Suomen suurin matkablogiyhteisö
Etelä-Karjala Suomen kaupungit Suomi Yleinen

Lappeenrannan upouusi teatteri rakennettiin erikoiseen paikkaan

lauantai, 16 tammikuun, 2016

Lappeenrannan ihka uusi kaupunginteatteri tuli korkattua. Sain etuoikeuden olla yksi 440 katsojasta, joka onnistui saamaan lipun teatterin ensimmäiseen ensi-iltanäytökseen. 22,7 miljoonaa maksanut teatteri sai kalleutensa vuoksi melkoista kritiikkiä kaupunkilaisten keskuudessa ja pitkään väännettiinkin kättä siitä, mitä kaikkea teatteriin olisi varaa rakentaa. Opetus- ja kulttuuriministeriön taholta hanketta tuettiin neljällä miljoonalla eurolla, mikä on toiseksi suurin yksittäiseen kohteeseen suunnattu avustus veikkausvoittovaroista. Suurin ennakko-odotuksin nousin teatteriin johtavaa portaikkoa tähän uutukaiseen kulttuuripyhättöön.

Mielenkiintoista Lappeenrannan teatterissa on sen ainutlaatuinen sijainti uuden kauppakeskus IsoKristiinan yhteydessä, sen ylimmässä kerroksessa. Portaat teatteriin nousevat todellakin kauppakeskuksen käytävältä. Teatteri on tuotu lähelle ihmisiä, mikä kuulostaa hyvältä ajatukselta. Toisaalta arkistaako sijainti keskellä ostosmaailmaa teatteria liikaa? Halutaanko teatterilta kuitenkin edes hitunen arjen yläpuolelle nostattavaa glamouria? Mietinkin, millainen teatteri olisi noussut vaikkapa Lappeenrannan upeimmalle paikalle satamaan?

Lappeenrannan teatteriin noustaan portaita pitkin suoraan kauppakeskuksen käytävältä.Lappeenrannan teatteri2portaatIsoKristiina

Majoitusta tarvitsevalle teatteriin saapumisen tekee helpoksi sen käytäväyhteys viereiseen Sokos Hotelli Lappeeseen. Mietimme naisystävieni kanssa, miten mukava kokonaisuus matkailijalle tässä onkaan esimerkiksi viikonlopun teatterimatkaa ajatellen. Samalla teatterireissulla voi käydä ilman päällystakkia shoppailemassa, leivoskahvilla tai skumpalla ja syömässä. Naisena myös arvostaa sitä, että teatteriin pääsee hotellista muutamassa minuutissa talvipakkasellakin pikkukengissä. Ja kampauskin kestää 🙂

Takaisin ensi-iltaan ja ensikokemuksiin uudesta teatterirakennuksesta. Ehkä ennakko-odotukset olivat osaltani liian korkealla, sillä pienoinen pettymys kokonaisuus ikävä kyllä oli. Lainatakseni erään arkkitehdin mielipidettä, oliko tämä aloittavan ahtaajan konttikasa? Ensivaikutelma oli tylsähkö. Foliopaperia muistuttavat seinäpäällysteet ja männyn syykuvioita jäljittelevät laminaattilevyt (?) näyttivät vanhanaikaisilta, elleivät peräti halvoilta. Vaikutelmaa täydensivät punaiset samettiverhot ja valkoiset rypytetyt valoverhot.

Olihan Lappeenrannan teatterissa toki jotain mielenkiintoistakin. Katsomopuolen laatoista koostuvat sinisävyiset seinäpinnat toivat tilaan mukavasti eloa ja kaivattua teatteritunnelmaa. Äänentoisto oli myös erinomainen. Pienimmätkin kuiskaukset kuuluivat takariviin erinomaisesti. Pidin myös aulatilassa olleesta pronssisesta ratsukkopatsaasta, jossa oli hauska vapauden ja hulvattomuuden fiilis.

teatterin seinäLappeenrananan teatteri

Ensi-iltanäytelmänä oli Bertolt Brechtin ja Kurt Weillin musiikkinäytelmä Kolmen pennin ooppera. Enemmän ”sirkushuveja” kaipaavana minun on ehkä paras olla arvostelematta näytelmää sen enempää. Sanottakoon nyt vain, että minusta se oli pitkäpiimäinen ja jopa puuduttava. Olisiko yhteiskuntasatiirin sijaan avajaisnäytelmäksi sopinut paremmin näytelmä, jossa olisi ollut enemmän iloa ja hehkua?

skumpat

Mutta menkää itse katsomaan. Lappeenrannan kaupunginteatteri on joka tapauksessa käymisen arvoinen ja kaupunki itsessään mukava viikonloppukohde kotimaan kaupunkimatkaajalle.

www.lprteatteri.fi

 

Samppanjaa muovimukista blogi on nyt myös Facebookissa: www.facebook.com/samppanjaamuovimukista

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Teatterin kummitus lauantai, 6 helmikuun, 2016 at 21:19

  Kuten monet muutkin ovat sanoneet, kaipaisin teatterin lämpiön ja kauppakeskuksen välille jotain verkkoaitaa tiivimpää seinää. Nyt kaikki äänet ja hajut kantautuvat teatteriin, ja teatterikokemuksen mystisyys aavistuksen haihtuu väliajalla. Muuten uudet tilat ovat kyllä mieleeni.

  • Reply Annemaria lauantai, 6 helmikuun, 2016 at 22:49

   Se on kyllä totta. Teatterissa odottaa teatteritunnelmaa, ei kauppakeskusfiilistä.

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.