Suomen suurin matkablogiyhteisö
Espanja Katalonia

Roses – tänne eläkepäiviksi!

maanantai, 12 lokakuun, 2015

Roses, Costa Brava, Katalonia, Espanja (160 km Barcelonasta rannikkoa pohjoiseen)

Alunperin tarkoitukseni oli jatkaa matkaani Gironaan, mutta tutkailtuani majoitustarjontaa ja hintatasoa tulin toisiin aatoksiin. Jostain syystä Gironan majoituskapasiteetti oli tällä hetkellä kovin täynnä ja hinnat sen mukaiset. No, koska mitään sen kummempia aikatauluja ei tässä reissaamisessani ole, päätin jäädä matkan varrelle odottelemaan halvempia hotellihintoja.

Pääsin bussilla Cadaquesista kätevästi seuraavaan lähikaupunkiin nimeltä Roses. Kaupunki sijaitsee suojaisassa lahdenpoukamassa, joten sää täällä on yleensä muutaman asteen lämpimämpää ja tuulet vaimeampia kuin Cadaquesissa. Kyse on vanhasta kaupungista, jossa asutusta arvellaan olleen jo peräti 3000 vuoden takaa. Roomalaiset rakensivat 1500-luvulla kaupunkiin mittavan linnoituksen. Aluetta pääsee tutkailemaan neljän euron pääsymaksulla.

Roses7Roses linnoitusRoses9

Ensi silmäyksellä kaupungin katukuva oli harmahtava :). Enkä tarkoita tällä sitä, että kaupunki olisi tylsä. Päinvastoin, oikein viihtyisä merenrantakaupunki Roses on. ”Harmautta” katukuvaan luovat satapäiset harmaapäiset ranskalaiset ja saksalaiset eläkeläiset, joita katukuvassa näyttää olevan silmiinpistävän paljon. Toisaalta eihän se ihme ole. Täällä on kaikki mitä voisin itsekin eläkepäivinäni kaipailla: miellyttävä ilmasto, hiekkabiitsiä neljän kilometrin verran, mukavan leppoisaa lomatunnelmaa, mutta myöskin aitoa kaupunkielämää, kauniita maisemia, edullinen hintataso, siisti katukuva ja paljon aktiveettitarjontaa. Tosin viikonloppuna katukuva nuorentui, sillä kaupunkiin saapui satapäin ranskalaisia viikonloppua viettämään. Kaupungin tunnelma muuttui kertalaakista ja esimerkiksi sunnuntaina lounasaikaan jokainen ravintola ja baari oli kuin nuijalla lyöty.

Hotelli, jossa majoitun oli hyvä löytö. Sain Marina-nimisestä hotellista tarjoushintaisen huoneen 43 euroa/vrk sisältäen aamiaisen. Olin varannut pienen yhden hengen huoneen, mutta ilokseni sainkin tilavan kahden hengen huoneen. Huoneessani oli uudehkot kalusteet, raikkaat, värikkäät tekstiiit ja muutenkin minusta kelpo majoituspaikka hintalaatusuhteessa. Aamiainenkin ihan perushyvä. Erikoismaininta täydellisistä suurista, lehtevistä croissanteista, kiitos ranskalaiset. Hotellin katolla on myös pieni uima-allas ja auringonottotila. Sijainti meren äärellä, vain katu välissä, on erinomainen. Luksusta oli kipaista mereen iltauinnille.

Roses hotellihuoneRoses

Kaupungissa on suurehko satama-alue, jossa oli mukavaa käydä äimistellä melkoisia ökyveneitä ja Costa Bravan merkittävimmässä kalastajasatamassa sympaattisia puisia kalastusvenhosia ja kalastajien puuhailua. Luin jostain, että Välimeri on puhtainta ja kirkkainta tällä osin ja kalakannat runsaita.

Rantaviivaa pitkin kulkee kilometreittäin kävely/pyöräilyreittejä, joten lenkkeilijää hemmotellaan melkoisilla lenkkimaastoilla. Vuokrasin itse sunnuntaipäivän ratoksi polkupyörän ja ajelin sillä rantaraittia auringosta nautiskellen.

Roses6Roses4Roses3Roses5Roses majakka

Rosesissa sijaitsi muuten legendaarinen kolmen Michelin tähden ravintola El Bulli, joka kerta toisensa jälkeen valittiin maailman parhaimmaksi ravintolaksi. Ravintolan omistaja ja pääkokki Ferran Adrià sulki ravintolan vuonna 2011 tappiollisena. Tappio ei johtunut asiakaskunnan vähyydestä, sillä ravintolassa kävi vuosittain 8000 ruokailijaa, tulijoita tosin olisi ollut kaksi miljoonaa. Kokkeja ravintolassa työskenteli parhaimmillaan 42, liekö siinä syy tappiolliseen toimintaan.

Majoituin neljä yötä tässä kaupungissa ja viihdyin erinomaisesti. Roses on aito vanha kaupunki, josta löytyy vilkasta paikalliselämää rantojen, hotellien ja hyvien ravintoloiden lisäksi. Yleinen havainto muuten on, että näillä Costa Bravan kulmilla englanninkielen taito näyttää olevan melko heikkoa. Edes hotellien respat eivät oikein osaa englantia. Siksi olen kehittänyt uuden kielen enraspan. Se on sekoitus englantia, ranskaa ja espanjaa. Eli jos ei englannilla pärjää, sitten otetaan avuksi auttava ranska ja jos ei vieläkään onnistu, sitten latelen kaikki osaamani 50 espanjan sanaa. Kielen perusteisiin kuuluu myös vilkas käsien käyttö. Kyllä vaan, yleensä tulee ymmärretyksi ja asiat hoituvat.

tapas ravintolabodegadesigualRoses kukkaruukutespadrillokset

Ravintolavinkki: italialainen ravintola Dolce Vita tarjoaa erinomaisen hintalaatusuhteen lounasmenussa hintaan 11,85 (ma-pe ennen klo 15.30). Voit vapaasti valita ruokalistan pallolla merkityistä annoksista kaksi ruokalajia ja jälkiruoan. Hintaan sisältyy valitsemasi juoma (viini, olut tai virvoitusjuoma) ja leipä. Kävin syömässä pariin otteeseen ja voin suositella. Enemmän kuin vastinetta hinnalle.

Seuraavaksi siirryn haistelemaan suuremman kaupungin tuulia.

http://visit.roses.cat/en

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply lena tiistai, 13 lokakuun, 2015 at 17:04

  Oi voi, nämä Espanjan pienet kaupungit. <3 Nuo lounaat on ihan älyttömän hintaisia todellakin, ottaen huomioon miten paljon niissä on sisältöä. Plussaa ihanasta ympäristöstä. Mahtavaa reissun jatkoa!

  • Reply Annemaria tiistai, 13 lokakuun, 2015 at 22:55

   Kiitos. Reilut kaksi viikkoa matkaa takana ja tuntuu, että koko ajan löytää vain toinen toistaan mielenkiintoisempia ja/tai kauniimpia paikkoja. Espanja on matkailumaana helppo ja monipuolinen. Voi kun vaan tuota espanjaa osaisi lisää. Noilla pienemmillä paikkakunnilla sitä ois tarvinnut moneen otteeseen. Kirjoittelit itse, jostain opetussovelluksesta, jonka avulla itse olet kieltä opiskellut. Täytyy tutustua tarkemmin, kun palaan kotiin. Olihan sulla jutun yhteydessä kaiketi linkkejä, mistä lisätietoja saa? Tällä hetkellä Gironassa, eikä yhtään hullumpi paikka tämäkään.

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.