Suomen suurin matkablogiyhteisö
Ruoka ja viini

Skumppahelmiä – suosikkikuoharini vertailussa

sunnuntai, 28 toukokuun, 2017

Neljä erilaista kuohuviiniä kotitastingissa. Laatua joka pullo, mutta mikä olikaan raatimme mielestä kesän ykkösjuoma?

Kenellekään tätä blogia seuranneelle ei liene yllätys, että tämä täti-ihminen on perso samppanjalle. Tuo ihana, kupliva jalojuoma tekee arjesta juhlaa, huipentaa onnen hetkeä sfäärin ylemmäs ja lohduttaa myös silloin, kun hetki on synkin ja murheisin.

Ikävä kyllä köyhän elämä on niin tylsää, että rahaa joutuu ajattelemaan usein ja pihtailemaan milloin mistäkin. Samppanjaakin joutuu välillä olosuhteiden pakosta juomaan muovimukista 🙂 Totta puhuakseni, en raaski juoda samppanjaa kovinkaan usein, joten kun mieli tekee kuohuvaa onneksi kuohuviinien moninaisesta maailmasta löytyy myös laatua.

Nuoruudessani käsitys hyvästä skumpasta rajoittui makeaan Rosé Kavaljeeriin, jota nykyisellään en varmaan makeutensa vuoksi saisi juuri alas. Tosin siihen aikaan en tiennyt viineistä vielä yhtikäs mitään (jos sitten mistään muustakaan). Pikku hiljaa makumaailmani on kehittynyt yhä kuivempiin ja nyt suosikkikuohuvat löytyvät kaikkein kiristävimpien ja suuta supistavien brutien joukosta.

Kuohuviinien tarjonta on Alkossa parantunut vuosi vuodelta ja valikoimaa on runsaasti kaikissa hintaluokissa. Meiltä saa nykyisin tosi hyvätasoisia kuohareita, varsinkin jos on valmis maksamaan pullollisesta muutaman euron enemmän. Ilolla olen pannut merkille, että hyllyiltä löytyy myös pienten tuottajien laatujuomia.

Olen pitkään haaveillut siitä, että saisin samalla kertaa vertailuun muutaman oman suosikkiskumppani. Siispä tuumasta toimeen. Alkukesän lauantaina kokoonnuimme kuuden hengen porukalla saman pöydän ääreen ja tiskiin nostettiin neljä laatuskumppaa.

Mukaan pääsi kaksi uusi-seelantilaista kuohuviiniä, joista molemmat ovat kestosuosikkejani ja jotka ovat roikkuneet jo pidemmän aikaa oman ranking-listani kärjessä. Kaksi muuta valikoitunutta olivat espanjalaisia cavoja. La Vida al Camp oli itselleni uusi tuttavuus tältä keväältä, johon ihastuin heti ensi siemaisulta. Toinen testin cavoista on Viini-lehden suositus, vuoden kuohuviiniksi valittu Elyssia, jota kukaan maistelutiimistämme ei ollut aiemmin juonut.

Kaikkia neljää skumppaa saa Alkosta. Voilá, näitä maistoimme ja tätä mieltä arvovaltainen raatimme oli:

Lindauer Cuvée Brut, Chardonnay ja Pinot Noir, Uusi-Seelanti, 12,95 €

Yksi omista suosikkiskumpistani jo pidemmän aikaa. En tiedä oliko tämä pullo jotenkin heikko, mutta viini maistui ja näytti yllättävän vaisulta. Kuplat hävisivät hetkessä ja jälkimaku oli melko olematon.

Maussa samppanjamaista paahteisuutta, toffeeta ja omenaista hedelmäisyyttä. Köyhän miehen ja naisen ”samppanja”. Nuoremmat raatilaiset jäivät kaipaamaan lisää raikkautta. Laitoimme tämän hyväksi talviskumpaksi. Neljäs sija.

La Vida al Camp Rosé Cava Brut 2014, Espanja, 14,94 €

Cava, joka jakoi raatilaisten mielipiteet selvästi kahtia. Osa tykkäsi, osa vierasti kuoharin hieman poikkeuksellista mineraalista makua. Väri on hennon persikkainen, joten oikeastaan unohti täysin, että kyse on roséesta.

Erittäin kuiva kuohuviini, jonka maussa marjaisuutta ja yrttisyyttä, joku löysi myös ruusua ja aprikoosia. Kepeyttä kaivattiin tähänkin lisää. Ennemmin ruokaskumppaksi kuin maljan kohotukseen. Sopii erinomaisesti esimerkiksi savustetulle lohelle tai yleisskumpaksi kesän buffet-pöytään. Tastingin pronssi sija.

Freixenet Elyssia Gran Cuvée Cava Brut, Espanja, 19,98 €

Olen muutama vuosi sitten vieraillut tällä yhden maailman suurimman kuohuviinien tuottajan tilalla Penedèsin Sant Sadurni d’Anoian kylässä. Kun näki millaisesta suurtuotannosta todellakin on kyse, olen mieltänyt Freixenetin lähinnä edullisten ”bulkkikuohareiden” tuottajaksi, tosin hyvälaatuisten sellaisten.

Kaksikymppiä alkaa itselläni olla kipuraja, minkä juuri ja juuri raaskin kuohuviinistä maksaa. Tämä tuote päätettiin ottaa mukaan tastingiin Viini-lehden valitessa sen Vuoden kuohuviiniksi 2017.

Tasapainoinen ja harmoninen kuohuviinihän tässä on kyseessä. Miellyttävässä tuoksussa on hedelmäisyyttä, maussa sitrusmaista raikkautta ja vihreää omenaa. Eloisat, pienet kuplat ryydittävät raikasta suuntuntumaa. Jälkimaku kantaa mukavan pitkään.

Yleisskumppa koko vuodelle, niin maljan kohottamisiin kuin ruokajuomaksi. Plussaa tyylikkäästä kartonkipakkauksesta. Miinusta hinnasta. Testin hopeasija.

Saint Clair Vicar’s Choice, Sauvignon Blanc Bubbles Brut 2015, Uusi-Seelanti, 14,99 €

Mitä ovat menneet tekemään? Laittamaan lempiskumppaani kierrekorkin! Täti-ihminen on nyt hyvin hyvin vihainen. Olihan tällä tuotteella aiemminkin hieman omintakeinen muovikorkkiviritelmä, mutta kierrekorkki ei nyt sovi kuohuviinille mitenkään. Skumppaa pitää saada poksautella tai sihautella, päästää pullonhenki irti. Vaan onko enää henkeä, jos kuoharipullolla on kierrekorkki?

Tämän sitrusmaisen ja pirskahtelevan kuohuviinin maku sentään oli ennallaan. Tuoksussa on grapea, maussa mustaherukkaa ja nokkosta. Tämä on skumppa, joka on täynnä elämää ja raikkautta kuin aamukasteisella nurmikolla. Nuorentava vaikutus 🙂 Säilyttää kirpsakan tuoksunsa pitkään. Enempi seurusteluun kuin ruualle. Ehdoton juoma kuumaan kesäpäivään. Monen mieleen, siksi ykkössija.

Pirskahtelevaa kesää teille kaikille. Chin chin!

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Outi sunnuntai, 28 toukokuun, 2017 at 14:55

  Todellakin, skumppapullo kuuluu ehdottomasti poksauttaa. Tärkeä osa tärkeää hetkeä. Mutta täytyypä silti ottaa voittaja testiin 🙂

  • Reply Annemaria sunnuntai, 28 toukokuun, 2017 at 15:41

   Tylsää, että kaikki pitää arkipäiväistää, jopa skumppakin 🙂 Mukavaa olisi kuulla, mitä pidit.

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.