Suomen suurin matkablogiyhteisö
Etelä-Savo Suomen kaupungit Suomi

Mikkelin ihanat matkakohteet: Kenkävero ja Tertin kartano

lauantai, 18 heinäkuun, 2015

Aina ei tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan löytääkseen mielenkiintoisia matkailukohteita. Huristimme ystäväni kanssa perjantaisena kesäaamuna reilun 100 kilometrin päähän kotikaupungistamme kohteenamme Mikkeli ja sen tunnetut matkailukohteet Kenkävero ja Tertin kartano.

IMG_6874

KENKÄVERO: DESIGNIA JA INSPIRAATIOTA

Mikkelin keskustan tuntumassa sijaitseva vanha pappila Kenkävero on ihastuttava pitsihuvila, jonne on aina yhtä mukava piipahtaa. Päärakennuksen ravintolan kauniisti sisustetuissa huoneissa on kiva istuskella kahvikupposen äärellä tai nauttia lähiruokabuffetin antimista.

Minusta Kenkäveron parasta antia on itse alue, josta löytyy vuodenajasta riippuen mielenkiintoisia oivalluksia. Tällä kertaa nauratti vanhojen kenkien ja matkalaukkujen uusiokäyttö kukkaruukkuina. Onnittelut sille, joka ideoi näitä hauskoja ja innovatiivisia juttuja.

Kenkävero kukatKenkävero kukatKenkävero kukatKenkäveroKenkävero

Toinen asia, mistä alueella pidän on Kenkäveron myymälä, joka pitää tiukasti kiinni kotimaisuudesta. Laadukkaita käsitöitä, lähiruokatuotteita ja suomalaista designia. Keramiikkaa, huopaa, pellavaa ja puuta. Myymälä on raikas ja monipuoliset tuotteet olivat hienosti aseteltu näytteille. Arvostettavaa linjakkuutta Kaukoidän krääsän vastapainoksi.

Lisäksi alueelta löytyi erillinen designmyymälä, jossa oli paikallisen taiteilijan Pauliina Rundgrenin koruja ja piensisustustuotteita. Oma verstasmyymälä oli myös Kalaparkki Oy:llä, jossa myytiin kalannahasta käsintehtyjä lompakoita, vöitä ja muita lahjatuotteita. Hyviä lahjaideoita hänelle, jolla on jo kaikkea.

Käymisen arvoinen oli myös Kenkäveron Leivintuvan myymälä, joka oli suoraan kuin Astrid Lindgrenin sadusta. Herkullisia leipiä ja leivonnaisia kotiin vietäviksi.

www.kenkavero.fi

Kenkävero myymäläKenkävero myymäläKenkävero myymäläKenkävero myymäläKenkävero myymälä

Kenkävero Leivintupa

TERTIN KARTANO: KULINARISMIA JA HUVILATUNNELMAA

Tertin kartano sijaitsee 5-tien varrella 7 kilometriä Mikkelistä Kuopioon päin. Kuinka monta kertaa tienristeyksestä on tullutkaan ajettua ohi ja ajateltua, että tuolla pitäisi joskus käydä. Vaan kerta se on ensimmäinenkin ja hyvä sellainen olikin.

Täytyy toki myöntää, että odotin näkeväni massiivisen kartanorakennuksen ja hieman pettynyt olin, kun ymmärsin, että vaaleanpunainen viehko huvila olikin tämä varsinainen ”kartano”. Mutta ei se mitään, alue on ehdottomasti käymisen arvoinen ja tarjosi monipuolista katsottavaa, maistettavaa ja ostettavaa. Kartanon mailla oli muutenkin mukava käyskennellä tutkailemassa yrittiviljelmiä tai perennapenkkejä.

Tertin kartano

Saman Pylkkästen suvun hallussa tila on ollut jo yli 120 vuotta. Matkailuyrityksen lisäksi Tertin kartano on edelleenkin toimiva maatila, joka 1970-luvun lopulla suuntautui erikoisviljelyyn. Tilan tuottamia herkkuja saa ostaa alueen myymälästä ja kahvilasta.

Tallipuodissa myytiin tilan omien ruokatuotteiden lisäksi myös erilaista sisustustavaraa. Kotiintuomisiksi lähti Kova arki -olutta ja tikkukaramellit Vadelmapumpelo ja Omenajutikka 🙂 Vanhassa vilja-aitassa sijaitsi mukava pikkuputiikki Muotiaitta, joka möi naisellisia italialaisia ja ranskalaisia vaatteita ja laukkuja.

Tertin kartano on vuosien varrella profiloitunut tasokkaaksi ruokapaikaksi. Päärakennuksessa voi nauttia tasokkaasta herkkupöydästä, jonka hinta vaihtelee ajankohdasta riippuen 39 eurosta 42 euroon, illallismenut 49 euroa. Vähän harmittelimme, että tässä kohtaa pihistelimme, sillä itse miljöö oli niin viehättävä, että jo siitä olisi kannattanut maksaa. No, seuraavan kerran ja ehdottomasti lasi kuohuvaa röyhelötyynyin varustellulla lasiterassilla.

Tertin kartanoTertin kartanoTertin kartanoTerin kartanoTertin kartano

Sen sijaan valitsimme edullisemman lounasvaihtoehdon, 19,85 euroa maksavan lounasbuffetin kahvilarakennuksessa. Tässäkin kohtaa rahalle sai ihan hyvän vastineen. Hintaan sisältyi salaatti/alkupalapöytä, päivän keitto, pääruoka sekä kahvi/tee ja kahvileipä. Tosin mangoldikeitto oli mielestäni mautonta, mutta vastaavasti alkupalapöydän savumuikut olivat parhaita, mitä koskaan olen syönyt. Ruokailukokemusta hieman häiritsi kahvilan ahtaus ja rauhaton tunnelma.

Tertin kartanossa kannattaa ehdottomasti piipahtaa tai lounastaa. Tilalla on myös majoitustoimintaa: viisi hotellihuonetta tarjoavat mahdollisuuden viipyä pidempäänkin. ”Kahden kesken hemmottelupaketti” kuulosti houkuttelevalta vaihtoehdolta viikonloppumatkalle.

Seuraava teksti toivotti vieraat tervetulleeksi Tertin kartanon piha-alueella. Tosin ihan ei taida pitää paikkaansa, sillä sen verran hyvin hoidetulta matkailukohteelta kartano vaikutti. Maanantai menee maatessa. Tiistai siinä sivussa. Keskiviikko ei ole työpäivä kellekkään. Torstain töillä ei ole eletty ennenkään. Perjantai on saunapäivän aatto. Joka pyhäpäivän pyhittää, ei lauantainakaan töitä tee.

www.tertinkartano.fi

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.