Kuva: Shutterstock
Valencia

Ruokamatkailijan Valencia – viisi paikallista erikoisuutta, joita kannattaa maistaa loman aikana

Valencian maakunta on paellan synnyinsija, joten kaupungissa voi maistaa sitä alkuperäisintä espanjalaista riisiruokaa. Valencian-matkalla kannattaa kuitenkin tutustua myös muihin paikallisiin herkkuihin – katso vinkit tästä!

1. Perinteinen paella

Perinteinen espanjalainen riisiruoka paella on kotoisin Valencian alueelta, ja täältä saa maan parasta paellaa. Jos haluaa maistaa kaikkein perinteisintä paellaa, kannattaa suunnata Valencian vieressä sijaitsevan Albufera-laguunin alueelle. Alueen kerrotaan olevan paras paikka maistaa tätä perinteistä herkkua.

Paella on lounasruokaa sen täyttävyyden vuoksi, minkä takia paikalliset eivät sitä syö illalliseksi. Osa paellaan erikoistuneista ravintoloista onkin auki ainoastaan lounasaikaan. Tyypillisesti paikalliset kokoontuvat syömään paellaa koko perheen voimin viikonloppuisin.

Perinteinen paella, paella valenciana, sisältää kanaa ja kania. Paellasta tarjoillaan paljon erilaisia variaatioita myös merenelävien kanssa. Kokeile esimerkiksi arroz negro -riisiannosta, jonka musta väri on peräisin mustekalan musteesta.

Kuva: Inka KhanjiValencia
Perinteinen valencialainen paella valmistetaan kanasta ja kanista.

2. Kylmä pähkinäjuoma horchata

Horchata de chufa on tiikeripähkinöistä valmistettu juoma, joka nautitaan kylmänä. Juoma on erityisen suosittu helteellä, ja kesäisin monet katukojut myyvät sitä. Alun perin juoma on lähtöisin Pohjois-Afrikasta, mutta Euroopassa Valencia on yksi ainoita alueita, jossa sen suosio on säilynyt.

Valencian-matkalla voikin nähdä lukuisia kahviloita, joiden horchata-kyltin huomaa jo kaukaa. Horchatan voi juoda sellaisenaan, mutta sen mukana tarjoillaan usein myös fartonseja, pitkulaisia makeita leivonnaisia, joita voi dipata juomaan. Kannattaa maistaa muitakin perinteisiä valencialaisia makeita leivonnaisia. Esimerkiksi buñuelos de calabaza -kurpitsamunkit ovat yksi suosituimpia kaupungin leivoksia.

Kuva: ShutterstockValencia
Kylmä horchata-juoma on suosittua erityisesti helteellä.

3. Monipuoliset tapakset

Paellan lisäksi Valenciassa pääsee maistamaan muutakin tyypillistä espanjalaista ruokaa, sillä hyviä tapaksiin ja pinchoihin erikoistuneita ravintoloita kaupunki on pullollaan. Tyypillisesti valencialaiset tapakset painottuvat mereneläviin alueen sijainnin vuoksi.

Valencialaisen tapasillallisen herkkuja ovat muun muassa patatas bravas eli paistetut perunat tulisen tomaattikastikkeen ja aliolin kera, grillattu mustekala, simpukat, anjovikset ja kroketit. Tapasten kanssa juodaan yleensä olutta tai sangriaa. Valenciassa suosittuja ovat myös pienet leivät eli pinchot, jotka ovat perinteistä pohjoisespanjalaista ruokaa.

Tapaksia ja pinchoja syödään illalliseksi, ja ne jaetaan koko pöytäseurueen kesken. Tyypilliseen valencialaiseen illalliseen kuuluu herkullisen ruoan ja juoman lisäksi seurustelua, joten illalliset usein venähtävät tuntien mittaisiksi.

Valencia
Valencian-lomalla kannattaa herkutella tapaksilla.

4. Paikallinen drinkki Agua de Valencia

Valencian alue on oivallinen ympäristö appelsiinien kasvattamiseen, minkä takia niitä kulutetaan paljon ympäri vuoden. Appelsiinipuihin ei voi olla törmäämättä Valencian kaduillakaan, sillä esimerkiksi Turia-puistossa näkyy lukuisia hedelmäpuita. Kaupungin katujen appelsiinipuut tosin ovat vain koristeita, eivätkä niiden hedelmät ole maukkaita.

Mikäli haluaa maistaa paikallista alkoholidrinkkiä, voi kokeilla tuorepuristetusta appelsiinimehusta valmistettua Agua de Valenciaa. Reseptiin kuuluu lisäksi kuohuviiniä, giniä, vodkaa ja jääpaloja. Monet kaupungin baarit tarjoavat erikoisdrinkkiä, mutta juoman laatu vaihtelee.

Drinkkitarjouksiin kannattaa suhtautua varauksella, sillä edullisimmat juomat valmistetaan usein mehusta, joka ei ole tuorepuristettua ja lopputulos saattaa olla myös vetinen. Monet baarit tarjoavat alkuperäisen reseptin mukaan valmistettua Agua de Valenciaa, vaikka eivät sitä välttämättä isoin kirjaimin mainostakaan, joten drinkkiä kannattaa rohkeasti kysyä tarjoilijalta.

5. Alueen viinit

Monet matkailijat tuntevat espanjalaiset La Rioja -alueen viinit, mutta maasta löytyy muitakin viinialueita. Myös Valencian maakunnassa valmistetaan arvostettuja viinejä. Esimerkiksi tunnin ajomatkan päässä Valenciasta sijaitseva Requena-kaupungin ympäristö on tunnettu viineistään. Viinitilavierailun voikin yhdistää kätevästi Valencian-matkaan. Alueella suosittua on erityisesti punaviini, ja täällä kasvaa moni eri rypälelajike, kuten tempranillo, cabernet sauvignon, merlot ja syrah.

Valencian alueella on erityisen suosittua makea mistela-viini. Mistelaa juodaan jälkiruoan yhteydessä tai digestiivinä ruokailun jälkeen, ja se tarjoillaan kylmänä tai jääpalan kera. Monet perinteiset valencialaiset ravintolat tarjoavatkin asiakkailleen mistelaa ruokailun jälkeen, ja usein se tuodaan pöytään pyytämättä.

>> Lue myös: Miksi Espanjassa syödään tapaksia? Sinäkin tilaat niitä lomalla, mutta et ehkä ole miettinyt miksi

Teksti: Ruta Kaskeleviciute
Kuvat: Shutterstock, Inka Khanji

Päivitetty: 3.9.2018

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (No Ratings Yet)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia