Suomen suurin matkablogiyhteisö
Andalusia Costa del Sol Espanja Museot Taide

Malaga on oivallinen taidemuseokaupunki

lauantai, 16 helmikuun, 2019

Malaga hemmottelee taiteen ystävää. Kaupungissa on monta merkittävää taidemuseota, joissa saisi menemään useammankin päivän.

Hyppäsin Fuengirolasta yhtenä aamupäivänä junaan ja hurautin Malagaan viettämään yksikseni laatuaikaa taidemuseoissa. Olen huomannut, että nämä taidemuseokäynnit kannattaa tehdä yksin, sillä mitäpä sinne raahaamaan puoliväkisin miestä, joka lähtee mukaan lähinnä velvollisuudesta. Suurempi nautinto näin meille molemmille.

Taidemuseot on hyvin opastettu Malagan katukuvassa.

Picasso museo

Suuntasin ensimmäiseksi Malagan vanhaan kaupunkiin ja siellä Picasso museoon. Jotenkin tuntuu, että tuottoisan Picasson selässä ratsastaa yksi sun toinen kaupunki Espanjassa ja Ranskassa. Siksi vähän skeptinen olin myös Malagan Picasso museota kohtaan.

Vaikka Pablo Ruiz Picasso syntyi Malagassa 1881, kaupunki ei koskaan näytellyt merkittävää sijaa hänen urallaan. Picasso muutti vanhempineen Malagasta pois hänen ollessaan 10-vuotias. Viimeisen kerran taiteilija kävi Malagassa ainoastaan 19-vuotiaana palaamatta sinne enää koskaan.

Malagan Picasso museon näyttely pohjautuu taiteilijan pojanpojan ja miniän taidekokoelmaan. Yli 200 työtä tarjoavat läpileikkauksen Picasson tuotannosta ja tuovat hyvin esiin hänen monipuolisen lahjakkuuden niin taidemaalarina, kuvanveistäjänä kuin keramiikkataiteilijana.

Muistin vielä huikean Picasso-näyttelyn Ateneumissa vuonna 2009, joka oli minusta itse asiassa parempi kuin tämän museon anti. Mutta kannattaa Malagan Picasso museossa kyllä käydä, etenkin jos Picasso vähänkään kiinnostaa.

Käyntipäivänä museossa oli melkoinen ruuhka (ilmeisesti on vähän aina) ja se vähän häiritsi tauluihin tutustumista. Olisikohan parasta mennä heti aamusta museon avauduttua välttääkseen ruuhkaa?

Vaikka et raaskisi maksaa 8 euron pääsymaksua, käy kurkkaamassa museon laadukasta kauppaa. Myytävänä on kaikenlaista Picasso-kuoseilla varustettua käyttötavaraa.

Museon näyttelyitä ei saanut kuvata, joten siksi yhtään sisäkuvaa ei ole. Mukavia tuliaisia Picasso-kuosissa. Museon sisäpihalla oli pieni viehättävä kahvila.

Museo Carmen Thyssen

Lähellä Picasso-museota Plaza de la Constitucion aukion vieressä on kokoelmaltaan laaja espanjalaisen taiteen museo Carmen Thyssen. 1500-luvulta peräisin olevassa palatsirakennuksessa on yksityiskokoelmaan pohjautuvaa taidetta kolmessa kerroksessa.

Taulujen pääpaino on 1800-luvun teoksissa, erityisesti andalusialaista kulttuuria kuvaavissa maalauksissa. Olen käynyt tässä museossa joskus aikaisemmin ja nyt muistin, miksi runsaasta kokoelmastaan huolimatta tämä museo ei oikein tehnyt vaikutusta tälläkään kertaa.

Carmen Thyssen museossa on tajuton määrä romantiikan ajan maisemia sekä tauluja, jotka kuvaavat flamencotanssijoita, härkiä, andalusialaisia fiestoja ja patiopihoja. Kun nämä aihepiirit jatkuvat huone toisensa jälkeen, kiinnostus ei  jaksanut aivan täysillä pysyä yllä.

Loppua kohden kokoelma kuitenkin parani ja viimeisistä huoneista löysin omaan makuuni melkoisia helmiä. Laatumuseo tämä joka tapauksessa on. Pääsymaksu aikuiselta 10 euroa.

Näyttelyn lopussa tuli mm. tämmöinen helmi vastaan. Taiteilija Enrique Martinez Cubells.

Malaga museo (Museo de Malaga)

Matkailutoimiston turistineuvojan suosituksesta etsin käsiini melko uuden Malaga museon, joka sijaitsi katedraalin takana meren puolella puiston vieressä. Entisessä merenkulun tullitalossa sijaitseva museo on maakunnallinen museo, jonka ensimmäisessä kerroksessa on espanjalaisen taiteen museo ja toisessa kerroksessa arkeologinen museo.

Tämän museon maalauskokoelmasta pidin paljon. Erityisesti 1900-luvun taiteesta löytyi paljon tauluja, jotka olivat itselleni kovin mieluisia. Olipa täällä jokunen Picassokin. Mielenkiintoista muuten oli, että sain kulkea näyttelyhuoneesta toiseen aivan yksikseni. Vasta seuraavan kerroksen arkeologisella museo-osalla näin muitakin kävijöitä.

Kannattaa poiketa varsinkin, kun EU-maiden kansalaisilta sisäänpääsy on ilmainen.

Uudempi taide oli mieleeni.Picasso oli myös taitava keramiikkataiteilija.Yläkerran arkeologinen näyttely ei ollut ihan oma juttuni, mutta pätkän kaunista mosaiikkilattiaa sieltä löysin.

Nykytaiteen museo CAC Malaga (Centro de Arte Contemporáneo de Malaga)

Tarkoitukseni oli vielä tällä reissulla käydä tutustumassa 2015 avattuun Malagan Pompidou keskukseen, mutta väsymys iski tässä vaiheessa. Koska tuo nykytaiteen museo kiinnostaa sen verran paljon, päätin varata sille ihan oman päivän tai no, ainakin puolikkaan.

Sen sijaan suunnistin kierrokseni päätteeksi katsomaan kaupungin toista nykytaiteen museota Malagan CAC:ta. Varsinkin kun tämä museo sijaitsi paluumatkani varrella aivan paikallisjuna-aseman läheisyydessä.

Entisessä kauppahallissa oleva museo oli suppeampi kuin oletin. Luin aiemmista arvosteluista, että museossa on mielenkiintoisia vaihtuvia näyttelyitä, mutta ainakin tällä kertaa kokemus jäi vaisuhkoksi. Onneksi sisäänpääsy oli ilmainen. Muuten tämä näyttely ei ainakaan minua vakuuttanut.

Tuossa aiemmin mainitsin, että Malagassa on Pariisin Pompidou-keskuksen sivumuseo. Tiesitkö, että Malagasta löytyy myös Pietarin venäläisen museon ainut ulkomainen sivupiste? 2015 avattu Malagan venäläinen museo sijaitsee samassa rakennuksessa Malagan automuseon kanssa.

Tämähän on hyvä kombo. Mies voi mennä automuseoon, sillä aikaa kun itse herkuttelen taiteella. Seuraavalle kerralle jäi vielä paljon kiinnostavaa taidetta tutkailtavaksi.

 

Samppanjaa muovimukista -blogi Facebookissa ja Instagramissa: @samppanjaa_muovimukista

 

You Might Also Like

28 Comments

 • Reply Anna | TÄMÄ MATKA sunnuntai, 17 helmikuun, 2019 at 09:57

  Pyrimme aina Malagassa käydessämme hyödyntämään museotarjontaa. Yleensä ongelmaksi tulee valita näyttelyistä se minkä ehtisi rajallisella matka-ajalla tutkimaan. Harmittavan moni ei tosiaankaan ole tietoinen siitä, miten paljon museoita ja teattereita ja erilaisia näyttelytiloja kaupungissa on tarjolla.

  Paikalliset taas ottavat riemun irti hyvästä kulttuuritarjonnasta. Hotellimme korttelissa oli yhdistetty teatteri/näyttelytila/kirjakauppa/ravintola, jossa oli joku lapsille suunnattu esitys menossa. Lauantai-illasta pitkä jono hienosti pukeutuneita lapsia ja vanhempia jonotti sisään.

  • Reply Annemaria sunnuntai, 17 helmikuun, 2019 at 16:18

   Malaga on todellakin 2000-luvulla osoittanut olevansa myös vakavasti otettava kulttuurikaupunki. Museotarjontaa piisaa ja ihan laadukasta sellaista. Paikallisten ja turistien välillä on tosiaan selvä ero museokäyttäytymisessä. Turisti menee sinne katsomaan näyttelyn, paikalliset menevät viihtymään pidemmäksi aikaa koko perheen voimin. Ja kaiken lisäksi aika äänekkäästi 🙂 Mä oon selvästi sen verran vanha kalkkis, että vähän esimerkiksi taidemusoissa häiritsee paikallisten kovaäänisyys (heh, tätiainesta). Hienoa tuollaiset monitoimitilat. Kulttuurin ei tarvitse olla niin lokeroitua eikä ikään ja genreen sidonnaista. Ja parasta tietty, että lapsetkin oppivat pienestä pitäen NAUTTIMAAN kulttuurista ja hakeutumaan sen pariin.

 • Reply HannuPekka sunnuntai, 17 helmikuun, 2019 at 15:26

  Yksi Fugen parhaista puolista on juurikin tämä Malagan läheisyys ja helppous kulkea. Renfellä vain hetki ja olet kaikkien suurkaupungin kulttuuripalveluiden äärellä. Olemme Annemaria jälleen kulkeneet peräkkäin samoja polkuja 😉 Kävimme toissapäivänä Malagassa museoreissulla – ja toki Corte Inglesissä. Vaimolle piti saada (jälleen) uusi kevytuntuvatakki…
  Picasson museo tuli katsottua jo kuukausi sitten. Se on hyvä ensikertalaiselle mutta kolmas kerta rupeaa jo tuntumaan jo vähän turhalta. Kiitos siksi näistä muista vinkeistä. Vastavinkkinä annan tämän juuri tsekatun automuseon. Älä laita ukkoasi sinne yksin. Oma vaimo ihastui ihaniin autoihin ja niihin liittyviiä pukukokoelmiin oikein kunnolla. Kyllä se on parimuseo. Museo ei ole tekninen, vaan näkökulma on enempi kultturellinen.
  Sen verran aikaa meilä autojen parissa meni, että emme enää jaksaneet katsoa naapurissa olevaa venäläistä kokoelmaa. Ensi kerralla sitten se.
  Automuseoon pääsee mukavasti, jos jää pois Viktoria Kentissä ja kävelee noin 1,5 kilsaa museolla. Itse otimme museon jälkeen taksin kauppahallille – 5 euroa.
  Saanen antaa sinulle ja muillekin yhden suosituksen. Kävimme pari viikkoa sitten Fugessa englantilaisessa teatterissa – Salon Varietes Theatre. Aivan hillitön kokemus. Yleisönä 99 prosenttia eläkeläisiä brittejä, jotka lauloivat yhdessä vanhoja peribrittiläisiä lauluja ja vanhat (hyvin vanhat) menneet kuuluisuudet niitä heille esittivät ja laulattivat. Perinteistä brittiläistä Music Hall meininkiä parhaimmillaan.
  Hieno kulttuuriele oli myös väliajan drinksut, kun niiden kera meille jaettiin muovimukit. Jos ei ehtinyt koko juomaa hulauttaa kurkkuunsa lyhyellä väliajalla, niin loput muovimukiin ja esitystä katsomaan. Siis gintonicia muovimukista. Vaihtelua sinullekin 😉

  • Reply Annemaria sunnuntai, 17 helmikuun, 2019 at 16:25

   Moi HannuPekka ja kiitos mukavasta kommentista. Tässä oli paljon hyödyllistä tietoa. En ole kuullutkaan tuollaisesta varietee teatterista. Tuo täytyy ehdottomasti kokea! Voin vain kuvitella millainen hauska ja hulvaton ilmapiiri näytöksissä on. GT maistuu myös 🙂

   Ai, että automuseossa myös pukuja… Ehdottomasti käymisen arvoinen 🙂 Totta puhuen vanhat autot ovat oikeita kaunokaisia ja varmasti tuo visuaalisuus puhuttelee, vaikkei itsessään autot niin kinnostaisikaan.

   Terveisiä vaimolle. Naisella ei voi koskaan olla liikaa kevytuntskikoita, ei myöskään laukkuja, kenkiä, huiveja, koruja… 🙂

 • Reply Reeta sunnuntai, 17 helmikuun, 2019 at 18:36

  Ihanan houkuttelevia kuvia ja asiaa, kiitos näistä! Picasso museossa on tullut käytyä vuosia sitten, miehen kanssa yhdessä. Oliko joku merkkivuosi kun täällä Suomessa Ateneumissakin oli Picasso-näyttely ja käytiin siellä myös. Ollaan oltu viimevuosin liian laiskoja lähtemään Torremolinoksesta Malagaan tai muualle, kun vaan viikko oltu. Lähialueilla kiertelen kyllä yksikseni, mutta yksin matkustelemaan olen ulkomailla arka. Automuseo kuulostaakin tosi kiinnostavalta ja tuo englantilainen teatteri. Yleensä myös monet englantilaiset pianobaarit yms mestat ovat hyvän musiikin ja välittömän tunnelman vuoksi tosi hauskoja kohteita.

  • Reply Annemaria maanantai, 18 helmikuun, 2019 at 12:58

   Totta, että viikko on vähän liian lyhyt aika kiertelyyn. Ajan saa varmasti yksin Torremolinoksessa menemään hyvin. Toivottavasti joskus voitte olla pidemmän aikaa ja reissata enemmän lähialueillakin. Aurinkorannikolla on niin helppoa matkustaa yksinkin, että suosittelen vaikka joskus kokeilemaan sitäkin.

 • Reply Merja maanantai, 18 helmikuun, 2019 at 12:29

  Tähän voisi melkein sanoa, että mitä aurinkorannikolta ei löydy sitä ei tarvita. Ehkä se salaisuus onkin juuri siinä. Jokaiselle on jotakin. Muualla voi olla kulttuuria tai rantaa, pientä kylää tai kaupunkia, rauhaa tai fiestaa, Costa del Sol tarjoaa kaikkea tätä.

  • Reply Annemaria maanantai, 18 helmikuun, 2019 at 13:01

   Juuri näin. Itteäni on myös yllättänyt Aurinkorannikon monipuolisuus. Tuntuu tosiaan, että on sitten kiinnostunut rantaelämästä, kulttuurista, kaupunkimatkailusta, shoppailusta tai ruoka- ja viinimatkailusta, kaikkeen tähän Costa del Sol tarjoaa hyvät eväät. Ja sitten on vielä koko muu Andalusia 🙂

 • Reply Kohteena maailma / Rami maanantai, 18 helmikuun, 2019 at 20:26

  Malaga on jäänyt itselle vieraaksi, vaikka siellä olen useasti ollut. Olen reissannut Andaluciassa golfkenttien perässä ja siinä on ollut se huono puoli, että niin Malaga kuin monet muut kohteet ovat jääneet paljon vieraammaksi kuin normaalireissuilla olisi käynyt. Malagan museot ja Picasso kiinnostaa kyllä ja olenkin ajatellut seuraavan reissun tehdä ilman golfmailoja…

  • Reply Annemaria tiistai, 19 helmikuun, 2019 at 08:37

   Jos Costa del Solilla piisaa golfkenttiä, niin tällä alueella piisaa myös mielenkiintoisia kaupunkeja ja kyliä. Ja itse koko Andalusia on osoittautunut itselleni melkoiseksi runsaudensarveksi. Varaa ensi kerralla pidempi matka tai jätä mailat kotiin 🙂

 • Reply Reeta tiistai, 19 helmikuun, 2019 at 13:11

  Niinpä vaan päädyttiin taas varaamaan matkat tuttuun mestaan Torremolinokseen ja buukattiin petit Torre de la Rocasta. Vaikkei se ole mikään hienostohotelli, niin on vuosien saatossa osoittautunut luotettavaksi ja mukavaksi paikaksi. Sijainti meille uimarannalla viihtyville niin sopiva. viikko vaan aika lyhyt. Nyt kun jäin itsekin eläkkeelle, niin täytyy kyllä ensi vuonna tehdä tammikuussa etelän reissu ja olla koko kuukausi.

  • Reply Annemaria tiistai, 19 helmikuun, 2019 at 18:43

   En yhtään ihmettele, että olette ihastuneet Torremolinokseen. Oikein miellyttävä lomakohdehan se on. Ei muuta kuin pidempää lomaa suunnittelemaan uudessa elämän tilanteessa.

 • Reply Mikko | Shangri-la.fi tiistai, 19 helmikuun, 2019 at 19:06

  Me päädyttiin talvireissulle Alicanteen tällä kertaa, mutta Malaga ehkäpä houkuttelisi ensi reissulle. Siitä onkin jo aikaa, kun on siellä viimeksi käynyt, eikä silloin tullut paljon museoita kierreltyä. Kaupungista tulee reissupostauskerrallaan aina vain parempi mieli.

  • Reply Annemaria tiistai, 19 helmikuun, 2019 at 23:55

   Mun ensimmäinen kokemus Malagasta oli vähän ristiriitainen. Se oli minusta tuolloin meluinen, sekava, tietyiltä kaupunginosilta jopa vähän rähjäinen. Mutta sitten oli se toinen puoli. Ihanan eläväinen ja jopa fiini ranta-alue, kiehtova vanha kaupunki ja täydellinen ruoka- ja shoppailukaupunki. Kirjoitin tuolloin, että Malagaa voi samaan vihata ja rakastaa. Nyt on käynyt suhteellemme niin, että jäljellä on pelkkä rakkaus. Tykkään Malagasta niin vietävästi 🙂

 • Reply Pirkko / Meriharakka keskiviikko, 20 helmikuun, 2019 at 09:18

  Vain Picasso-museoon ehdimme päivän Malagan vierailullamme pari vuotta sitten tutustumaan muutama vuosi sitten viettäessämme ystäviemme kanssa viikon Fuengirolan seudulla.
  Mutta emmeköhän me tuolle suunnalle vielä joskus palaa – Rondakin jäi silloin näkemättä!

  • Reply Annemaria keskiviikko, 20 helmikuun, 2019 at 17:39

   Mä olen itse nyt aika tavalla täpinöissä tämän Andalusian monipuolisuuden ja mielenkiintoisten matkailupaikkojen kanssa. Reissattavaa ja näkemistä riittää vaikka pidemmälle ajalle.

 • Reply Asko Leppilampi torstai, 21 helmikuun, 2019 at 02:06

  Kiitos museovinkeistä. Laitanpa tämän postauksesi mieleen. Kävimme tuolla viimeksi vajaa vuosi sitten ja tutustuimme silloin ainoastaan Picasso-museoon, jossa se kuuluisa kuvauskielto. Toivottavasti lyhyestä visiitistämme tekemästäni postauksesta saa kuitenkin jotain vinkkiä Malagan matkaajille:
  http://appamatkustaa.fi/malaga-picasson-syntymakaupunki-lienee-aurinkorannikon-suurin-muttei-kaunein/

  • Reply Annemaria torstai, 21 helmikuun, 2019 at 07:08

   Kiitos vinkeistä itsellesikin. Malagassa riittää tekemistä ja nähtävää. Vaikka siellä on tullut monta kertaa käytyä, tuntuu että olen päässyt vasta alkuun.

 • Reply Tanja / Tädin ja tytön matkablogi torstai, 21 helmikuun, 2019 at 08:46

  Aina oppii uutta, ennnen viime kesän matkaamme Málagaan olin jostain lukevinani että Automuseo suljettiin, mutta mukava kuulla ettei näin ole. Kävimme kesällä Picasso-museossa ja olihan se mielenkiintoinen läpileikkaus muttei wau. Mutta ihan perussivistävä. Silloin alakerrassa oli vaihtuvana näyttelynä Andy Warholin taidetta. Se oli erityisesti lapsille kiva ja helposti lähestyttävä. Olen joskus sata vuotta sitten käynyt carmen Thyssenissä, ja silloin se oli melko pienessä tilassa ja oikein mukava kohde. Eniten harmittaa ettemme kesän pikavisiitillä ennättäneet tuonne Málaga museoon emmekä Pompidou museoon. Ja kyllähän venäläistä taidettakin olisi ollut mielenkiintoista nähdä Espanjassa 😊 mutta olen samaa mieltä, Málaga on mm. Mahtava museokaupunki!

  • Reply Annemaria torstai, 21 helmikuun, 2019 at 21:16

   Piti käydä vielä netistä varmistamassa ja ainakin automuseon sivujen mukaan se on normaalisti toiminnassa. Vähän samanlainen tuntu oli mulla Picasso museosta. Ihan ok, muttei tosiaan mikään ihan huippu. Malaga museon taide sen sijaan kolahti. Pompidouhun seuraavalla kerralla.

 • Reply Periaatteen Nainen perjantai, 22 helmikuun, 2019 at 22:18

  Mulla on Málagasta kokemusta vain Picassosta ja Carme-Thyssenistä, joista ensimmäinen etenkin oli tosi positiivinen yllätys – siis ihmiselle, joka ei yleensä perusta Picassosta niin paljoa. Satuin paikalle vielä sellaisena onnellisena sunnuntaina, että sain ilman ruuhkaa kierrellä. Harvinaista herkkua!

  • Reply Annemaria perjantai, 22 helmikuun, 2019 at 22:27

   Picasso on ollut mielenkiintoinen taidemaalari, jolla on useita erilaisia kausia ja hyvin erilaisia maalaustyylejä. Monipuolisen läpileikkauksen Malagan Picasso museosta kyllä sai. Hienoa, että sait Malagasta hyviä taidemuseokokemuksia.

 • Reply Sonja / Shining Journey -matkablogi lauantai, 23 helmikuun, 2019 at 13:09

  Kiitokset hyvästä Malagan museopostauksesta! 🙂 Itseltäni on nämä kaikki vielä kokematta, vaikka asun tässä ihan Malagan kulmilla tällä hetkellä. Usein tulee suunnattua luontoon seikkailemaan, mutta postauksesi inspiroi käymään joskus myös näissä museoissa. Sehän on hyvää tekemistä vaikka sadepäivänä, kun on vapaata. Aurinkoisella kelillä viihdyn mieluummin ulkona seikkailemassa. 🙂

  • Reply Annemaria lauantai, 23 helmikuun, 2019 at 16:19

   Ole hyvä 🙂 Tämä ongelma näillä huudeilla on. Aina olis jotain mukavaa tekemistä tarjolla ja harvoin on kelistä kiinni. Malaga on satsannut 2000-luvulla paljon taidemuseoihin. Kannattaa käydä, jos vain taide kiinnostaa.

 • Reply Martta / Martan matkassa lauantai, 23 helmikuun, 2019 at 18:54

  Malaga on jostain syystä jäänyt käymättä, vaikka sen lähiympäristössä ollaan käyty lukuisissa kaupungeissa. Tuo Picasso-museo on ollut listallani, hänen töitä on tullut nähtyä useassakin museoissa, mutta nyt jäin hieman epäilemään, sillä olen ajatellut että Malagassa on jotakin erityistä. Onneksi sieltä löytyy paljon muuta tarjontaa.

  • Reply Annemaria lauantai, 23 helmikuun, 2019 at 19:40

   Malagaan kannattaa ehdottomasti mennä. Vaikka museot jättäisi väliin, kaupungin vanha kaupunki on viehättävä, samoin kuin koko ranta-alue palmuineen. Suosittelen 🙂

 • Reply Eeva / Eevagamunda-blogi tiistai, 26 helmikuun, 2019 at 19:53

  Kiva kooste! Malagassa asuvana kaikki nuo museot on tullut koluttua useaan otteeseen. Suosikiksini nousee Pompidou. Se on jotenkin houkutteleva sijaintinsa (satama), arkkitehtuurinsa (lasinen värikäs kuutio) ja toki myös taidetarjontansa puolesta. Ranskasta kuljetetaan Malagan sivupisteeseen aina parin vuoden välein uusi ”pysyvä näyttely”, jonka lisäksi on lyhyitä vaihtuvia näyttelyitä. 🙂

  • Reply Annemaria tiistai, 26 helmikuun, 2019 at 21:10

   Jätin tuon herkun omalle käynnilleen 🙂 Ulkopuolelta olen jo käynyt kuutiota ihmettelemässä. Innolla odotan, että toivottavasti pian pääsen nautiskelemaan annista.

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.