Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Rohkeat asut ja muut yllättävät faktat – tiesitkö tämän Saksan Oktoberfestistä?

Shutterstock artikkelin kuva
Ruoka ja juomat
Saksan Oktoberfestiin liittyy erikoisia piirteitä, jotka tulevat monille yllätyksenä.
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 14.09.2018
facebook   whatsapp

1. Harhaanjohtava nimi

Oktoberfestin nimi viittaa vahvasti lokakuuhun. Ensikertalaiselle saattaakin tulla yllätyksenä, että Saksan olutjuhla alkaa jo hyvissä ajoin syyskuun puolella. Syy tapahtuman aikaistamiseen liittyy sääoloihin: mitä aikaisemmin juhlallisuudet käynnistyvät, sitä todennäköisemmin päästään nauttimaan lämpimästä ilmasta.

Vaikka aito ja oikea Oktoberfest järjestetäänkin Münchenissa, löytyy muualtakin Saksasta vastaavia juhlallisuuksia pienemmässä mittakaavassa. Perinne on levinnyt myös maailmalle.

2. Kaikki sai alkunsa hääjuhlasta

Oktoberfest on piirtynyt syvälle saksalaiseen kulttuuriin, eikä ihme: tapahtumalla on yli 200-vuotinen historia. Kaikki alkoi vuonna 1810 järjestyistä häistä. Paikalliset kokoontuivat juhla-alueen ulkopuolelle seuraamaan, kun prinssi Ludvig ja prinsessa Therese saivat toisensa. Samassa paikassa järjestetystä kansanjuhlasta tuli vuotuinen perinne.

3. Oktoberfestillä on toinenkin nimi

Älä ihmettele, jos Münchenissa paikalliset eivät puhu tapahtumasta Oktoberfestinä. Olutjuhlalla on toinenkin nimi, paikallisten käyttämä Wiesn. Lempinimi juontaa juurensa juhla-alue Theresienwieseen, joka on puolestaan nimetty prinsessa Theresen mukaan. Jos haluat sulautua joukkoon, ala itsekin puhua Wiesnistä!

4. Oktoberfest on peruttu 24 kertaa

Pitkän historiansa aikana Oktoberfest on peruttu yhteensä 24 kertaa. Syyt ovat aina olleet vakavat. Olutjuhla on jäänyt järjestämättä sotien, koleraepidemioiden ja rahan arvon dramaattisen alenemisen takia.

5. Tuoppien hinnat kuohuttavat

Sisäänpääsy Oktoberfestin oluttelttoihin on ilmainen, mutta samaa ei voi sanoa oluesta. Hinnat nousevat tasaisesti joka vuosi ja herättävät kärkkäitä mielipiteitä niin paikallisten kuin turistienkin joukossa. Vuoden 2018 virallisen hinnaston mukaan kallein litran tuoppi maksaa 11,95 euroa, kun taas edullisimman saa hintaan 10,70 euroa.

Tiesitkö muuten, että Saksassa olutta voivat juoda laillisesti jo 16-vuotiaat? Väkevien alkoholijuomien ikäraja on Suomen tapaan 18 vuotta.

6. Harmiton versio kokaiinista

Yksi Oktoberfestin oudoimmista lieveilmiöistä on Wiesn koks, eräänlainen laillinen versio kokaiinista. Glukoosista ja mentolista tehtyä valkoista pulveria on vuosien varrella myyty tapahtumassa, ja kävijät ovat nuuskanneet sitä nenäänsä.

Vaikka jauhe ei sisällä laittomia tai huumaavia aineita, on se nykyään kielletty juhlateltoissa. Oktoberfestin järjestäjät eivät ymmärrettävästi ilahtuneet tapahtumasta levinneiden kuvien aiheuttamista mielikuvista. Valekokaiini myös hankaloittaa oikeita huumausaineita etsivien poliisien työtä.

ShutterstockMielenkiintoiset faktat Saksan Oktoberfestistä
Oktoberfestin oluet tarjoillaan litran tuopeista.

7. Ruoka on tärkeä osa olutjuhlaa

Oktoberfest houkuttelee oluen ystäviä, mutta myös ruoka on tapahtumassa tärkeässä roolissa. Huurteisia kumotessaan kävijät pääsevät herkuttelemaan perinteisillä baijerilaisilla juhlaruoilla, joista yleisimpiä ovat paahdettu kana, possuannokset ja erilaiset makkarat. Välipalana napostellaan pretzeleitä.

8. Rohkeat asut eivät miellytä kaikkia

Oktoberfestin aikaan katukuva täyttyy perinteisistä baijerilaisista asuista, joihin pukeutuvat myös kaikki tapahtumassa työskentelevät tarjoilijat ja viihdyttäjät. Naisilla on Dirndl-mekot ja miehillä puolestaan Lederhosen-polvihousut.

Paikalliset ovat kritisoineet eri medioissa turistien seksualisoineen perinneasut. Erityisesti australialaisten ja italialaisten naisten väitetään hankkivan juhlia varten “pornahtavia” baijerilaismekkoja, joissa on mahdollisimman avarat kaula-aukot.

9. Oma postitoimisto

Jotain Oktoberfestin massiivisuudesta kertoo se, että tapahtuma-alueella on jopa oma postitoimisto. Kävijät voivat lähettää kotiväelle kortteja, jotka on leimattu Münchenin sijaan Oktoberfesteillä. Postitoimistosta lähetetään tapahtuman aikana jopa noin 130 000 korttia tai kirjettä.

10. Merkittävä työllistäjä ja matkailuvaltti

Saksan kuuluisin tapahtuma tunnetaan ympäri maailmaa, ja se on monille tärkein syy matkustaa Müncheniin. Oktoberfest vetää vuosittain yli kuusi miljoonaa kävijää Saksasta ja muualta maailmasta – Euroopan ulkopuolelta innokkaimpia kävijöitä ovat amerikkalaiset ja australialaiset. Tapahtuma on myös tärkeä työllistäjä, joka tarjoaa hommia yli 12 000 henkilölle.

Lue myös: München on muutakin kuin Oktoberfest – koe ainakin nämä lomallasi

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Shutterstock

Yksi kommentti (1) Jätä kommentti

  1. Yli puolet elämästä on eletty Saksassa, viimeiset 15 vuotta Münchenissä ja silti tämmöisiä tämän jutun kirjoittajan totuuksia emme tunnista: Tällä olutta ja viiniä, kuin myös kuohuviiniä saa ostaa 16 vuotta täyttänyt 24h/365vrk. Sen sijaan tupakan ja väkiviinojen (vodka, wisky, jne.) ostoon tulee täällä olla 18 vuotta täyttänyt (24h/365vrk ostopaikat). Koomista kuitrenkin se, että Suomessa kohtaa suuremmalla todennäköisyydellä häiriöksi yltyvän päihtyneen ihmisen verrattuna Saksaan.


  2. Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.