Mitä tehdä, jos ei ole varaa matkustaa?

Matkageeni riivaa ja mielessä siintää etelän aurinkoranta, mutta rahaa ei ole. Syöstäkö itsensä pikavippien velkavankeuteen vai voisiko sittenkin päästä matkalle  jotenkin muuten?

Ei siitä mihinkään pääse. Matkustaminen maksaa vaikka kuinka käyttäisi hyväkseen maailmalla asuvien tuttavien sohvat tai tarttuisi halvimpaan Itämeren ylitykseen. Oli sitten kyse pikkupyrähdyksestä Tallinnaan tai aurinkomatkasta etelään, aina se maksaa.

Mikäli talous on siinä jamassa, että pakollisten menojen jälkeen saldo näyttää enemmänkin miinusmerkkiä, unohda pikavipit ja muu luotolla matkustaminen. Hetken hurma voi tässä kohtaa olla matkan jälkeen surma. Maksat loppupeleissä matkastasi pahimmillaan moninkertaisen hinnan ja seuraavat matkat joudut siirtämään aina vain kauemmaksi.

Lähde sen sijaan miettimään voisitko itse tehdä jotain saadaksesi matkarahat kasaan. Olisiko seuraavista ajatuksista mitään apua?

Kliseistä, mutta siltikin säästä

Onko matkalle pakko päästä tässä ja nyt? Jos yksinkertaisesti ei ole varaa irrottaa matkaan yhtään ylimääräistä, voitko pitää matkahaavetta yllä, mutta tehdä jutusta pidemmän aikajänteen suunnitelman?

Otetaan esimerkki. Anna itsellesi vuosi aikaa säästää matkarahat kasaan. Riippuen siitä, minkälaista matkaa havittelet, aseta itsellesi säästöbudjetti. Jos saat joka kuukausi 50 euroa säästöön, olet vuodessa saanut kokoon 600 euroa. Jos pystyt hankkimaan säästöön 100 euroa kuussa, vuoden päästä matkarahaa on tililläsi 1200 euroa.

Helpommin sanottu kuin tehty, siellä moni huokaa. Jos normiarki haukkaa kaiken liikenevän, on aika vaikeaa säästää yhtään mistään. Aseta silloin pidempi aikajänne, yritä saada sivuun joka kuukausi vaikka pienempi siivu. Jossain vaiheessa sinnikkyytesi palkitaan. Matkakassasi kasvaa joka tapauksessa, vaikka hitaammalla tahdilla.

Miten hankkia lisää rahaa?

Väitän, että meidän jokaisen nurkista löytyy sellaista tavaraa, jota emme käytä, joka on meille hyödytöntä tai jota emme oikeasti tarvitse. Laita tämä extratavara myyntiin ja hanki näin matkarahaa.

Itse käytän paikallista hyvätasoista kirpputoria pari kertaa vuodessa. Otan kirpparikopin kerralla kuukaudeksi ja raahaan sinne muutaman päivän välein tavaraa myyntiin. Samalla tulee konmaritettua kaapit ja varastotilat turhasta tavarasta. Siinä on oikeasti perää, että jotenkin tulee hyvä olo, kun voi puhdistaa nurkkiaan kertyneestä tavarapaljoudesta.

Ihan vinkkinä: katsopa niitä keittiönkaappeja. Kuinka paljon siellä onkaan sellaista kippoa ja kuppia, joita et koskaan käytä? Puhumattakaan niistä komeroidesi retongeista, joita et ole pukenut päällesi yli vuoteen. Kyse on ennemminkin siitä, ettei vaan raaski luopua. Raaski, sillä tällä tavalla voit hankkia matkarahaa. Vaihda materia elämyksiin.

Hyviä myyntikanavia suurempien ja kalliimpien tavaroiden myynnissä ovat Facebookin kirpputoriryhmät. Myös Tori.fi on omalla kohdallani toiminut tuottavasti mm. huonekalujen ja sisustustavaroiden myynnissä.

Onko sinulla laatikoiden pohjalla lojumassa kultakoruja, joilla ei ole mitään tunnearvoa? Niitä vanhoja kivensä pudottaneita sormuksia, parittomia korvakoruja tai vanhoja kultaketjuja? Myy käyttämättömät kultakorusi. Netistä löytyy pitkä lista yrityksiä, jotka ostavat kultaa. Hinta ei ole hirveän korkea, mutta minkälainen on laatikoiden pohjalla makaavien turhien kultakorujen arvo?

Entä voisitko ottaa jonkin lisätienistin? Olisiko ihan mahdoton ajatus, että parina iltana viikossa koko perhe osallistuu mainoslehtisten jakeluun ja tulot kerätään matkakassaan kesän yhteistä lomareissua varten. Ansio ei ole suuren suuri, mutta lisätuloa kumminkin.

Tavaraa kiertoon ja rahaa matkakassaan.

Vältä turhaa ostamista

Aina silloin kun putsailen käsilaukusta sinne kertyneitä kuitteja mietin kuinka paljon tuleekaan tehtyä sellaisia heräteostoksia, joita ilman olisin hyvin voinut olla. Apteekkireissulta tarttui mainoksen uhrina silmänympäryksiä vaalentavaa voidetta. Ruokakaupasta tuli ostettua luomuchiansiemennäkkäriä, uutuus kun oli. Jokainen kahvilassa poikkeaminen vie helposti vitosen, kuukausitasolla useamman kympin.

Pieniä juttuja, mutta kun ynnätään yhteen kaikki yhden kuukauden aikana tehdyt spontaanit pikkuostokset, yhteissumma saattaa olla yllättävän suuri. Olisin hyvin voinut olla ilman kaikkia edellä lueteltuja ostoksia. Pihistely kannattaa. Ei ne suuret tulot, vaan ne pienet menot 🙂

Säästä matkakustannuksissa

Lopuksi vielä muutama sananen siitä kuinka matkaan pääsee vähän halvemmalla.

Itse pyrin hyödyntämään matkavarauksissa kaikki mahdolliset lentotarjoukset ja tutkailen erilaisia matkailusivustoja, joilla on äkkilähtöjä tai matkapakettitarjouksia. Erilaiset matkatarjoussivustot, kuten Lentodiilit.fi ja Top10 Matkatarjoukset, kannattaa katsastaa.

Pyrin matkustamaan kohteisiin aina vilkkaimman matkailusesongin ulkopuolella. Tällöin mm. hotellit ovat edullisempia. Kun rahaa on niukemmin käytössä, valitsen sellaisia maita, joissa hintataso on halvempi. Majoitus, ruoka, kohteessa liikkuminen ja pääsymaksut vievät vähemmän rahaa ja tiukka matkabudjetti riittää pidempään.

Mikäli mielit valmismatkaa, selvitä mitä samankaltainen matka maksaisi omatoimisesti tehtynä. Varsinkin silloin,  jos matkaan lähtee koko perheesi ja useampi henkilö, majoitusta kannattaa ajatella apartementos-tyyppisistä huoneistoista. Oma keittiö myös mahdollistaa itsekokkaamisen ja halventaa syömiskustannuksia.

Haaveillaan matkoista ja pidetään matkaunelmia yllä. Tässä kohtaa unelmat ovat toteutettavissa. Jos ei ihan heti, toivottavasti edes tavoitteen päässä vähän myöhemmin.

Olisiko sinulla jakaa hyviä keinoja siitä, millä saada matkarahaa kasaan?

Jutun ylimmät kuvat: pixabay.com

 

Seuraa blogia myös Facebookissa ja Instagramissa: @samppanjaa_muovimukista. 

Previous Post Next Post

1 Comment

  • Reply Emma torstai, huhtikuu 12, 2018 at 12:28

    Vinkkinä halpaan matkailuun: Tsekkaa täältä halvat hinnat lomailuun! Itse löysin lennot ja hotellit vain parilla kympillä 🙂

    https://alennuskoodit.posti.fi/expedia-alekoodi

  • Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.