Suomen suurin matkablogiyhteisö
Ruoka ja viini Suomi Yleinen

Virtuaalisella makumatkalla The Boxissa

torstai, 17 maaliskuun, 2016

Visio 2020. Maailmassa on kaksi todellisuutta. Toinen on se oikea, aikaan ja paikkaan sidottu. Toinen todellisuutemme on virtuaalinen. Rajoitteeton, elämyksellinen, aistivarainen todellisuus. Pääsin vähän maistamaan, mitä syntyy, kun nämä kaksi todellisuutta kohtaavat.

Sain kutsun Gastro 2016 -messuille The Boxiin, virtuaaliselle makumatkalle rikastettuun todellisuuteen. Elämystila The Box on siirrettävä testitila, jossa pyritään luomaan teknologian keinoin mahdollisimman moniaistinen kokemus käyttäen elävää kuvaa, äänimaailmaa, tuoksuja, makuja ja jopa tuntemuksia.

The Box -hanke on Haaga-Helian ammattikorkeakoulun ja Tekesin miljoonan euron yhteistyöprojekti. Hankkeen tavoitteena on tutkia miten teknologian avulla aisteihimme voidaan vaikuttaa mahdollisimman moninaisesti ja minkälaisia mahdollisuuksia uusi teknologia tarjoaa esimerkiksi hotelli-, ravintola- ja matkailuyritysten markkinoinnissa ja tuotekehityksessä.

Huippukokit Jaakko Sorsa ja Sami Rekola olivat loihtineet meille matkalle osallistujille neljän ruokalajin menukokonaisuuden. Kun eteemme aseteltiin kevyesti savustettua lohta, samalla kuvamaailma ympärillämme vaihtui alkukesän vienoon vihreyteen. Viimeiset lumenrippeet soljuivat alas tuntureilta vuolaina puroina, vesi solisi ja kummasti tuli tunne, että pystyin aistimaan ympäröivän raikkauden. Myös kalan maku oli kohdallaan. Se maistui puhtaalle ja herkulliselle. Mietinkin, olisiko kala ollut yhtä hyvää, jos olisin syönyt saman annoksen tunkkaisessa, pimeässä ravintolan nurkassa? Tuskin.

Keloravintolassa Lapissako? Ei vaan konttia muistuttavassa elämystilassa The Boxissa.The Box

The Box3The Box5

Ruokailua siivittivät vaihtuvat suomalaiset luontomaisemat ja valaistukset, muuttuvat tunnelmat ja luonnon äänet. Vesi solisi, koski kuohui, linnut lauloivat, puut humisivat. Tunnelma oli kaikin puolin rauhoittava ja miellyttävä, kiireetön. Sen lisäksi että härkätartariin oli tuotu metsäisiä makuja, minusta tuntui että poronpotkassakin maistui hyvällä tavalla jäkälä. Saimmehan nauttia sitä ruskan värjäämässä tunturimaisemassa. Kunpa olisi saanut vielä tuntea ihollaan tunturituulen kosketuksen. Makumatka päätettiin tummaan suklaaseen ja marjaisaan jälkiruokaan, samalla kun olimme siirtyneet marjamättäiden äärelle.

TheBox7TheBox6TheBox4

The Box -hanke laittoi miettimään minkälaisia mahdollisuuksia aisteihin vaikuttava virtuaaliteknologia tarjoaakaan. Voisit käydä fiilistelemässä tulevaa matkakohdettasi. Tai miltä tuntuisi illallinen palmurannalla ja lämpimän rantahiekan kosketus jaloissasi auringonlaskua ihastellen keskellä kylmintä talvea? Japanilaisten turistien ei tarvitsisi lähteä Lapista näkemättä ja kokematta revontulia… Mahdollisuudet ovat rajattomat. Tosin se on sitten toinen juttu, voiko teknologialla korvata aitoja kokemuksia. Uskon, että tulevaisuudessakin haluamme matkustaa paikan päälle kokemaan asioita autenttisessa ympäristössä. Kokemaan aitoja asioita. Teknologian avulla pystytään kuitenkin luomaan entistä syvempiä aisteihin vetoavia elämyksiä, jotka eivät ole sidoksissa aikaan ja paikkaan. Sellaista vähän ”rikastettua” todellisuutta.

www.thebox.fi

 

Samppanjaa muovimukista nyt myös Facebookissa: www.facebook.com/samppanjaamuovimukista ja Instagramissa: @samppanjaa_muovimukista

You Might Also Like

1 Comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.