Hyppää sisältöön

Yksi maailman kuuluisimmista cocktaileista tunnetaan pahamaineisena – Suomessa se on vaatinut erikoisluvan

Elina Venttola Päivitetty: 10.07.2019
Onko Long Island Iced Tea maailman petollisin klassikkodrinkki?

Voimakkuudestaan tunnettu cocktail Long Island Iced Tea

On olemassa muutamia cocktaileja, jotka tunnetaan lähes kaikkialla maailmassa. Yksi näistä on Long Island Iced Tea, joka kuuluu klassikkojen joukkoon vanhimpana drinkkinä pidetyn Old Fashionedin ja Raffles-hotellissa kehitellyn Singapore Slingin tapaan.

Nimestään huolimatta drinkillä ei ole mitään tekemistä jääteen kanssa. Valmiiksi sekoitettuna se tosin muistuttaa väriltään jääteetä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Long Island Iced Tea tunnetaan erityisen petollisena cocktailina, sillä siihen sekoitetaan jopa viittä erilaista väkevää alkoholijuomaa. Juomassa on vodkaa, vaaleaa rommia, tequilaa, giniä ja Triple Sec -sitruslikööriä.

Drinkkiä laimennetaan sitruunamehulla, sokeriliemellä ja Coca-Colalla, mutta alkoholittomia juomia sekoitetaan joukkoon varsin vähän. Cocktaileja nautittaessa tulee siis noudattaa erityistä varovaisuutta.

Amerikkalainen klassikko

Entä mistä drinkki sai alkunsa? Varmaa on se, että se on keksitty Yhdysvalloissa. Alkuperästä on kuitenkin olemassa useampia tarinoita.

Hieman samanlaisia juomia nautittiin legendan mukaan jo 1920-luvulla Tennesseen osavaltiossa. Old Man Bishopiksi kutsuttu mies teki nimeään kantavia drinkkejä kieltolain aikaan Long Islandin alueella Kingsportissa. Drinkkiin sekoitettiin vodkaa, rommia, viskiä, giniä, tequilaa ja vaahterasiirappia.

Suosituimman version mukaan nykymuotoisen cocktailin keksi Robert “Rosebud” Butt, joka osallistui drinkkikilpailuun 70-luvulla. Sääntöjen mukaan kisaan osallistuvassa juomassa tuli olla yhtenä ainesosana Triple Sec -likööriä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Drinkistä tuli hitti Oak Beach Inn -nimisessä baarissa, jossa Butt työskenteli New Yorkin Long Islandilla. Sieltä se levisi ensin Long Islandin muihin ravintoloihin ja lopulta halki Yhdysvaltojen. 80-luvulla se tunnettiin jo kansainvälisesti.

Butt myöntää, että saman tyylisiä juomia on voitu sekoittaa jo aiemminkin, mutta pitää kuitenkin itseään virallisen Long Island Iced Tean keksijänä.

Suomalaislaki piti drinkkiä liian vahvana

Puheet Long Island Iced Tean petollisuudesta eivät ole tyhjästä temmattuja. Kyseessä on niin vahva juoma, että sen tarjoileminen ollut vastoin suomalaisia anniskelulakeja.

Aiemmin suomalaisbaareissa myytävät alkoholiannokset saivat sisältää korkeintaan neljä senttilitraa väkevää viinaa. Long Island Iced Tean ainesosat huomioon ottaen määräksi tulee vähintään viisi senttilitraa. Baareilla oli oltava Valviran erikoislupa cocktailin myymistä varten.

Alkoholilain uudistuttua vuonna 2018 erillistä lupaa Valvirasta ei enää tarvita.

Suomessa drinkki rakennetaan siten, että kutakin väkevää alkoholijuomaa käytetään yksi senttilitra. Yhdysvalloissa juoma saatetaan valmistaa tuplana siten, että se sisältää jopa 10 senttilitraa alkoholia.

Long Island Iced Tea

  • 1 cl vodkaa
  • 1 cl vaaleaa rommia
  • 1 cl tequilaa
  • 1 cl giniä
  • 1 cl Triple Sec -likööriä

sitruunamehua
sokerilientä
tilkka Coca-Colaa

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Sekoita alkoholijuomat, sitruunamehu ja sokeriliemi yhteen lasissa tai ravista ne shakerissa ennen lasiin kaatamista. Lisää lopuksi tilkka Coca-Colaa. Tarjoile jäiden kanssa ja koristele sitruunaviipaleella.

Lue myös: Joko tunnet brittien rakastetuimman kesäjuoman? Tämä K18-herkku on yhtä hyvää kuin sangria

Teksti: Maria Hietala
Kuva: Shutterstock

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Route 66 -tie Yhdysvalloissa

Miksi Route 66 on maailman kuuluisin reitti? Alamäki alkoi 80-luvulla – nyt tietä reunustavat hylätyt motellit

Kymmenen faktaa Los Angelesista

Tiesitkö tämän Los Angelesista? 10 erikoista faktaa enkelten kaupungista

Amerikkalainen joulu

Tuttu elokuvista ja tv-sarjoista – tällainen on amerikkalainen joulu

Grand Canyon, Yhdysvallat

Grand Canyon on koettava kerran elämässä – tällainen on vierailu Yhdysvaltain tunnetuimmassa luontokohteessa

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja