Suomen suurin matkablogiyhteisö
Lappi Retkeily Suomi

Kannattaako mennä kesällä Luostolle ja Pyhälle?

tiistai, 7 heinäkuun, 2015

Lappi vetää vaeltajia ruska-aikaan ja hiihtokansaa keväthangille, mutta moni ei tule itikkakammossa ajatelleeksi, että myös kesä-Lapilla on paljon annettavaa. Tässä viisi hyvää syytä, miksi Luostolle ja Pyhälle kannattaa suunnata nyt kesällä:

1. TUNTURIT  Kiipeä tunturin huipulle vaikkapa yöttömässä kesäyössä ja koe avaruus ympärilläsi.

Ukkoluoston (514 m) huipulle johdattaa 670 porrasta, joten tunturiin on helppo nousta huonommallakin kunnolla. Tunturin huippu on maailman paras paikka siemailla samppanjaa ja nauttia huikeista maisemista.

Pyhän Noitatunturin (540 m) valloittaminen on hieman vaativampaa, sillä osa matkasta on jyrkkää nousua rakkakivikossa. Voit tehdä vaelluksen rengasreittinä ja palata alas tunturin toista puolta. Pituutta reitille tulee tällöin 12 km. Reitin varrella on useita laavuja ja tulentekopaikkoja.

Ukko-LuostoUkko-LuostoUkko-LuostoNoitatunturi

 2. RETKEILYMAASTOT  Lapin luonto nyt muutenkin on ihastuttavaa ja retkeily vaihtelevassa maastossa antoisaa.

Pyhä-Luoston kansallispuistossa on hyvä verkosto eripituisia vaellusreittejä. Tee muutaman tunnin pikapyrähdys ja käy kodalla paistamassa makkarat. Tai toteuta parin yön telttavaellus tunturijonoa pitkin Luostolta Pyhältä. Merkittyjen reittien varrelta löytyy kiitettävästi kotia, laavuja ja tulentekopaikkoja. Kesäaikaan joka puolella on rauhallista ja saat usein kulkea kohtaamatta ristin sielua.

PyhäPyhäLuostotunturit

 3. EDULLINEN MAJOITUS  Mökki yli puolet halvemmalla kuin sesonkiaikaan.

Luoston ja Pyhän alueen mökeissä on kesäisin hyvin tilaa ja hinnat todella edullisia. Hyvätasoisen mökin omalla saunalla vuokraat kesäaikaan 300 eurolla/vk. (www.nettimokki.com)

Luosto majoitus

 4. POROT  Sarvipäät tulevat kylille.

Tunnen itseni aina kunnon turistiksi poroja kuvatessani. En voi sille mitään, että niitä on mukava tarkkailla lähietäisyydeltä ja samalla ikuistaa Lapin eksotiikkaa. Kesäaikaan porot pyörivät mökkikylien ja hotellien pihoissa, eivätkä juuri ihmisistä piittaa.

Poroporo

5. HILLAT  Soiden gourmeeta.

Myönnetään, minulla on hillapakkomielle. Mikään mahti maailmassa ei saa minua pysymään poissa loppukesän hillasoilta. Ei haittaa vaikka seuralaisena on usein melkoinen öttiäisarmeija. Hillaa ei jätetä!

hillakuvahilla

 

Lisätietoa:

www.luontoon.fi/pyha-luosto

www.luosto.fi

www.pyha.fi

www.lappi.fi/matkailu/pyha-luosto

 

 

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.