Suomen suurin matkablogiyhteisö
Etelä-Karjala Suomen kaupungit Suomi Yleinen

Lappeenrannassa autot maan alle ja puisto päälle

sunnuntai, 10 heinäkuun, 2016

Miten usein tuntuukaan, että kaupunkikuvaa suunnitellaan enemmän autojen tarpeista kuin ihmisten. Onneksi ajat muuttuvat. Parkkipaikan tilalle voi rakentaa vaikka puiston, kuten Lappeenrannassa.

Jokainen lappeenrantalainen tietää varmasti keskustan Vapaudenaukion, maakuntakirjaston, kauppakeskuksen ja toimistotalojen reunustaman alueen, mikä vielä parisen vuotta sitten oli vain ja ainoastaan kaupungin suurin parkkipaikka. Tasainen ja tylsä kenttä, sellainen kuin parkkipaikat nyt yleensä ovat.

Sitten Lappeenrannan kaupungin teknisellä puolella joku sai kuningasajatuksen. Laitetaan autot maan alle ja rakennetaan päälle puisto, asukkaiden yhteinen olohuone. Idea meni kuin menikin läpi kunnallisen organisaation jähmeässä koneistossa ja hiljattain juhlittiin uuden Vapaudenaukion puiston avajaisia.

Vapaudenaukion alle rakennettiin parkkihalli ja sen kannen päälle hienosti toteutettu viheralue. En tiedä onko puiston suunnittelu tehty pelkästään kaupungin oman henkilöstön voimin, mutta lopputulos on todella onnistunut.

puisto5puisto5puisto2puistopuisto2puisto6puisto4

Alue on jaettu erilaisiin istutusalueisiin, joiden välissä kiemurtelevat väylät ja käytävät liikkumista varten sekä nurmialueet ilmeisimmin oleskelulle. Mukavaa vaihtelua puistoon on saatu tekemällä maa-aineksella kumpuilevia korkeuseroja ja aaltoilevia muotoja. Mielenkiintoa puistoon on saatu myös vaihtelemalla lukuisten erilaisten pensaiden, perennojen ja puiden lajikkeita, värimaailmaa ja muotokieltä.

Vaikka kasvit vielä tässä vaiheessa ovat pieniä, ne näyttävät jo nyt upealta kokonaisuudelta. Rinteitä peittävät sadat erilaiset havut ja pikkupensaat, sinihopean ja vihreän eri sävyissä. Voin vain kuvitella, miten hieno lopputuloksesta tuleekaan kasvien saatua hieman enemmän kokoa ja tuuheutta.

kasvit2pensaat2penkitpensaat3pensaat5puisto8puisto4pensaat

Puiston suunnitteluvaiheessa kuultiin myös alueen asukkaita, joilta lähti toive patsaiden sijoittamisesta tulevaan puistoon. Ja niin myös tehtiin. Lappeenrannan teknillinen lautakunta hyväksyi taidehankinnat ja nyt muutama humoristinen ja hyväntuulinen patsas piristää ohikulkijan matkaa. Yksi patsaista, linnunluuranko, lukee kirjaa ja sen viereen on mahdollisuus istahtaa itsekin lukemaan, vaikka viereisestä kirjastosta haettua luettavaa.

patsaatkoirapatsaspatsaslukijapatsas2lukupatsas2

Pidin kovasti myös puiston kalustuksesta. Lehtikuviota muistuttavat penkit ja pöytäryhmät houkuttelevat puiston keskeisimmällä kohdalla, reunoilla pirteät punasävyiset puistonpenkit tarjoavat lepuutusta. Ja voipahan puistossa pelata vaikka pingistä tai lausua runoja esiintymiskorokkeella.

penkkipöytä ja penkitpenkki2penkki3

Minua viehätti myös taidokas ja mielenkiintoinen kivimateriaalien käyttö ja yhdisteleminen.puisto3kiveäkivetyksetkivet4kivet2

Lappeenrannan kaupunki on lähtenyt hienosti kohti eurooppalaista kaupunkisuunnittelua, jossa keskustaa kehitetään ihmisten viihtymistä parantaen ja suunnittelemalla keskustaa autottomampaan suuntaan. Asukkaana olen myös erittäin iloinen siitä, että kotikaupunkini on valmis satsaamaan ympäristön viihtyvyyteen huolimatta tiukasta taloudellisesta tilanteesta. Uskon vakaasti, että kauneus ympärillämme lisää aina hyvinvointiamme. Jokaisella noppakivellä ja angervopensaalla on vissi merkitys. Kiitos siitä.

 

Samppanjaa muovimukista -blogi myös Facebookissa ja Instagramissa: @samppanjaa_muovimukista. Käy tykkäämässä.

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Anneli Luukkonen lauantai, 25 marraskuun, 2017 at 04:44

  Hyvä Lappeenranta, hieno puisto tehty Vapaudenaukiolle. Monet tutkimukset ovat todistaneet viheralueiden lisäävän ihmisen hyvinvointia ja viihtyvyyttä. Te toteutitte sen, Onnea !

  • Reply Annemaria lauantai, 25 marraskuun, 2017 at 06:44

   Olen sun kanssa niin samaa mieltä. Jotkut näkevät viheralueiden rakentamisen rahantuhlauksena, varsinkin kun tämä vihreä aika on meillä niin lyhyt. Uskon vakaasti kuten sinäkin, että vihreä ja kaunis ympäristö lisää asukkaiden viihtyvyyttä ja kaikkinaista hyvinvointia.

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.