Suomen suurin matkablogiyhteisö

Vinkkini roadtripille Australian itärannikolle

Parasta mitä Australiassa voi tehdä on lähteä roadtripille! Australiassa on aika pitkät etäisyydet esimerkiksi suurkaupungista toiseen, ja sen sijaan että lentäisi paikasta paikkaan, kannattaa ottaa auto alle. Me päätimme tehdä roadtripin Sydneystä pohjoiseen, ja autolla hurautimme Gold Coastille saakka. Matkaa näiden kaupunkien välillä on suorinta reittiä noin 850km, ja toki halutessaan sen ajaisi päivässä parissa, mutta me viivyimme matkalla neljä yötä, eli ajelimme noin viisi päivää. Meidän reittimme oli suurpiirteissään Sydney-Newcastle/Nelson Bay- Port Macquarie- Coffs Harbour- Byron Bay- Gold Coast.

Halusin koostaa omat vinkkini/kokemukseni tältä itärannikon roadtripiltä:

Suunnittele, mutta älä liikaa!

Kun valitset roadtrip-kohteen, kannattaa jonkin verran suunnitella matkaa esim. missä paikoissa haluaa ehdottomasti pysähtyä ja kuinka paljon päivässä pystyy/kannattaa ajaa. Me jaoimme päivän ajelut melko tasaisesti päivien kesken ja suurin piirtein katsottiin päivän päätepaikat, joissa voisimme yöpyä. Camping- paikkoja me emme varanneet etukäteen ja täytyy sanoa että niitä riittää kyllä Australiassa! Yleensä kaikkialla on tilaa, pahin ruuhka on varmasti joulupyhinä. Meillä tosiaan oli alla sellainen menopeli, jossa pystyimme yöpymään, ja jonka takaosassa komeili pienen pieni keittiö kylmäkaappeineen. Camping-paikkoja on myös erilaisia ja niitä voi valita riippuen siitä mitä mukavuuksia itse kaipaa. Me valitsimme perinteiset camping- paikat, joissa oli suihkut ja vessat; vaihtoehtoisesti voisi yöpyä keskellä luontoa, ilman mitään juoksevaa vettä tai palveluja. Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, ettei minne tahansa saa leiriytyä!

Meidän ”kaunis” menopelimme 😀

Camping- alueilla tulee pakostikin sosialisoitua jonkin verran ihmisten (naapureiden) kanssa, ja kannattaa hyödyntää muilta matkailijoilta saadut vinkit. Saimme joitain vinkkejä paikoista, joissa käydä matkan varrella sekä campingeistä, joissa hintataso on hieman muita alhaisempi. Moni tapaamamme matkailija oli aivan paikallinen australialainen, ja heillä oli kokemusta alueen paikoista.

Yksi parhaista vinkeistä oli käydä Newcastlen lähellä Shoal Baylla, jossa on aivan mahtava näköala Tomaree Mountainin näköalapaikalla. Saavuimme tänne auringonlaskiessa ja ensimmäisen yön yövyimmekin lähellä Nelson Baylla.

Poikkea pois moottoritieltä

Moottoritiet ovat nopein tapa päästä paikasta paikkaan, mutta kun haluaa nähdä matkalla mahdollisimman paljon, katso kartalta vaihtoehtoiset reitit, jotka kulkevat mm. luonnonpuistojen läpi. Poikkesimme Pacific Highwaylta aina kun mahdollista, ja katsoimme aamulla ajolle lähtiessä tiet jotka kulkevat mahdollisimman paljon vihreiden alueiden läpi; näin pääsisimme näkemään mahdollisimman paljon luontoa ja mahdollisesti eläimiä. Pacific highwayn reitillä kyllä riittää merta, ja hienoja rantoja voi ihailla lähes tuon tuosta. Autiot rannat ja kuohuva meri olivat kyllä niin kauniita.

Paras luonnonpuiston läpi kulkeva reitti oli Myall Lakes National Parkin läpi. Pysähdyimme siellä ensimmäisenä Hawks Nestissä. Ajoimme pientä hiekkatietä metsän läpi alueelle, joka näytti ”alkeelliselta” camping-paikalta, mutta paikalla ei ollut ketään. Tunnelma oli jotenkin maaginen, kun oli vain luonnon ääniä ja heti meitä vastassa oli Australiassa elävä varaani. Metsän vierestä nousi korkea hiekkadyyni, josta pääsi aivan autiolle ja valtavan suurelle hiekkarannalle.

Kun palasimme hiekkadyyneiltä, varaani oli kiivennyt jo puuhun

Kun tulimme tänne alueella, näimme jonkin pienen kyltin jossa luki ”Beware of dingos”. En pitänyt tätä kylttiä minään, sillä ajattelin että ehkä joskus täällä on kulkenut joitain dingoja, ja paikka oli niin autio että ajattelin kyltin olevan vanha. Kun sitten palasimme hiekkadyyneiltä takaisin autolle, kuulimme ulvontaa. Kun istahdimme jo autoon, näimme paikalle eksyneen dingon! Pidin turvallisena kuvata dingoa autosta käsin, mutta olin kuitenkin niin iloinen että pääsimme näkemään tämänkin eläimen luonnossa.

Eräs toinen hyvä sattuma kävi meille, kun poikkesimme moottoritieltä pienemmälle hiekkatielle, sillä yritimme etsiä tien varrella olevaa viinitilaa. Kyseistä viinitilaa emme koskaan löytäneet, mutta saimme tällä tiellä nauttia aivan valtavista määristä kenguruita! Ne olivat laumoissa pitkin peltoja ja ihmisten pihoja, ja pysähdyimme moneen otteeseen kuvaamaan niitä. Kengurut mainiosti tarkkailivat meitä ja vähänkin liian lähelle mentäessä lähtivät laumoissa pomppimaan kauemmas. Kun etenimme tietä eteenpäin, kenguruita tuli aina vain lisää ja lisää, myös jopa meidän auton edestä loikkasivat kenguruemo poikasen kanssa, onneksi muutenkin tällä hiekkatiellä ajelimme hiljakseen. Pimeällä näitä elämiä tällaisella pienellä tiellä olisin vähän vaikeampi huomata.

Näille uroksille en uskaltaisi mennä uhittelemaan 😀

 

Ota kaikki irti luonnosta

Jos on yhtään tällainen luontoa ja kauniita maisemia rakastava ihminen, voi roadtripillä ottaa kaiken irti niistä nauttimiseksi. Jos autoosi kuuluu esim retkikeitin/keittiö, lounasta matkalla meren äärellä. Oli kyllä aivan mahtavaa pysähtyä kauniisiin maisemiin ja valmistaa pikaiset lounaat. Kannattaa muuten muistaa, ettei tuollaisiin pikkuisiin kylmä-/jääkaappeihin kannata kerralla ostaa liikaa pilaantuvaa tavaraa. Me täytimme aina ennen saapumista campingiin jääkaapin illallista ja aamiaista yms varten. Mm. Coles löytyy lähes kaikkialta ainakin isompien kaupungien laidalta.

Edustava kuskini ja kokkini 🙂

Lisäksi camping mahdollistaa aamutreenit ja lenkit aivan ihanissa maisemissa, sillä useimmiten ne ovat aivan rannan tuntumassa. Aamuisin lenkkeily tekee ihan hyvää, sillä päivällä tulee istuttua jonkin verran autossa!

Porrastreeniä aamulla Port Macquariessa

Iltakävelyt Coffs Harbourissa

 

Lopuksi vielä pari mainintaa käymisen arvoisista paikoista, joita ei ole vielä tullut yllä ilmi

Urunga boardwalk – pitkä laiturimainen reitti, joka kulkee ”lagoonin” yli merelle saakka. Meidän käviessä tämä lagooni oli osittain aika kuiva. Matkalla on jonkin verran mangrovemetsää, josta kuulemma voi bongailla kuristajakäärmeitä.. Paikallisten mukaan turistit ovat usein kuvaamassa niitä.  Me emme niitä nähneet, mutta tosin koimme täällä ainoan käärmekohtaamisemme – myrkyllisen tarhakäärmeen.

Sitten on vielä tietysti kuuluisa Byron Bay! – suosittu lomakohde, jossa kohtaa jonkin sortin hippimeininkiä ja surffaajia. Pysähdyimme täällä rannalle ja kävimme katsastamassa hieman tätä hypetettyä paikkaa. Omaan makuun Byron Bayssa oli liikaa turisteja, mutta parin tunnin stoppi oli hyvä aika nähdä tämä pieni kylä. Ranta oli mahtava niin kuin lähes kaikki rannat Australiassa.

Jos roadtripilla on suuntana Byron Bay ja haluat yöpyä lähistöllä, saimme vinkin yöpyä Broken Head- nimisessä camping- alueella, joka on matkan varrella hieman ennen Byron Bayta. Byron Baylla kun kuulemma camping-alueet ovat melko kalliita. Tämä Broken Head sijaitsee aivan luonnonpuiston keskellä meren rannalla- mielestäni oiva pysähtymispaikka (tosin täälläkin camping-maksu oli huomattavasti suurempin kuin aikaisemmin olimme maksaneet, mutta mitä lähemmäs Byron Baytä menee, sitä kalliimmaksi camping-maksut nousevat).

Broken Head

Roadtrip oli kyllä Australian reissun parasta antia! Niinkuin näkyy paljon riittäisi kuvia ja kokemuksia jaettavaksi. Byron Bayn/ Brokean Headin jälkeen meitä odotti auton palautus Gold Coastilla, jossa yövyimme pari päivää ennen joulua. Kirjoitan siitä lisää seuraavassa postauksessa 🙂

Kaikille roadtripille lähtijöille; Nauti Australian mahtavasta luonnosta!

-Saila

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply