Tällainen on maailman paras ravintola
Katalonialle jälleen ruokamainetta
Vuosittaisen maailman parhaiden ravintoloiden listan ykkössija meni tänä vuonna Espanjaan. Katalonian Gironassa sijaitseva El Celler de Can Roca syrjäytti tanskalaisen Noman, joka on kolmena edellisvuonna pitänyt kärkisijaa brittilehti Restaurantin laatimalla listalla.
Keväällä julkaistu arvostettu San Pellegrino World 50 Best Restaurants -listaus koostuu 800 asiantuntijan arvioista ympäri maailmaa.
Kolmella Michelin-tähdellä palkittuun El Celler de Can Rocaan on listauksen tuoman julkisuuden myötä entistä pidemmät jonot. Kulinaarimatkasta haaveilevan reissaajan kannattaa jo yrittää tehdä pöytävaraus ensi vuotta varten.
Ravintoloitsijaperinne perheessä
Rocan veljesten omistama El Celler de Can Roca on saanut alkunsa miesten vanhempien vuonna 1967 perustamasta hyvämaineisesta Can Roca -ravintolasta, joka tarjosi perinteistä ja konstailematonta kotiruokaa. Veljekset varttuivat pitäen vaatimattomassa lähiössä sijainnutta yksinkertaista ruokabaaria toisena kotinaan.
El Celler de Can Rocan takana on juuri kolmen veljeksen yhteistyö: Joan Roca on kokki, Josep hovimestari sekä sommelier ja Jordi kondiittorimestari. Miehet perustivat ravintolan vanhempiensa baarin yhteyteen vuonna 1986, josta se muutti uusiin tiloihin vuonna 2007. Veljekset ovat julkaisseet myös espanjankielisiä keittokirjoja.
Freestyle-ravintolaksi itseään kuvaileva El Celler de Can Roca tarjoaa modernia ja luovaa espanjalaista ruokaa. Verkkosivuillaan ravintola kertoo olevansa sitoutunut avantgardistiseen tyyliin unohtamatta kuitenkaan aiempien sukupolvien perinteitä.
Huippuravintoloiden tapaan myös El Celler de Can Rocassa on kiinteän ruokalistan sijaan tarjolla muutama vaihteleva maistelumenu. Ravintolan viinikellarista löytyy kymmeniätuhansia viinipulloja.
Moderni ilme ja ripaus maalaisromantiikkaa
Ravintolan viimeisimmän kunnostuksen toteuttanut sisustustoimisto on suunnitellut trendikkäitä ravintoloita Barcelonassa. Uudistusten myötä ravintolasalin mukavuutta, valoisuutta, akustiikkaa ja yleistä viihtyisyyttä on pyritty parantamaan – maalaisromanttista viehätystä kadottamatta.
Uusi pääsali on kolmion muotoinen ja suurimmaksi osin lasitettu. Salista aukeava näkymä itämaishenkisiin puutarhoihin sisääntulon edessä sekä pienellä sisäpihalla luo lämpimän ja intiimin tunnelman ravintolaan.
Espanjasta löytyy muitakin kansainvälisiä menestysravintoloita: Pellegrinon listalle päätyivät myös neljännen sijan napannut Mugaritz sekä kahdeksannen sijan säilyttänyt Arzak, joka sijaitsee kulinaarikaupunki San Sebastianiassa. Quique Dacosta löytyy sijalta 26 ja Etxebarri puolestaan sijalta 44.
Katso maailman parhaiden ravintoloiden lista kokonaisuudessaan täältä!
Kuvat: El Celler de Can Roca