Tällaista on montenegrolainen ruoka – herkuttele aidoilla mauilla
Perinteet kunniaan
Montenegrolainen ruoka saa useimmiten alkunsa paikalliselta torilta, sillä toreilla käyminen on osa montenegrolaista ruokaperinnettä.
Balkanilla sijaitsevassa Montenegrossa ei ole väliä, valmistetaanko ruoka gourmet-ravintolassa vai kotona, koska useimmiten raaka-aineet haetaan tuoreina lähimmältä markkinapaikalta.
Vaikka Montenegro on pieni maa, sen ruokakulttuuri jakaantuu maaston mukaan kolmeen alueeseen: sydänmaahan, vuoristoon ja rannikkoon. Kullakin alueella on oma, erottuva keittiönsä.
Maista Njegušin kinkkua
Jos haluat maistaa montenegrolaista ruokaa parhaimmillaan, matkaa Kotorin lähellä sijaitsevaan Njegušin kylään. Njegušissa valmistetaan ilmakuivattua kinkkua, jota tarjotaan usein alkuruoaksi juuston ja oliivien tai leivän kanssa.
Ilmakuivattu kinkku valmistetaan suolaamalla ja savustamalla, mutta paikallisten mukaan ilmakuivatun kinkun salaisuus ei niinkään ole sen valmistustavassa vaan alueen ilmassa. Sanotaan, että makuun vaikuttaa meri-ilman ja vuoristoilman kohtaaminen Njegušissa.
Montenegrossa valmistetaan myös herkullisia kalaruokia. Järvistä saadaan karppeja, ankeriaita ja salakkaa, kun taas meren läheisyydessä rannikolla herkutellaan mustekalalla ja monilla merestä saatavilla kalalajeilla. Rannikon keittiössä voi maistaa italialaisia vaikutteita, sillä tarjolla on myös risottoa ja pastaa.
Kasvisruokaa syövä kiittää ortodoksista perinnettä, sillä muutoin lihapitoinen paikallisruoka voi tuottaa ongelmia. Kasvissyöjä voi tällöin pyytää ravintolassa posna hranaa, eli ortodoksien tiettyinä paastopäivinä syötävää kasvisruokaa. Monilla ravintoloilla on ortodoksien paastoruoille omat listansa.
Kokeile erilaisia juustoja
Juusto on tyypillinen ruokalaji kaikkialla Montenegrossa, mutta sen tyyppi eroaa valmistusalueen mukaan. Esimerkiksi Pljevljan, Kolašinin ja Čevon juustomerkit tunnetaan hyvin.
Montenegrossa kannattaa maistaa myös vuohenjuustopalleroita, jotka ovat erityisesti Etelä-Montenegron erikoisuus.
Tilaa kačamak tai raštan
Yksi montenegrolaisen keittiön tunnusomaisia ruokalajeja on perinteinen perunaruoka kačamak, joka on erityisesti Pohjois-Montenegron erikoisuus. Survosmainen kačamak tehdään perunoista, erilaisista jauhoista ja juustosta, ja se tarjotaan tyypillisesti puulautasilta jogurtin kanssa.
Perinneruokaan liittyy myös vanha montenegrolainen uskomus, jonka mukaan lautaselle ei saisi jäädä lainkaan kačamakia, tai muutoin ruokaa jättänyt voi menettää poika- tai tyttöystävänsä.
Toinen perinteinen ruokalaji on lehtikaalista valmistettu raštan, joka valmistetaan savustetun lampaanlihan kanssa. Raštania voi kuitenkin saada myös muiden liharuokien lisukkeena.
Ruoan kruunaavat montenegrolaisista viinirypäleistä valmistettu brandy, raki, ja paikalliset viinit.
Jälkiruoka vie kielen mennessään
Tyypillisin montenegrolainen makea ruokalaji on priganice, joka muistuttaa hiukan ilmavaa, pyöreää munkkia ja tarjoillaan hunajan, juuston ja hillon kanssa. Myös paikallinen jäätelö on mainio makuelämys makeaa rakastaville matkailijoille.
Herkkuja voi Montenegrossa napostella mihin aikaan päivästä haluaa, mutta erityisesti niiden aika on päivällisen jälkeen tai kahvin kanssa.
>> Lue lisää vinkkejä Montenegroon!
Lähde: Montenegron matkailu, Lonely Planet
Teksti: Elina Venttola
Kuvat: Shutterstock