Kuva: Shutterstock
Montenegron ruoka

Tällaista on montenegrolainen ruoka – herkuttele aidoilla mauilla

Montenegrossa matkailija herkuttelee tuoreilla raaka-aineilla, kinkulla ja juustolla.

Perinteet kunniaan

Montenegrolainen ruoka saa useimmiten alkunsa paikalliselta torilta, sillä toreilla käyminen on osa montenegrolaista ruokaperinnettä.

Balkanilla sijaitsevassa Montenegrossa ei ole väliä, valmistetaanko ruoka gourmet-ravintolassa vai kotona, koska useimmiten raaka-aineet haetaan tuoreina lähimmältä markkinapaikalta.

Vaikka Montenegro on pieni maa, sen ruokakulttuuri jakaantuu maaston mukaan kolmeen alueeseen: sydänmaahan, vuoristoon ja rannikkoon. Kullakin alueella on oma, erottuva keittiönsä.

Maista Njegušin kinkkua

Jos haluat maistaa montenegrolaista ruokaa parhaimmillaan, matkaa Kotorin lähellä sijaitsevaan Njegušin kylään. Njegušissa valmistetaan ilmakuivattua kinkkua, jota tarjotaan usein alkuruoaksi juuston ja oliivien tai leivän kanssa.

Ilmakuivattu kinkku valmistetaan suolaamalla ja savustamalla, mutta paikallisten mukaan ilmakuivatun kinkun salaisuus ei niinkään ole sen valmistustavassa vaan alueen ilmassa. Sanotaan, että makuun vaikuttaa meri-ilman ja vuoristoilman kohtaaminen Njegušissa.

Kuva: ShutterstockMontenegrolainen ruoka
Montenegrolainen keittiö sisältää ilmakuivattua kinkkua, oliiveja ja juustoa.

Montenegrossa valmistetaan myös herkullisia kalaruokia. Järvistä saadaan karppeja, ankeriaita ja salakkaa, kun taas meren läheisyydessä rannikolla herkutellaan mustekalalla ja monilla merestä saatavilla kalalajeilla. Rannikon keittiössä voi maistaa italialaisia vaikutteita, sillä tarjolla on myös risottoa ja pastaa.

Kasvisruokaa syövä kiittää ortodoksista perinnettä, sillä muutoin lihapitoinen paikallisruoka voi tuottaa ongelmia. Kasvissyöjä voi tällöin pyytää ravintolassa posna hranaa, eli ortodoksien tiettyinä paastopäivinä syötävää kasvisruokaa. Monilla ravintoloilla on ortodoksien paastoruoille omat listansa.

Kokeile erilaisia juustoja

Juusto on tyypillinen ruokalaji kaikkialla Montenegrossa, mutta sen tyyppi eroaa valmistusalueen mukaan. Esimerkiksi Pljevljan, Kolašinin ja Čevon juustomerkit tunnetaan hyvin.

Montenegrossa kannattaa maistaa myös vuohenjuustopalleroita, jotka ovat erityisesti Etelä-Montenegron erikoisuus.

Tilaa kačamak tai raštan

Yksi montenegrolaisen keittiön tunnusomaisia ruokalajeja on perinteinen perunaruoka kačamak, joka on erityisesti Pohjois-Montenegron erikoisuus. Survosmainen kačamak tehdään perunoista, erilaisista jauhoista ja juustosta, ja se tarjotaan tyypillisesti puulautasilta jogurtin kanssa.

Perinneruokaan liittyy myös vanha montenegrolainen uskomus, jonka mukaan lautaselle ei saisi jäädä lainkaan kačamakia, tai muutoin ruokaa jättänyt voi menettää poika- tai tyttöystävänsä.

Kuva: ShutterstockNjeguši, Montenegro
Kotorin lähellä sijaitseva Njeguši on kulinaristin parhaita kohteita, jos aikoo matkustaa makumatkalle Montenegroon.

Toinen perinteinen ruokalaji on lehtikaalista valmistettu raštan, joka valmistetaan savustetun lampaanlihan kanssa. Raštania voi kuitenkin saada myös muiden liharuokien lisukkeena.

Ruoan kruunaavat montenegrolaisista viinirypäleistä valmistettu brandy, raki, ja paikalliset viinit.

Jälkiruoka vie kielen mennessään

Tyypillisin montenegrolainen makea ruokalaji on priganice, joka muistuttaa hiukan ilmavaa, pyöreää munkkia ja tarjoillaan hunajan, juuston ja hillon kanssa. Myös paikallinen jäätelö on mainio makuelämys makeaa rakastaville matkailijoille.

Herkkuja voi Montenegrossa napostella mihin aikaan päivästä haluaa, mutta erityisesti niiden aika on päivällisen jälkeen tai kahvin kanssa.

>> Lue lisää vinkkejä Montenegroon!

Lähde: Montenegron matkailu, Lonely Planet
Teksti: Elina Venttola
Kuvat: Shutterstock

Päivitetty: 29.5.2019

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (No Ratings Yet)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

2 kommenttia

Mielenkiintoinen juttu! Yhden asian korjaisin: ortodoksit eivät syö kasvisruokaa pyhäpäivinä vaan paastopäivinä. Paastopäiviä ovat keskiviikko ja perjantai sekä tietyt ajanjaksot vuoden aikana (varsinkin ennen joulua ja pääsiäistä). Pyhäpäivät ovat juhlapäiviä, jolloin voi pääsääntöisesti syödä lihaa.