Ravintolavinkkejä Splitiin

Joku ennätti jo kyselemään lupaamieni Splitin ravintolavinkkien perään. Iloinen asia tällä reissulla oli, ettei huonosti tarvinnut syödä juuri kertaakaan.

Hyvät ruokapaikat saavat mukavan lomakohteen tuntumaan vieläkin paremmalta paikalta. Näin kävi Kroatian Splitin kanssa. Eipä tarvinnut vanhassa kaupungissa sijaitsevasta majapaikastamme kulkea kovinkaan kauas löytääksemme kelpoisia ravintoloita.

Ainut harmituksen paikka oli liian lyhyt aika. Neljä yötä ruokamatkan kannalta ei riittänyt tässä kaupungissa mihinkään, vaikka parhaamme teimme. Ottaen huomioon kroatialaisen keittiön tuhdit annokset varamahalle olisi ollut tarvetta.

Yhteistä kaikille alla mainituille ravintoloille oli raaka-aineiden tuoreus. Vaikka huhtikuun alussa elettiin matkailullisesti vielä hiljaista aikaa, kertaakaan ei tullut vastaan ruokaa, josta olisi maistanut parasta ennen päiväyksen menneen ohitse. Niin simpukat, mustekala kuin tonnikala, kaikki maistuivat tuoreille.

Jos nyt jotain arvostelun puolta miettisi, ravintoloiden ruokalistat olivat melko saman oloisia. Samanlaiset pastat ja risotot näyttivät löytyvän lähes jokaisesta ravintolasta ja myös annokset muistuttuivat aika tavalla toisiaan.

Useasti ruoka-annoksissa suosittiin erilaisia juurespyreitä, jotka tekivät annoksista vähän lattean näköisiä. Mikäli haluat vaihtelua ja monipuolisuutta annoksiin, tilaa lisukkeita erikseen.

Yleisesti ottaen hintataso oli jonkin verran Suomea edullisempaa (kevät 2017). Pääruokien hinnat keskihintaisissa paikoissa olivat noin 15-20 euron hujakoilla, viinipullo noin 20 euroa, viinilasillinen 3 eurosta ylöspäin, pertsaolut noin 2 euroa.

Nämä ravintolat jäivät meille mieleen:

Restoran Bajamonti

Ravintola sijaitsee vanhan kaupungin Prokurative aukiolla. Sain tähän ravintolaan suositukset peräti kahdelta taholta, joten muutkin olivat huomanneet ravintolan hyvän tason.

Ruokalistalla oli paljon kalaa ja mereneläviä. Palvelu oli kerrassaan ystävällistä ja ammattimaista, muutenkin paikassa oli tietynlaista charmia. Ravintolalla on mittava ulkoterassi, josta mukavat näkymät kauniille aukiolle.

Itse söin pääruuaksi meriahventa vihannespedillä. Kala oli ehdottoman tuoretta ja maukasta. Myös alkuruuaksi syömäni simpukkapasta maistui.

Bokeria kitchen & wine

Tuntui, että tämä ravintola oli kaupungin ravintolamaailman ykkösmesta, sen verran täysi se näytti olevan ilta toisensa jälkeen.

Omistaja oli inspiroitunut Barcelonan Boqueria kauppahallista, josta ravintolan nimi juurtaa. Ravintola haluaa tarjota ruokaa tuoreista raaka-aineista, jotka hankitaan paikallisilta tuottajilta ja kalastajilta.

Ruoka oli hyvää, tosin pääruuat ulkoasultaan vähän tylsiä. Mieheni kehui pihvinsä olevan täydellinen ja niin oli oma kala-annokseni samoin kuin raikas alkusalaatti.

Erikoismaininta ihanista jälkiruuista. Suklaapallon sisällä oleva suklaamousse vei kielen mennessään kuin myös pistaasitorttunen, jollainen meidän piti mennä syömään seuraavana päivänä uudestaan. Kello 12 asti paikka tarjoilee vain aamiaismenuta.

Ravintolalla on loistava viinilista, eikä ihme, että se mainostaa heiltä löytyvän Kroatian parhaat viinit. Täällä sorruimme viinipulloon, joka maksoi ihan LIIKAA, mutta olihan se taivaallisen hyvää. Laseittain saatavien viinien valikoima on myös laaja.

Viihtyisä, trendikäs miljöö ja tosi mukavat tarjoilijat. Olisin voinut ottaa yhden niistä hauskoista pojista kotiin matkamuistoksi 🙂

Ravintolalla on useana iltana viikossa elävää musiikkia. Pöytävaraus kannattaa tehdä.

Zinfandel Food & Wine bar

Toinen hyvä viiniorientoitunut ravintola Splitissä. Harmittaa, että löysimme tämän ravintolan vasta viimeisenä iltana, sillä sen verran kiinnostava tuttavuus se oli.

Paikan tarjoilija (omistaja?) kertoi meille paljon asiantuntevaa tietoa Kroatian viineistä ja hänen viinisuosituksensa lunastivat lupaukset.

Söimme tässä paikassa vain leikkele/juustolautasen, jonka tuotteet tulivat lähialueen paikallisilta tuottajilta. Raaka-aineet olivat selvästi valittu huolella, joten tästä saattoi jo tehdä omat johtopäätökset ravintolan tasosta.

Paljon hyviä viinejä laseittain. Mukavan rento meininki.

Art i cok (c:n päällä pitäisi olla hattu, mutta en löytänyt mistä sen siihen saisin)

Uudehko melko edullinen ravintola vanhassa kaupungissa. Kiva sisustus ja mutkaton meininki, jota siivitti taustalla soiva letkeä jazz.

Lyhyt ruokalista, joka minusta lupaa aina hyvää. Ruoka olikin hyvin laitettua, vaikka en ymmärtänyt miksi kikherneitä piti laittaa vähän turhaan moneen paikkaan. Merenelävien salaatti oli raikasta ja mies kehui, ettei ollut koskaan syönyt yhtä hyvää ankkaa (vai oliko se hanhea?). Oma tonnikala-annokseni oli myös maukas.

Olisimme mielellämme ottaneet paikassa myös jälkiruokaa, mutta tarjoilijatyttö näytti olevan niin keskittynyt omaan kännykkäänsä, että päätimme mennä jälkiruualle toiseen paikkaan.

Villa Spiza

Tätä vanhan kaupungin ravintolaa en pysty suosittelemaan, sillä piskuinen paikka oli aina niin täysi ettemme sinne mahtuneet. Luin jostain, että tämä kotikutoinen dalmatialaisruuan ravintola on erityisesti paikallisten suosiossa. Lukemani mukaan ravintolasta saa hyvin valmistettua konstailematonta ja herkullista paikallisruokaa edulliseen hintaan.

Vaihtuva ruokalista löytyy käsin kirjoitettuna ravintolan ulkopuolelta. Paljon kalaa ja mereneläviä. Jos joku teistä tekee tämän ravintolan kanssa tuttavuutta, olisi mukava kuulla kokemuksianne. Käykää testaamassa, jos mahdutte sisään.

Vielä vinkki viininystävälle. Jos haluat ostaa laadukkaita paikallisviinejä tuliaisiksi kotiin, älä sorru vanhan kaupungin kujilta löytyviin ”matkamuistomyymälöihin”. Huomasimme, että viinien hinnoissa oli melkoisia lisäkertoimia.

Sen sijaan suuntaa Enoteca Terraan, joka on pieni viinikauppa lähellä Bacvicen uimarantaa. Tuolta sai mukavan läpileikkauksen Kroatian viinituotantoon ja hyvän valikoiman Kroatian eri alueiden viinejä. Tosin muutama tuliaispullo tarttui vielä Splitin lentokentältä, jossa pienuudestaan huolimatta paikallisviinejä oli melko hyvin tarjolla.

Onko sinulla kokemuksia Splitin ravintoloista? Jäikö joku ruokakokemus erityisesti mieleen?

 

Samppanjaa muovimukista -blogi Facebookissa ja Instagramissa: @samppanjaa_muovimukista. 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Heidi / Seikkailujen helmiä lauantai, huhtikuu 15, 2017 at 13:11

  Hyviä vinkkejä! Ens kuussa suuntaamme bracin saarelle ja toivottavasti myös splitiin. Täytyy pistää tää postaus sitä varten talteen! 🙂

  • Reply Annemaria lauantai, huhtikuu 15, 2017 at 13:58

   Mukavaa, jos näistä on hyötyä 🙂 Mukavaa matkaa!

 • Reply Sara sunnuntai, huhtikuu 23, 2017 at 13:06

  Loistavia ravintolavinkkejä – Kiitos! Suuntaamme perheen kanssa Splitiin viettämään vanhempien 60-vuotis synttäreitä – taisimme juuri löytää sopivan ravintolan juhlistaa merkkipäivää! 🙂

  • Reply Annemaria sunnuntai, huhtikuu 23, 2017 at 17:29

   Kiva juttu, jos näistä on hyötyä. Olisi mukava kuulla jälkikäteen, millaisia kokemuksia teillä oli.

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.