Suomen suurin matkablogiyhteisö
Suomi Yleinen

Todellista superfoodia

sunnuntai, 26 heinäkuun, 2015

Metsän seinä

on vain vihreä ovi

josta valo

ohjaa ystäväänsä.

 – Risto Rasa –

Tämä Risto Rasan runo tuli mieleeni, kun suuntasin viikonloppuna lähimetsään mustikoita keräämään. Voisin suitsuttaa kyllästymiseen asti suomalaisen metsän hienoutta. Minusta vaan on niin upeaa, että olipa missä päin maatamme tahansa, ei tarvitse mennä kovinkaan kauas päästääkseen metsän rauhaan ja puhtaaseen luontoon. Ja kaiken kruunaa metsiemme moninainen marja- ja sienisato, jota kuka tahansa voi kerätä jokamiehen oikeuksien turvin.

Olen seuraillut mielenkiinnolla keskustelua terveysvaikutteista ruuasta. Meille hehkutetaan milloin minkäkinlaista superfoodia, jota rahdataan usein kaukaa merten takaa. Tuntuuhan se jotenkin vaikuttavammalta syödä ravintolisää, jota saadaan Perun Andien ylänköjen juurikasvista tai Etelä-Amerikan sademetsissä kasvavan puun marjoista. Paljon hienommalta kuin lähimetsästä löytyvä puolukka tai kanttarelli. Täytyy myöntää, että tässä hehkutuksessa hurahdin itsekin ostamaan kiinalaisia goji-marjoja. Jälkeenpäin jäin miettimään marjojen alkuperää. Kuka oikeasti tietää, minkälaisessa ympäristössä meillä myytävät goji-marjat ovat kasvaneet? Kiinan maine ympäristöasioissa nyt on kaikin puolin kyseenalainen.

Tällä metsäreissulla sain kotiin tuomiseksi ämpärillisen mustikoita, lähimetsän todellista luomusuperfoodia ja täysin ilmaista. E- ja C-vitamiinia, sinkkiä, magnesiumia, kaliumia, useita B-ryhmän vitamiineja, flavonoideja, antioksidantteja, kuitua, Omega kolmosta ja kutosta…. Kaiken lisäksi tätä superruokaa voi syödä tuoreeltaan, jolloin kaikki ravintoaineet ovat täysin tallessa. Mihin tarvitsemmekaan gojia, camu camua, macaa, acaita ym. eksoottiselta kuulostavia ruoka-aineita? Onko se vaan niin, että mustikka on liian tylsää ja tavallista? Kasvaakin liian lähellä eikä maksa mitään.

IMG_6921 IMG_6922Mustikkasatoa

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.