Sadonkorjuu kutsuu viinitielle
Alsace sijaitsee aivan Ranskan koillisimmassa kulmassa Rein-joen ja Saksan rajan tuntumassa. Alue tunnetaan idyllisistä kylistään, värikkäästä vanhasta arkkitehtuurista ja tietenkin tuhdin herkullisesta keittiöstään. Kaikista Ranskan maakunnista alsacelaisravintolat ovat keränneet eniten Michelin-tähtiä.
Autolla, pyörällä tai patikoiden
Viiniseudun läpi mutkitteleva Alsacen viinitie, Route des vins d’Alsace, houkuttelee matkailijoita tutustumaan paitsi upeisiin maisemiin, myös perinteiseen viininviljelyyn. Alueella on 15 000 hehtaaria viiniviljelmiä. Noin 170 kilometrin pituisen reitin voi kiertää autolla tai lyhempiä etappeja polkupyörän selässä taivaltaen. Moni lähtee viinitielle jopa patikoimaan, välimatkat eivät ole pitkiä ja tauko- ja majapaikkoja löytyy aina tarvittaessa.
Mukaan sadonkorjuuseen
Viinitien reitti kulkee Marlenheimista Colmarin kautta Thanniin Sveitsin rajan tuntumaan ohittaen noin sata kylää ja kaupunkia. Rauniolinnat, viinituvat ja -tilat, herkkuravintolat ja pienet majatalot kuuluvat viinitien kulkijan päiväohjelmaan. Monilla tiloilla on mahdollisuus kellarivierailuihin ja maatilamajoitukseen.
Syyskaudella matkailija pääsee tapahtumien keskipisteeseen, kun sadonkorjuuväki aikaisin aamulla suuntaa rinteille päivän töihin. Iso osa työstä tehdään edelleen käsin. Yhteen hehtaariin tarvitaan 250 työtuntia eli noin 30 ihmisen työpanos päivässä. Majapaikoissa voi tiedustella myös mahdollisuutta päästä päiväksi tai pariksi mukaan viininkorjuuseen – työ on rankkaa, mutta kokemus unohtumaton!
Alsacen alueella tuotetaan pääasiassa valkoviiniä. Eniten viljelty rypäle on Riesling, jonka lisäksi Sylvaner, Muscat, Pinot Blanc, Pinot Gris ja Gewürztraminer kuuluvat tyypillisimpiin alsacelaisviineihin. Punaisista lajikkeista Pinot Noir on ainoa merkittävästi viljelty rypäle Alsacessa.
Kolme maata kerralla
Alsace, tai saksalaisittain Elsass, on historiansa vaiheissa kokenut monta rajojen siirtoa. Alueen kulttuuri on saksalaisittain värittynyttä ja etenkin vanhemmassa polvessa puhutaan paljon saksan elsassilaismurretta. Vaikutteet puolin ja toisin näkyvät myös keittiössä: hapankaalia, parsaa, ruokaisia piiraita ja lihaherkkuja paikallisista raaka-aineista.
Jos vain aikaa riittää, kannattaa Alsacen matkaan yhdistää visiitti myös Reinin vastarannalle Saksan puolelle – myös siellä komeilevat samanlaiset viinirinteet eivätkä Schwarzwaldin jylhät metsämaisematkaan ole kaukana. Sveitsin Basel sijaitsee aivan kolmen maan kulmassa ja sopii viinimatkalaisen päiväretkikohteeksi reitin eteläpäässä. Pohjoispäässä kaupunkikohteena houkuttelee Ranskan Strasbourg.
Syyskesä on viinijuhlien aikaa Reinin molemmin puolin. Jokainen kylä ja kaupunki järjestää vuorollaan omat sadonkorjuujuhlansa, joissa nauru ja laulu raikuvat pitkälle pimenevään iltaan.
www.vinsalsace.com
www.tourisme-alsace.com
Teksti: Riikka Krenn
Kuva: Flickr / ilovebutter