Suomen suurin matkablogiyhteisö
Lappi Suomi

Loma ilman ulkonäköpaineita

torstai, 20 elokuun, 2015

Pian kolme viikkoa takana lomailua Lapissa (tosin väliin mahtuu vähän töitäkin). Joka tapauksessa 19 vapauttavaa päivää ilman huolta ulkonäöstä. Ei hiustenlaittoa, ei meikkaamista, ei väliä mitä päällensä pukee. On mukavaa aloittaa päivät ilman meikkipussia, hiusten väkertämistä tai vaatekaapin tuijottelua.

Olen vapauttanut itseni loman ajaksi ulkonäköhuolista. Päätin, että saan olla seinästä reväistyn näköinen pirttihirmu, jos haluan. Tuskin olen muistanut näinä viikkoina edes peiliin katsoa. Tässä maailmassa kun ei tarvita suoristusrautaa tai anti aging voidetta. Tässä maailmassa rakennekynnet ja ripsienpidennykset tuntuvat lähinnä vitsiltä.

Lomagarderoobini ehdoton ykkönen ovat neopreenisaappaat, joita ilman en tulisi toimeen. Jalat pysyvät aina kuivina ja lämpiminä. Näillä lompsikkailla voi marssia huolettomasti missä pöpelikössä tahansa.

Toinen must-pukineeni on kahluutakki. Perhokalastajan varusteisiin kuuluvasta kalastusasusta on tullut minulle ehdoton joka paikan ja joka kelin suosikkitakki. Tiivis kangas pitää sadetta ja tuulta, pitkät hihat ja tiivis huppu suojaavat öttiäisiltä ja alle mahtuu lämmintä kerrosta vaikka kuinka paljon. Ei sovi myöskään unohtaa kolmatta ihanuutta eli flanellista nallepyjamaa, jota parempaa kostyymia saunan jälkeen ei ole olemassakaan.

Parhaat kesäpopotkumisaappaat2Nainen kuin Kaurismäen elokuvastaSeinästä revittyPohjoisen hehkutus alkaa varmaan tuntua jo toistolta, mutta Lapin vapauttavaa ja hyvää tekevää voimaa kannattaa minusta suitsuttaa niin monesta syystä. Aiemmin olen nostanut esiin luonnon henkisen merkityksen: tyyneyden, rauhallisuuden ja onnellisuuden kokemukset. Nautin niin suunnattomasti ympärillä olevasta hiljaisuudesta, puhtaasta ilmasta, suopursun tuoksusta, virtaavan veden solinasta, tunturin karuudesta ja luonnon kauneudesta.

Tänään oivalsin, että myös oma fyysinen hyvinvointini on näiden viikkojen aikana selvästi lisääntynyt. En ikinä normaali oloissa jaksaisi harrastaa liikuntaa niin paljon kuin täällä ollessa on tullut tehtyä. Joka ikinen päivä, useita tunteja, on tullut joko pyöräiltyä, käveltyä, poljettua suota, hypittyä rantakivikoilla kalassa tai kavuttua tunturin rinnettä. Usein väsymykseen asti. Voin vakuuttaa, että unta ei ole tarvinnut iltaisin houkutella. Kaikin puolin olo tuntuu kevyeltä, energiseltä ja hyvinvoivalta. Luulenpa, että kuntoni tulee kohoamaan Lapin viikkojen aikana.

Myös hillamaniani pitää minut kiitettävästi liikkeessä niin kauan kuin näen maastossa yhdenkään poimittavan keltaisen marjan. Tänä vuonna sato oli myöhässä ja kypsyi hyvin eri aikaisesti. Vielä muutaman päivän ajan riittää marjoja, joiden perässä on pakko rientää.  Ja aivan kohta kypsyvät mustikat…

HillamaaninenhillaretkelläFillarilla hillaanfillariTakana siis kaksi viikkoa mökkilomaa Luostolla ja viikko erämaassa Inarissa, mökissä sielläkin. Vaikka telttamajoitustakin on tullut useana kesänä koettua, täytyy myöntää, että menen mieluimmin nukkumaan lakanoiden väliin kunnon patjalle kuin makuupussiin kahden sentin retkipatjalle. Lähiympäristössä on kuitenkin tarjolla kaikki Lapin herkut: luonto vaellusreitteineen, tunturit, kalastuspaikat, hillasuot ja marjamaat. Ja kun valitsee kesäloman majoituspaikaksi uinuvan hiihtokeskuksen, myös lähistön ravintolapalvelut ovat käytettävissä. Jos ei kokkaaminen lomalla maistu, valmiille poronkäristykselle ei ole pitkä matka.

Ensi viikolla matkamme jatkuu Hammastunturin erämaahan. Mutta nyt hillaan…

Edullista kesäajan majoitusta Luostolla:

www.luosto.fi/mokit

http://www.nettimokki.com/lappi/sodankyla

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta torstai, 20 elokuun, 2015 at 10:00

  Ihan parasta lomailla ulkonäköpainevapaasti! 🙂

  • Reply Annemaria torstai, 20 elokuun, 2015 at 20:35

   Niin on, helpottaa elämää 🙂 Ja hyvää tekee iholle ja hiuksille.

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.