaikkemme, ettei palvelualoilla olevien ihmisten terveys vaarannu. Joku osuvasti kirjoitti, että nyt on kummasti huomattu pienipalkkaisten alojen työntekijöiden arvo. Kaupan myyjät, siivoojat ja elintarvikealan työntekijät ovat niitä, jotka pitävät yhteiskuntamme perustoimintoja yllä, oli tilanne mikä tahansa. Eikä näitä hommia voi tehdä etänä.

Ja erityisesti, supervoimia hoitohenkilökunnalle. Espanjassa ihmiset kokoontuvat joka ilta kello kahdeksan parvekkeille taputtamaan kiitosta ja myötätuntoa terveyden alan väelle, joka tässä tilanteessa on kaikkein kovimmilla. Kaunis ele, mutta arvostuksen lisäksi toivoisin kovasti, että kaikkia näitä ihmisiä, jotka joutuvat nyt työskentelemään valtaisan työmäärän alla, muistettaisiin myös lisäansioilla.

Voimia ja kärsivällisyyttä meille kaikille. Vaikka tänään on mustaa, jossain kohtaa valo saa taas vallan.

 

Samppanjaa muovimukista -blogi Facebookissa ja Instagramissa: @samppanjaa_muovimukista

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply MarLi sunnuntai, 22 maaliskuun, 2020 at 00:29

  Kyllä minä ainakin täällä aurinkorannikolla otan vakavasti, luvut ovat niin järkyt. Eikai miehesi tule suoraan sinne sinun luo, ilman karanteenia?
  Elämme erikoista ja ihmeelistä aikaa, parvekkeella taputtaminen on pieni ele siitä, miten voimme kotikaranteenista nyt kiittää hoitohenkilökuntaa, ottamalla karanteenin vakavasti.

  • Reply Annemaria sunnuntai, 22 maaliskuun, 2020 at 10:15

   Näyttää olevan aika iso ero espanjalaisten ja suomalaisten suhtautumisessa koronaan. Espanja on nähnyt, mitä tämä virus voi pahimmillaan aiheuttaa, Suomessa näyttää vähän siltä, että asiaa vielä vähätellään. Kotiin mies tulee. Tässä pitää erottaa eristys ja karanteeni. Jos oireita ei ole, karanteenia vietetään kotioloissa (missä oikeastaan muualla?), mutta jos oireita on, terveysviranomaiset ohjaavat eristykseen.

 • Reply Arja P. sunnuntai, 22 maaliskuun, 2020 at 12:00

  Ihanaa, että miehesi pääsee kotiin🙂. Huolissani olen ystävistämme, jotka joutuvat jäämään Fuengirolaan. Toivottavasti tapaamme heidät kesällä. Voi kun tämä hullu tilanne päättyisi pian! Voimaa ja rakkautta meille kaikille!

  • Reply Annemaria sunnuntai, 22 maaliskuun, 2020 at 13:04

   Ymmärrän hyvin tunteesi, miten huoli kalvaa kaikista niistä, jotka ovat suljettuina koteihinsa eri puolilla maailmaa. Olen niin onnellinen, että saan läheiseni tänään kotiin. Tämä tilanteen epävarmuus tuntuu välillä sietämättömältä. Kukaan ei tiedä, mitä on odotettavissa ensi viikolla, hyvä jos edes huomista voi mitenkään ennustaa. Voimia ja vakautta sinulle!

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.