Suomen suurin matkablogiyhteisö

Matkustaminen lasten kanssa

Joku saattaakin arvata, että meidän lapset on joskus matkustaneet myös lentokoneella. Vaikkakin maailman pelastaminen olisi ihana ajatuksena, en siltikään Greta Thunbergin tavoin matkustanut tälle saarelle purjeveneellä.

Lento uuteen kotimaahankaan ei ollut meidän lapsien ensimmäinen, eikä myöskään viimeinen. Nyt 5-vuotias esikoinen matkusti ensimmäistä kertaa lentokoneella ollessaan reilun 1 vuoden vanha. Voi hyvä luoja tuota lentoa. Lentomatka kesti tunnin, Turusta Gdanskiin.

Tuon lennon aikana koin kaikki mahdolliset tunteet silkasta pakokauhusta aina siihen asti, että koin olevani aivan väärällä alalla. Äitiys ei tasan ole minun juttuni.

Mutta tuostakin lennosta selvittiin, eikä minunkaan tarvinnut äitiydestäni luopua. Vaikka lapseni huusi, olin aivan kelvollinen äiti. Ja ihminenkin.

 

Sittemmin olenkin ollut rauhallisempi reissaaja, mutta vasta Maltalle muuton jälkeen oivalsin jotain tärkeää lasten kanssa matkustamisesta – älä koskaan ajattele positiivisesti, sillä kaikki voi mennä pieleen. Edelleen siis puhutaan lasten kanssa matkustamisesta, muuten positiivinen ajattelu on aivan jees.

Maltalle me muutettiin siten, että lasten isä oli matkustanut jo edeltä ja itse tulin perässä kahden lapsen kanssa. Eli kyseessä oli samalla ensimmäinen lentoni yksin kahden alle 4-vuotiaan kanssa.
Vaikka lennon jälkeen minun teki mieli kaivaa lompakostani seteleitä ja tarjota koko koneelliselle viskipaukut meidän lasten kestämisestä, en sitä tehnyt. Ymmärsin vain, että lapset ovat arvaamattomia ja kun matkustetaan pienessä ahtaassa tilassa, ei aina voi olla kivaa.

Ihan yleisesti uskon siihen, että oli lapsi sitten minkä ikäinen tahansa, niin ihan sillä omalla asenteella on suurin merkitys. Mä en lähde enää koskaan lentämään lasten kanssa ajatellen, että toivottavasti mun lapsi ei sitten huuda lentokoneessa. Siinä vaiheessa kun itse lähtee rennolla mielellä matkaan, niin myöskään lapsi ei ala turhia stressaamaan ja matka voikin taittua yllättävän sukkelasti.

Mun 3,5- ja 5,5-vuotiaiden poikien pisin lentomatka on ollut ainoastaan 4 tunnin mittainen yhtäjaksoisesti, eli en voi antaa vinkkejä yölennoille tai muillekaan pidemmille reissuille.

Vinkit lasten kanssa matkustamiseen

Korjaa oma asenteesi matkustamisesta lasten kanssa. Ihan oikeasti, tämä on tärkein. Ainakin meillä. Älä lähde matkaan ajatuksella, että oma lapsi ei kuitenkaan raivoa tai hermoa, koska se on lapsi, tottakai hänkin voi saada raivarin ja sitten olet hukassa. Mutta älä myöskään ajattele, että mitä jos se vaan koko ajan huutaa. Eli toisin sanoen, älä ajattele juuri mitään. Voit vaikka miettiä, että mitä tapahtuu lentokoneessa, jää lentokoneeseen. Niin kurjaa kun lasten kirkuminen onkin, niin kaikille muille se on vain yksi lentomatka.

 

Pakkaa mukaan evästä ja juotavaa. Yleisesti ajatellaan, että lapsilla ei saa olla nesteitä mukana turvatarkastukseen mentäessä, jos kyseessä ei ole vauva. Ihan sille 5-vuotiaallekin voi pakata vaikkapa pari pillimehua minigrip-pussiin jos tahtoo. Tietenkin juomat voi ostaa vasta jälkikäteen. Mutta pakkaa evästä, lapsille ja sinulle. Nälkäkiukku harvemmin on kenenkään kaveri.

 

Uusi lelu. Yksi kätevä kikka saada lapsi 20 minuutiksi keskittymään, on uusi lelu. Tosin myönnettäkööt, että alun alkaen olin innoissani luettuani tämän vinkin, mutta olen tehnyt itse tämän ehkä kerran. Ihan ok toimiva.

 

Leluja, paperia, tehtäväkirjoja, kyniä. Pakkaa lapsellesi oma pieni reppu, sillä omasta laukusta on turhauttavaa etsiä mitään tärkeää, mikäli laukku muistuttaa lelukauppaa.

 

Tabletti, puhelin, Netflix, Viaplay. Jos sulla on tavoitteena rentoutua matkan aikana itsekin, lykkää lapsellesi tabletti tai puhelin käteen ja lataa valmiiksi ohjelmia. Muistathan vain pakata kuulokkeet, sillä kukaan muu tuskin tahtoo kuunnella Pipsa Possun tunnaria repeatilla. Tämä on meillä ykkönen, enkä edes sitä häpeä. Mä itse pidän lasten kanssa lentämisestä, sillä silloin mullakin on mahdollisuus istua vähän pidempään. Tällöin minäkin tuijottelen Netflixiä tai otan torkut.

 

Älä päästä lapsia lentokoneen käytävälle, jos ei ole pakottavaa tarvetta. Eli jos lapsen ei tarvitse päästä vessaan, älä edes kerro heille, että käytävää on olemassa. Lentoemännätkin kiittävät, mikäli eivät joudu sinun lastasi väistelemään kärryjensä kanssa, eikä muutkaan matkustajat varmastikaan nauti vieressä norkoilevasta uhmaikäisestä.

Nyt siis muistutan, että mulla on kokemusta lasten kanssa matkustamisesta ainoastaan lyhyiltä lennoilta, mutta en uskoisi päästäväni lapsiani kävelemään edes pahimman kiukun aikaan käytävälle lepuuttamaan hermojaan. Sitä paitsi se on vaarallista. Yksi ilmakuoppa ja lapsen päässä saattaakin olla jo vekki, sittenkään tuskin lasta ainakaan naurattaa.

 

Älä koskaan hanki Trunki-matkalaukkua helpottamaan matkustusta. Tai hanki vain, jos tahdot olla todistamassa lapsiesi kilpa-ajoa lentokentällä, jossa pienellä matkalaukulla voi tyrmätä useammankin matkustajan.

Mä hankin tällaiset, molemmille. Ajattelin sen helpottavan lentokentillä liikkumista, mutta en enää koskaan yhden testikerran jälkeen ottaisi mukaani.

Matkustaminen lasten kanssa ei ole mitään rakettitiedettä ja siitä selviää kyllä. Joskus lapsia kiukuttaa ja sillehän ei sitten mahda mitään, vaan joutuu ainoastaan parhaansa mukaan yrittää lohduttaa.

 

Ja ennen kuin pyörittelette silmiänne sille äidille ja lapselle, jonka lapsi huutaa niin että kone raikaa, mieti kahdesti. Tämä äiti tuskin kaipaa pienessä tilassa enää yksiäkään silmien pyörittelyitä, vaan hänellä valuu tuskanhiki jo ennestään.

Mutta yleisesti, matkustaminen lasten kanssa on oikeasti parasta. Rantaloma näyttää takuulla paremmalta, kun katsoo silmät auki lasten ilosta loistavia silmiä kuin maatessa yksin silmät kiinni aurinkotuolissa. Sitä paitsi lastenaltaat on usein katettuja, joten ei tarvitse välttämättä lähteä ravunkuorena kotimatkallekaan.

Previous Post

1 Comment

  • Reply Hanna lauantai, marraskuu 9, 2019 at 15:32

    Oletpas ollut ahkera kirjoittaja, ihanan lohdullista muille ajatus siitä, että kaikki ei aina mene suunnitelmien mukaan, eikä tarviikaan 😊

  • Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.