Mikä saa palaamaan Budapestiin yhä uudelleen?

Olen käynyt Budapestista yli 15 kertaa. Enää kaupunki ei sen kummemmin yllätä, mutta yhä edelleen se ihastuttaa.

Herkistyn aina, kun näen iltavalaistun kuninkaanlinnan ja Tonavan yli johtavan ketjusillan. Jaksan ihastella edelleenkin kaupungin mahtipontista arkkitehtuuria ja nauttia vanhojen rakennusten kauniista yksityiskohdista ja yltäkylläisestä koristelusta. Sankartenaukion liioittelevan suureelliset rakennelmat saavat minut yhä hymyilemään.

Nautin Kaupunginpuistossa kuljeskelusta kaikkina vuodenaikoina. Talvella erityisesti on mukavaa seurata luistelijoita, joille jääkengät eivät ehkä ole ihan luontaisin liikkumismuoto. Rakastan Budapestin kahviloita ja niiden tunnelmaa. Kauppahallin punaiset paprikarivistöt ja kirsikat ovat yhtä unkarinpunaisia kuin ennenkin. Budapestin parlamenttitalo kuuluu mielestäni edelleenkin Euroopan rakennusten top kymppiin. Vanhan oopperatalon kullattu sali tuottaa yhä vain juhlavan fiiliksen…

Kolmessakymmenessä vuodessa Trabantit ovat hävinneet katukuvasta ja kaupunki sykkii eurooppalaisen metropolin henkeä. Jossain määrin palvelukulttuuri antaa vielä muistutuksia vanhasta ajasta, mutta muuten tuskin kukaan muistaa aikaa, jolloin keskustan Adidas-liikkeeseen oli jatkuva korttelinmittainen jono. Olihan kyse kaupungin ensimmäisestä länsimaisia merkkitavaroita myyvästä liikkeestä. Eurovaluutan turistille Budapest on edelleen halpa maa.

Näinkin monen käyntikerran jälkeen viikko Budapestissa tuntui liian lyhyeltä. Tässä muutaman kuvan verran tunnelmia niistä asioista, miksi Tonavan rannalle tulee palattua yhä uudelleen.

Budapestin ikoniset näkymät.Budapest10Parlamenttitalo2

Hengästyttävän mahtipontista arkkitehtuuria.Budapest2Budapest3Budapest4Budapest7

Ja sitten ne arkkitehtuurin ihastuttavat yksityiskohdat.Budapest8Budapest9Cafe New Yorkveistokset

Kuka voi vastustaa Habsburgeilta perittyä kahvilakulttuuria puhumattakaan syntisen hyvistä leivoksista.Budapest kahvilatCafe Central

Inspiroivat ja hauskat ravintolamiljööt.SzimplaBudapest ravintolatPuudelMiroravintolaruususeinä

Budapestia ei helposti miellä vihreäksi kaupungiksi. Vastapainoa vilkkaalle liikenteelle löytyy ihan keskustasta.KaupunginpuistoBudapest puistotruusut

Niin suurta ja samalla niin herkkää.Budapest kuninkaanlinnaKetjusilta

Näen väliin unkarinpunaista. Budapestin kauppahallissa on aina ilo käydä.paprikatKirsikatBudapestin kauppahalli

 

Samppanjaa muovimukista -blogi myös Facebookissa ja Instagramissa: @samppanjaa_muovimukista. Käy tykkäämässä.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Ulla torstai, kesäkuu 16, 2016 at 16:28

  Aaah! Jotenkin niin ihanaa kuulla, että Budapest jaksaa hurmata vielä yli 15 käyntikerrankin jälkeen! Itse oon käynyt siellä vasta kerran, ja jäi liki kaikki noi hehkuttamasi kahvilat kokematta. Ensi kerralla on ihan pakko käydä tutustumassa niihinkin paremmin!

  • Reply Annemaria torstai, kesäkuu 16, 2016 at 21:06

   Se on sellainen kumma juttu, mitä ei oikein pysty selittämään, miksi jossain paikassa viihtyy ja toisessa ei. Budapest on minusta mutkaton ja hienostelematon ja keskusta sopivan kompakti hallittavaksi. Se on kaupunki, missä tuntee olonsa kotoisaksi. Kaupungissa on myös sellaista kiinnostavaa rosoisuutta, joka antaa sille luonnetta. Suosittelen todella Budapestin kahviloita. Kahvilaeliittiä 🙂

 • Reply Outi lauantai, kesäkuu 18, 2016 at 18:51

  Keväällä ensimmäisen kerran käydessäni rakastuin tähän kaupunkiin ihan valtavasti! Mielettömän kaunis ja viehättävä paikka ja juurikin tuo parlamenttitalo on henkeäsalpaava.

  • Reply Annemaria lauantai, kesäkuu 18, 2016 at 20:04

   Juu, Budapest kuuluu tosiaan myös omiin suosikkikaupunkeihin. Oli tarkoitus käydä siinä sun suosittelemassa kirjakahvilassa, mutta ei sitten tullutkaan etsittyä sitä käsiin. Johtunee varmaan siitä, ettei noista ruokapaikoista ollut pulaa 🙂 No, ehkä ensi kerralla.

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.