Suomen suurin matkablogiyhteisö
Lappi Retkeily Suomi

Lapissa on taigaa

torstai, kesäkuu 25, 2015

On hienoa, ettei viisikymppisen maailma ole ollenkaan valmis. Tästä on hyvä osoitus tuore rakkauteni Lappi ja sen mahtava luonto. Pidin itseäni aiemmin vannoutuneena cityihmisenä, joka tepastelee lomillaan mieluiten korkkareissa siemailemassa kuohuvaa jossain Euroopan pääkaupungissa. Osa minusta on tätä toki vieläkin, paitsi että olen löytänyt itsestäni aivan uuden puolen.

Mieheni on innokas perhokalastaja, joka ei voinut kuvitellakaan viettävänsä lomaa ilman pohjoisen taimenjokia. Jotta sain pidennettyä yhteistä loma-aikaamme, ei auttanut kuin lähteä mukaan ötököiden syötäväksi alkeellisiin olosuhteisiin keskelle ei mitään. Vaan jotain kummaa tapahtui. Löysin elämää sykähdyttävää ja uudestisynnyttävää voimaa kairojen syvyyksistä. Sellaista seesteistä rauhaa, huolettomuuden tunnetta ja hetkessä elämisen taikaa en pysty oikein missään muualla saavuttamaan. Kaiken yltäkylläisyyden ja informaatioähkyn keskellä on vapauttavaa hypätä toiseen todellisuuteen, jossa tarvitsee huolehtia ainoastaan siitä, että on kuivaa päälle puettavaa ja jotain suuhun pantavaa, mieluiten itse pyydettyä.

Joka kerta, kun istuskelen joen rannalla tai kuuntelen kosken ohivirtaavan veden pauhua, minut valtaa käsittämättömän rauhallinen ja hyvä olo. Joka kerta, kun nousen tunturin huipulle ja ihailen maailmaa ympärilläni, asettuu elämäni arvomaailma oikeaan järjestykseen. Ainut mikä on merkityksellistä on hetki tässä ja nyt. Muutama mäkäränpurema on pieni hinta siitä.

IMG_1089

Suosittelen lappiterapiaa jokaiselle. Ei tarvitse olla huippukuntoinen ja kokenut kairankulkija, vaan kuka tahansa voi nauttia Lapin ihmeistä pieninä paloina. Kokeile erämaata vaikkapa päivävaelluksella tai yön yli telttaretkellä. Jos telttamajoitus ei ole sinun juttusi, kesä- ja syysaikaan saat pohjoisen hiihtokeskuksista yllättävän edullista mökkimajoitusta ja retkeilyreitit ovat usein käden ulottuvilla. Esimerkiksi www.nettimokki.com -sivustolta löydät yksityisten suoraan vuokraamia mökkejä. Maastossa vietetyn päivän päätteeksi on mukavaa lämmittää kipeytyneitä lihaksia saunanlauteilla ja nukahtaa lakanoiden väliin. Tosin tällöin menetät Lapin yön hiljaisen taian ja tunturiluonnon öisen äänimaailman.

Kansallispuistojen merkityistä vaellusreiteistä on helppo aloittaa. Kun pysyttelet viitoitetuilla poluilla, eksymisriskiä ei ole. Hanki alueesta tarpeeksi yksityiskohtainen kartta, josta näet reitin, matkojen etäisyydet sekä tulentekopaikkojen, laavujen ja autiotupien sijannit. Hyödyllistä paikallistietoa saat myös Metsähallituksen luontokeskuksista, joita löytyy useimpien kansallispuistojen yhteydestä. Näistä kohteista saat ostettua hyviä retkeilykarttoja.

Entä sitten se miljoonapäinen itikka-, mäkäräis- ja polttiaisarmeija, kysyt varmaan? Totta on, kesäaikaan Lapissa useimmiten on öttiäisiä, räkkää, kuten paikalliset näitä häiriköitä kutsuvat. Mutta vuodet eivät ole samankaltaisia tässäkään. Joskus on enemmän, joskus vähemmän. Pääsääntöisesti niiden kanssa pärjää, tosin varaudu siihen, että hellekelillä et kulje maastossa topissa ja shortseissa. Vältä juhannuksen seutua. Oman kokemukseni perusteella silloin hyttysistä on ollut eniten haittaa. Itse pidän elokuusta, tuolloin jo helpottaa ja mitä pidemmälle syyskuulle mennään, sitä vähemmäksi lentävät käyvät. Syyskuussa vaeltajalle levitetään punaista mattoa; ruska-aikaan luonto tarjoilee upeaa värimaailmaa. Suosittelen!

IMG_5282

IMG_1926

Täältä lisää tietoa:

www.luontoon.fi

www.eraluvat.fi

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.