hero taustakuva

Tiesitkö näistä? 10 asiaa, jotka yllättävät matkailijan amerikkalaisessa ruokakaupassa

Whole Foods Market artikkelin kuva
Ruoka ja juomat
Varaudu näihin eroihin, kun poikkeat Yhdysvalloissa ruokakaupassa.
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 22.11.2018
facebook   whatsapp

1. Ketjut vaihtelevat osavaltioittain

Jos totut Yhdysvalloissa käymään yhdessä osavaltiossa tietyssä ruokakaupassa, et välttämättä löydäkään samaa ketjua toisesta osavaltiosta. Osa amerikkalaisista ruokakaupoista toimii vain tietyissä osavaltioissa – tai eri nimellä. Useamman osavaltion läpi kulkevalla road tripillä huomaatkin todennäköisesti eron tienvarsilla vilahtelevien kauppojen nimissä.

2. Kalliit ja halvat kaupat

Suomessa yhdessä ja samassa marketissa voi hoitaa ruokaostokset monella eri budjetilla. Toisin on Yhdysvalloissa, jossa on selkeästi varakkaiden ja pienituloisten kaupoiksi profiloituneita ketjuja. Edullisimmin ruokaostokset saa hoidettua esimerkiksi meksikolaisissa ruokakaupoissa tai Aldin kaltaisissa halpaketjuissa. Terveellistä ruokaa ja luomutuotteita myyvä Whole Foods on puolestaan saanut lempinimen Whole Paycheck, mikä tarkoittaa koko palkkaa ja irvailee korkeille hinnoille.

3. Verotus vaihtelee

Yhdysvalloissa päänvaivaa aiheuttava verotus saattaa ihmetyttää myös ruokakaupassa. Käytännöt vaihtelevat osavaltioittain ja jopa tuotteittain. Ruokatuotteisiin ei pääosin lisätä veroja, mutta esimerkiksi karkit kuuluvat verotettavien tuotteiden piiriin. Jos ostat kaupan palvelutiskiltä valmista lämmintä ruokaa, siihen lisätään yleensä verot.

4. Hedelmät ja vihannekset punnitaan vasta kassalla

Toisin kuin Suomessa, hedelmät ja vihannekset punnitaan ruokakaupassa vasta kassalla. Et siis tiedä ostamiesi vihertuotteiden tarkkaa hintaa ennen kuin maksuhetkellä. Vihannesosastolta löytyy yleensä yksinkertainen vaaka, joka näyttää tuotteiden painon. Sama koskee esimerkiksi kauppojen salaattibaareja: voi olla vaikea arvioida, kuinka kallista annosta olet kokoamassa.

5. Kanta-asiakaskorteilla tuntuvia etuja

Amerikkalaisissa ruokakaupoissa kanta-asiakaskortilla voi saada tuntuvia alennuksia etenkin silloin, kun teet kerralla isommat ostokset. Pari viikkoa maassa lomaileva turistikin voi helposti saada kanta-asiakaskortin kassalta alennuksia varten. Korttia varten ei yleensä tarvitse täytellä lomakkeita, eikä niissä ole asiakkaan nimeä – sen kun sujautat sen lompakkoosi ja muistat vilauttaa sitä seuraavallakin ostosreissulla. Monen yksittäisen tuotteen hinta voi pudota jopa puoleen.

IstockphotoAmerikkalaisten ruokakauppojen outoudet
Eri osavaltioiden ruokakaupoissa ja niiden hinnoittelussa on isoja eroja.

6. Kupongit pitävät pintansa

Suomessa erilaisten kuponkien leikkaileminen ja säilyttäminen on vähentynyt selvästi. Toisin on Yhdysvalloissa, jossa kuponkikulttuuri ei osoita kuolemisen merkkejä. Kassalla saamassasi kuitissa voi olla monta alennuskuponkia seuraavia ostoksia varten.

7. Tuotevalikoima voi olla pettymys

Mielikuva yltäkylläisestä Amerikasta voi romuttua ruokakaupan hyllyillä. Ison suomalaisen automarketin valikoimat peittoavat usein helposti amerikkalaiskaupat. Erityisesti makeis- ja maitotuotehyllyt ovat Yhdysvalloissa vaatimattomia. Valikoimat myös vaihtelevat paljon ketjuttain, ja saatat joutua käymään monessa eri kaupassa saadaksesi haluamasi. Jotkut kaupat, kuten Trader Joe’s, myy lähinnä omia nimikkotuotteitaan isojen brändien sijaan.

8. Alkoholisäännöissä on isoja eroja

Alkoholin myynti amerikkalaisissa ruokakaupoissa voi yllättää matkailijan monella tavalla. Esimerkiksi Kaliforniassa ja Nevadassa tavallisesta supermarketista voi ostaa oluen lisäksi myös viiniä ja väkeviä alkoholijuomia. Floridassa taas väkevien viinojen myynti on rajattu liquor store -nimellä kutsuttuihin liikkeisiin.

Oma lukunsa ovat tiettyjen osavaltioiden mutkikkaat alkoholilait, jotka saattavat kieltää alkoholin myynnin kokonaan. Rajoituksia voi olla voimassa myös esimerkiksi sunnuntaisin.

9. Hintataso voi yllättää

Yhdysvallat nähdään Suomesta käsin usein edullisemman hintatason maana, johon lähdetään tekemään ostoksia hyvällä omallatunnolla. Ruokakaupassa voi kuitenkin joutua hieraisemaan silmiään. Monet arkipäiväiset tuotteet kuten esimerkiksi juustot tai mausteet voivat olla yllättävän kalliita, ja vain harva asia on supermarketissa halvempaa kuin Suomessa. Maatalousmahti Kaliforniassa vihannekset ja hedelmät ovat yllättävän hintavia.

10. Luomutuotteilla on merkitystä

Yhdysvalloissa luomutuotteilla on aivan erityinen merkitys, sillä monia arveluttaa geenimuuntelu sekä ruokatuotannossa käytetyt hormonit ja antibiootit. Lähes kaikissa isoissa ruokakaupoissa on jonkinlainen valikoima luomutuotteita. Puhtaasta ruoasta tunnetun Whole Foodsin kilpailijoita ovat esimerkiksi Sprouts ja Trader Joe’s.

Lue myös: Varaudu näihin Yhdysvalloissa – 7 asiaa, jotka yllättävät amerikkalaisissa ravintoloissa

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Whole Foods Market, Istockphoto

Yksi kommentti (1) Jätä kommentti

  1. Ostoskärryjä ei palauteta kauppaan vaan jätetään auton viereen pysäköintipaikalle, kun on ensin lastannut tavarat autoonsa. Joskus kärryille on katoksia etteivät kastu.


  2. Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.