Suomen suurin matkablogiyhteisö
Risteilyt Viro

Inspiroiva päivämatka Tallinnaan – aina jotain uutta

lauantai, 24 elokuun, 2019

Kun kuvittelit tuntevasi Tallinnaa edes vähän, huomaatkin, ettet tunne sitä oikeastaan yhtään.

Kesämatkan bloggaajille ja toimittajille tarjosi Tallink Silja

Blogiani seuranneet ovat varsin huomanneet, että hehkuttelen usein lyhyitä matkoja lähialueelle. Aina ei tarvitse mennä kauas löytääkseen mielenkiintoista nähtävää ja koettavaa. Parasta tässä on myös se, että lähimatkoja pystyy tekemään melko pienellä budjetilla.

Tuttu kestosuosikki Tallinna on niin helppo saavuttaa, että luokittelisin sen jo lähimatkailun piiriin, vaikka vähän merta edemmäs mennäänkin. Kun aamulaivalla lähtee, päivässä ehtii paljon ja illaksi vielä takaisin Helsinkiin.

Pari tuntia Helsingistä ja miljöö on ihan toinen.

Megastar on tähti Tallinnan laivojen joukossa

Osallistuin tällä viikolla Tallink Siljan järjestämälle lehdistömatkalle Tallinnaan uudehkolla Megastar -aluksella. Kaukana ovat ajat kämäsistä ja kulahtaneista Tallinnan autolautoista. Megastar on kerrassaan viihtyisä ja tasokas alus. Valoa, tilaa ja tyylikkyyttä on kuin viiden tähden hotellissa.

Laiva on selvästi panostanut ostosmatkailuun. Myymälätilaa oli peräti kahdessa kerroksessa. Panin merkille, että viininystävää hemmoteltiin melkoisen runsaalla valikoimalla. Itselleni lähti mukaan pari pulloa oivaa laivan samppanjaa Ayalaa.

Jos shoppailu kiinnostaa, kannattaa piipahtaa myös Tallinnan D-laivaterminaalin toisessa kerroksessa olevassa Sadama Market outletissä. Kyse on kaupasta, jossa myydään laivojen poistotuotteita merkittävin alennuksin.

Teimme matkaa mennen tullen laivan Business Loungessa. 65 euron lisähintaan on tarjolla kylmiä ja lämpimiä ruokia sekä ihan hyvä valikoima virvokkeita, viinejä ja muita alkoholijuomia. Pidin erityisesti buffetpöydän kalatarjonnasta ja runsaasta vihannesten käytöstä. Ihan ilmaistahan tuo ei ole, mutta hintansa väärtiä silloin, jos haluat matkustaa rauhallisemmissa puitteissa ja saada matkaasi ripauksen lisämaustetta.

Megastar on avara ja valoisa. Kuva: Tallink SiljaBusiness Loungessa vielä tyylikkäämmin. Kuva: Tallink SiljaHyvästä kalavalikoimasta kiitosta.Juomaakin oli joka makuun.Shoppailua kahdessa kerroksessa. Kuva: Tallink Silja

Fotografiska – käyntilistalle ehdottomasti

Pressimatkamme pääkohde oli Tallinnan uusin taidekeskus, Telliskiven alueelle kesäkuussa avattu Fotografiska. Jos jotain voi päätellä siitä huomiosta, millä paikkaa on mediassa parin viime kuukauden ajan hehkutettu, museosta taitaa tulla melkoinen yleisömagneetti.

Fotografiska on tukholmalaislähtöinen valokuvaukseen keskittynyt taidekeskus, joka on vähän kuin Guggenheim valokuvataiteen alalla. Tallinnan jälkeen vastaavat keskukset aukeavat seuraavaksi New Yorkiin ja Lontooseen.

Fotografiskan avajaisnäyttelyiden ehdoton helmi on brittiläisen valokuvaaja Jimmy Nelsonin näyttely Homage to Humanity (Kunnianosoitus ihmiskunnalle). En muista, että olisin koskaan nähnyt niin intensiivisiä valokuvia. Hahmot tuntuvat astuvan ulos kuvista.

Nelsonin näyttely on eräänlainen matka maailman ympäri maailman kauneimpiin paikkoihin ja eksoottisimpien kansojen ja heimojen pariin. Valokuvaaja on rakentanut täydellisiä henkilöpotretteja klassisen muotokuvasommittelun ehdoilla. Mallit vain ovat melkoisen poikkeavia.

Nelson on pystynyt tuomaan esiin vaikuttavalla tavalla kuvauskohteidensa persoonan. Otokset ovat paljon enemmän kuin pelkkiä kuvia. Homage to Humanity -näyttely on Tallinnassa nähtävänä enää 8.9.2019 saakka ja jatkaa sieltä Tukholman Fotografiskaan. Tämä on näyttely, joka kannattaa ehdottomasti nähdä.

Muita avajaiskauden näyttelyitä ovat norjalaisen Anja Niemen draamalliset lavastekuvat, suomalaisen Pentti Sammallahden mustavalkoiset realistiset ympäristökuvat ja virolaisen Anna-Stina Treumundin naiskuvat.

Poikkea myös Fotografiskan ylimmässä kerroksessa. Siellä on kiva näköalaravintola terasseineen ja drinkkibaari.

Luulitko tunteneesi jo vanhankaupungin?

Tallinnan asiantuntija Henna Mikkilä oli matkallamme kertomassa vähemmän tunnetuista Tallinna-tärpeistä. Tallinna on todellinen runsaudensarvi, jossa kannattaa ehdottomasti poiketa valtaväylien ulkopuolelle. Henna suositteli mm. vanhankaupungin sivukujia, joiden kätköistä löytyy ihastuttavia kahviloita, ravintoloita, gallerioita ja kauppoja.

Tiesitkö, että Tallinnan vanhassakaupungissa on esimerkiksi dominikaaniluostari, ukrainalainen kirkko ja salakapakoita?

Hennan matkavinkkejä pääsee lukemaan sivustolta www.sooloiluja.com. Henna houstaa myös Tallinnatärpit nimistä keskustelusivustoa Facebookissa.

Tämän oven takaa löytyy ukrainalainen kulttuurikeskus ja kirkko.Galleria Kakusta voi ostaa vaikka tuunatun fillarintai vuokrata päiväksi vaaleanpunaisen vespan 30 eurolla.

Tallinna on Ruokakaupunki

Tallinnan kohdalla ruokakaupunki täytyy ehdottomasti kirjoittaa isolla kirjaimella. Jos Tallinnaan kannattaa mennä kulttuurin perässä, sinne kannattaa ehdottomasti mennä myös ruuan perässä. Vaikka väitetään, että Tallinnassa hinnat ovat nousseet, kyllä siellä minusta edelleen syö edullisesti.

Hyviä ravintoloita on sellainen kattaus, että joka ainut kerta Tallinnassa on vaikea päättää, minne suuntaisi ja minkä valitsisi. Tosin ravintoloita tulee ja menee sitä vauhtia, että vaikeaa on myös pysyä perässä.

Tällä reissulla kävimme tutustumassa yhteen uusimmista tulokkaista, Tallinkin omistamaan italialaiseen Flavoreen. Ravintolan erikoisuus on viiniseinä, jossa on tarjolla 16 italialaista viiniä ja 8 italialaista väkevää alkoholijuomaa.

Ideana on, että asiakas saa käyttöönsä ”luottokortin”, jolla voi hakea viiniseinän automaateista juomia joko 4, 12 tai 24 cl:n annoksina. Seinä toimii minusta parhaiten silloin, kun haluat maistella pieninä annoksina erilaisia viinejä. Helppo tapa järjestää omaehtoinen italialaisten viinien tasting.

Voihan Tallinna, miten ihana sinä oletkaan ja niin mukavan lähellä. Lupaan käydä jatkossa kylässä useammin.

PS: Sain Hennan matkavinkeistä niin kutkuttavia ja inspiroivia tärppejä, että nyt syksyllä tarvitaan heti perään uusi reissu. Tulossa siis Tallinnan löytöretkimatka 🙂

 

Samppanjaa muovimukista -blogi Facebookissa ja Instagramissa: @samppanjaa_muovimukista

You Might Also Like

27 Comments

 • Reply Henna / sooloiluja-blogi Tallinnassa lauantai, 24 elokuun, 2019 at 14:49

  Ihan mahtava kuulla, että esitykseni innosti jo seuraavaankin Tallinnan matkaan! Oli tosi mukava tutustua – toivottavasti törmätään pian uudestaankin.

  • Reply Annemaria lauantai, 24 elokuun, 2019 at 19:52

   Sain Henna sun inspiroivasta esityksestä niin paljon kiinnostavia vinkkejä, että tuskin maltan odottaa, että pääsen Tallinnaan ”seikkailemaan”. Mukavaa oli tosiaan tavata. Kuono kohti uusia tuulia 🙂

   • Reply Henna / sooloiluja-blogi Tallinnassa sunnuntai, 25 elokuun, 2019 at 09:31

    Seuraan kiinnostuneena seuraavia Tallinna-postauksiasi! Se on kyllä uskomatonta, miten niin pieni kaupunki onnistuu yllättämään kerta toisensa jälkeen.

  • Reply Maarit- niceMatkaaja maanantai, 26 elokuun, 2019 at 08:55

   Hauska lukea muiden tunnelmia matkalta, jossa on itse ollut mukana! Miten monta erilaista tarinaa yhdestä ja samasta reissusta syntyykään! Jimmy Nelsonin huikeat kuvat jäivät päällimmäisenä mieleen – Fotografiska pysyy Tallinnan kohdelistalla jatkossakin.

   • Reply Annemaria maanantai, 26 elokuun, 2019 at 21:37

    Tässä matkailun monimuotoisuuden näkee juuri parhaiten. Samat paikat ja tapahtumat, mutta niin laaja kirjo erilaisia kokemuksia ja näkökulmia.Hauska tosiaan lukea millaisia asioita kukakin nostaa esille. Samaa mieltä sun kanssa. Ei jääny tämä vierailu Fotografiskaan viimeiseksi.

 • Reply Merja lauantai, 24 elokuun, 2019 at 19:01

  Tulipa hyvään saumaan, ensi viikolla taas Tallinnaan.
  Olin muuten viimeviikolla 5 päivää Gdanskissa, ja tykästyminen oli totaalista. Ihana hansakaupunki Itämeren reunamilla ja suloinen Sopot.

  • Reply Annemaria lauantai, 24 elokuun, 2019 at 19:54

   En olekaan koskaan käynyt Gdanskissa, mutta ilmeisesti pitäisi. Mukavaa matkaa sulle Tallinnaan. Ihana sekin 🙂

 • Reply Piyya lauantai, 24 elokuun, 2019 at 21:47

  Tallinna on itselle aika tuntematon. Kaksi vuotta sitten kävin ja lupasin itselleni palaavani pian, nooh….pian on aika suhteellinen käsitys eikö ?
  Upeita nuo muutamat Nelsonin teokset ! Pitäisihän nuo nähdä ! Tukholmankin Forografiska vielä käymättä.
  Tallinna on kyllä niin kivan matkan päässä että minustakin olisi ihan lähikohde.

  • Reply Annemaria sunnuntai, 25 elokuun, 2019 at 00:14

   Tallinna on tosiaan lähempänä kuin aina muistaakaan, mutta niin historiallinen ja kerroksellinen, ettei sitä voi verrata yhteenkään suomalaiseen kaupunkiin. Itse pidän Tallinnan rosoisuudesta ja jatkuvasti flow-tilasta, mikä siellä vallitsee. Siksi se onnistuu myös aina yllättämään uusilla jutuillaan, kuten nyt tuolla hienolla Fotografiskalla. Suosittelen lämpimästi 🙂

 • Reply Outi / Maa Quzuu sunnuntai, 25 elokuun, 2019 at 21:32

  Fotografiskaa on nyt hehkutettu niin paljon, että sinne täytyy heti kyllä päästä! Hienon näköisiä kuvia!

  Ja ehdottomasti samaa mieltä, Tallinna on Ruokakaupunki isolla R:llä! Siellä tulee kyllä aina syötyä niin hyvin! Pitääkin alkaa pikimmiten suunnitelemaan syysmatkaa Tallinnaan 😍

  • Reply Annemaria maanantai, 26 elokuun, 2019 at 08:33

   Fotografiskassa kannattaa tosiaan käydä. Yhdessä tilassa monta hyvää näyttelyä. Eikä huonolta näyttänyt tuo ylimmän kerroksen ravintolakaan. Ainakin kannattaa käydä näköaloja ihailemassa.

 • Reply Jenna / Citylights & Sunsets maanantai, 26 elokuun, 2019 at 17:56

  Mekin tehtiin päiväreissu Tallinnaan muutama viikko sitten, sattui ihana aurinkoinen keli ja nautiskeltiin vanhankaupungin tunnelmasta ja hyvästä ruoasta. Meidän 3v. neiti oli matkassa mukana, joten aikaa kului myös leikkipuistoissa ja mentiin pitkälti lapsen ehdoilla. Laivassakin aika kului tietenkin leikkipaikoissa. Täytyykin ehdottomasti tehdä uusi reissu lähitulevaisuudessa ihan aikuisten kesken.. 🙂

  • Reply Annemaria maanantai, 26 elokuun, 2019 at 21:43

   Juuri tuo helppo saavutettavuus on varsin plussaa lasten kanssa. Tallinna sopii hyvin pienille ja isoille 🙂

 • Reply Pirkko / Meriharakka torstai, 29 elokuun, 2019 at 13:26

  Megastarilla tuli tosiaan vähän shoppailtua (kosmetiikkaa) – vaikka viiniostokset teimmekin Tallinnassa (https://meriharakka.net/2019/08/29/viinia-tallinnasta/).
  Kiva reissu tämä oli, mukava kokonaisuus päiväretkeksi, joita emme viime vuosina Tallinnaan olekaan tehneet, sillä useimmiten olemme viipyneet kaupungissa parikin yötä.

  • Reply Annemaria torstai, 29 elokuun, 2019 at 22:02

   Yllättävän paljon päivässäkin ehtii. Luin sun viimeisimmän viiniaiheisen blogipostauksen. Mielenkiintoiselta kuulosti toi raparperikuohari. Täytynee seuraavalla reissulla hankkia käsiin.

 • Reply Noora / Seikkailumielellä perjantai, 30 elokuun, 2019 at 16:26

  Olin itse liikkeellä Tallinnassa tämän teidän pressimatkan jälkeisenä päivänä ja minunkin tieni vei Fotografiskaan. En ollut aiemmin käynyt Telliskiven alueella, joten minulle Tallinna aukeni ihan uudella tavalla – ihana ympäristö ravintoloineen ja putiikkeineen! Ja juuri sopiva valokuvataiteen museolle.

  • Reply Annemaria perjantai, 30 elokuun, 2019 at 17:44

   Niin totta. Telliskivi on ihan paras paikka taidemuseolle ja niin ihku alue. Kaikkea kivaa ja kaunista sekä kattaus hyviä ravintoloita. Mun on joka Tallinnan reissu nykyisin käytävä Telliskivessä katsomassa mitä mielenkiintoista uutta sinne on syntynyt.

 • Reply Periaatteen Nainen perjantai, 30 elokuun, 2019 at 21:41

  Näitä raportteja on hauska lukea, kun moni kirjoittaa hieman eri kulmasta, ja itse ehdin pari viikkoa sitten katsastaa myös Fotografiskan (johon en ihan varauksetta ihastunut). Tallinna on kyllä ruoan ystävälle todellinen taivas!

  • Reply Annemaria lauantai, 31 elokuun, 2019 at 08:04

   Tallinna on aina hyvä kohde ruokamatkaan 🙂 Mutta myös kulttuurimatkaan. Olen itse valokuvataiteen ystävä ja ehkä juuri siksi Fotografiska osui ja upposi. Mutta museohan on usein näyttelyjensä summa ja aina ei voi kaikesta pitää.

 • Reply Sonja | FIFTYFIFTY lauantai, 31 elokuun, 2019 at 11:27

  Voi harmi, olisin kyllä mielelläni nähnyt tuon näyttelyn Fotografiskassa. Olin jo varannut hotellit ensi viikonlopulle Tallinnaan, mutta päädyin kuitenkin perumaan ne varmuuden vuoksi, koska laskettu aika lähestyy kovaa vauhtia. Ehtii onneksi Tallinnaan myöhemminkin, mutta juuri nyt siellä olisi ollut niin kutkuttavaa käydä!

  • Reply Annemaria sunnuntai, 1 syyskuun, 2019 at 09:31

   Siellä se Fotografiska odottaa. Kyllä sinne ehtii myöhemminkin. Onnea ja iloa uuteen elämänvaiheeseen 🙂

 • Reply Travelloverin Annika lauantai, 31 elokuun, 2019 at 17:39

  Kiva kuulla, että Fotografiska täytti odotukset. En päässyt töiden takia mukaan tuolle matkalle, mutta olen ensi lauantaina menossa Tallinnaan ja Fotografiskaan myös. Joskus hypetetyt jutut osoittautuvat pettymyksiksi, mutta tämä ilmeisesti ei. On siis jotain kivaa, mitä odottaa.

  • Reply Annemaria sunnuntai, 1 syyskuun, 2019 at 09:36

   Museot ovat usein paikkoja, jotka jakavat mielipiteet. Sama museo, toiset tykkäävät, toiset eivät. Koska museo on näyttelyidensä summa, voipi olla, että sama museo aiheuttaa kovinkin erilaiset kokemukset samalle kävijälle. Fotografiskan ensimmäisissä näyttelyissä oli pyritty hakemaan hyvin eri tyyppiset näyttelyt, joten ehkä siksi sieltä sai moni mieleistä nähtävää. Kiva kuulla, mitä itse pidät.

 • Reply VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa -matkablogi sunnuntai, 1 syyskuun, 2019 at 09:55

  Tuolla Fotografiskassa pitäis kyllä päästä käymään. Syksyllä on suunnitteilla yö Tallinnassa, joten samalla ehdottomasti myös tänne.

  • Reply Annemaria sunnuntai, 1 syyskuun, 2019 at 20:50

   Kandee 🙂 15. syyskuuta jälkeen suurin osa näyttelyistä onkin jo vaihtunut uusiin.

 • Reply Veera Bianca sunnuntai, 1 syyskuun, 2019 at 11:45

  Oi Fotografiska, mun suosikkikohde aina Tukholman matkoilla, joten pitäisi varmaan käydä myös Tallinnassa tsekkaamassa! 🙂

  • Reply Annemaria sunnuntai, 1 syyskuun, 2019 at 20:55

   Kohtahan näitä on kaksi lisää: Lontoo ja New York tulossa. Sinänsä hienoa, että mukana on näinkin merkittävät kaupungit. Uskoisin, että tällä on vaikutusta näyttelyiden tasoon. Monet näyttelyistä kiertävät Fotografiskasta toiseen.

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.