Hyppää sisältöön

Ranskalaisen keittiön herkut – kokeile ainakin näitä!

Krista Ahonen
Krista Ahonen Päivitetty: 23.03.2020
Ruoan ystävän on mahdoton kyllästyä Ranskaan, sillä joka puolella maata törmää vastustamattomiin makuelämyksiin. Katso vinkit ja lähde ruokamatkalle!

Ympäri maailmaa tunnetut herkut

Ranskalainen keittiö herkkuineen on tunnettu ympäri maailmaa ja ruoka on merkittävä osa ranskalaista kulttuuria. Maan keittiön kulmakiviä ovat laadukkaat tuotteet ja tuoreet raaka-aineet, joissa suositaan erityisesti paikallisia vaihtoehtoja.

Matkailijalle Ranskan ravintoloissa on valtavasti valinnanvaraa. Tarjolla on perinteisiä ruoka-annoksia, rennompaa bistroruokaa ja hulppeita gourmetaterioita.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ranskalaisessa keittiössä käytetään paljon lihaa, kasviksia ja yrttejä. Erilaisten lintujen kuten kanan, kukon, ankan ja viiriäisen liha on suosittua. Maan rannikkoalueilla merenelävät ovat monesti annosten pääosassa ja tarjolla on esimerkiksi kalaa ja simpukoita. Erikoisempia vaihtoehtoja lautaselle ovat etanat ja sammakot.

Juustot, leivät ja leivonnaiset ovat viiniä unohtamatta erottamaton osa ranskalaista keittiötä. Monet näistä herkuista ovat saatavilla Ranskan ulkopuolellakin, joten myös kotona voi järjestää oman makumatkan, jos varsinaista lomaa joutuu vielä odottamaan.

Monipuolista ruokakulttuuria täydentävät maan eri alueiden omat erikoisuudet. Jokaisella alueella on niille tyypillisiä raaka-aineita ja annoksia. Juuri tämän vuoksi Ranska on oiva kohde ruokamatkailijalle, sillä joka puolella maata tulee vastaan uusia makuelämyksiä. Kannattaa siis aina selvittää matkakohteen paikalliset herkut ja kokeilla niitä rohkeasti.

Ranskassa erityisesti illallinen ruokaillaan yleensä pitkän kaavan mukaan, jolloin ateriaan kuuluvat alku-, pää- ja jälkiruoka sekä juustot. Myös juomat ovat yhtälailla tärkeä osa ranskalaista ateriaa ja ne valitaan aina sopimaan yhteen tarjolla olevien annosten kanssa.

Shutterstock
Ranska on kuuluisa herkullisesta ruoasta.

Ruokahalun herättelyä

Ranskassa aterian aloittaa yleensä aperitiivijuoma, jonka jälkeen siirrytään alkuruoan kimppuun. Tosin jo aperitiivin kanssa saatetaan napostella jotain pientä. Leipää on ranskalaisella aterialla yleensä tarjolla koko ajan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Foie gras eli ankan- tai hanhenmaksa on ranskalaisten suurta herkkua ja sitä syödään paljon erityisesti alkuruokana. Maksan valmistusmenetelmiä on erilaisia ja sitä voidaan nauttia joko kypsänä, puolikypsänä tai raakana. Myös siitä valmistetut pateet ovat suosittuja.

Erilaiset muun muassa lihasta valmistut pateet ovat muutenkin Ranskassa yleinen kylmä alkuruoka, kun taas lämpimistä alkuruoka-annoksista perinteisimpiin kuuluu sipulikeitto. Tavallisia alkuruokia ovat myös erilaiset suolaiset pikkuleivonnaiset sekä verrine-annokset, joissa on pieneen lasiin kasattu kerroksittain eri raaka-aineita.

Pääruokia joka lähtöön

Ranskassa tyypillinen pääruoka sisältää lihaa tai mereneläviä. Lisukkeena on yleensä kasviksia, jotka vaihtelevat sesongin ja alueen mukaan. Peruna eri muodoissa on suosittu lisuke monissa annoksissa.

Pääruoissa on paljon myös alueellista vaihtelua ja jokaisella alueella on omat tyypilliset annoksensa. Esimerkiksi Länsi-Ranskassa maistamisen arvoinen pääruoka on moules marinières eli kattilallinen sinisimpukoita, jotka tarjoillaan usein ranskalaisten perunoiden kanssa.

Yksi tunnetuimmista ranskalaisista pääruoista on coq au vin, joka on viinissä kypsytettyä kukkoa tai kanaa. Myös tartarpihvi eli raakana syötävä pihvi on Ranskassa suosittu pääruoka. Sen kanssa tarjoillaan yleensä raaka kananmunan keltuainen ja kapriksia.

Ratatouille on erityisesti Provencen alueelle tyypillinen kasvispata, joka valmistetaan esimerkiksi tomaatista, kesäkurpitsasta ja munakoisosta. Gratin Dauphinois on perunoista ja kermasta tai maidosta tehty gratiini. Molemmat näistä annoksista voivat olla joko pääruokia tai lisukkeina lihan kanssa.

Shutterstock
Ranska on juuston ystävien paratiisi.

Suussasulavia juustoja

Ranskasta ovat kotoisin monet maailmalla kuuluisat juustot. Juustolaatuja on satoja, joten saatavilla on varmasti jokaiselle maistuva vaihtoehto. Monet niistä valmistetaan lehmän- tai vuohenmaidosta. Suosittuja ovat esimerkiksi erilaiset valko- ja sinihomejuustot kuten brie, camembert ja roquefort.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Aterialla juustot tarjoillaan usein pääruoan jälkeen. Esille laitetaan useampia juustolaatuja, joista jokainen voi poimia mieleisensä lautaselleen. Juuston kanssa voidaan tarjoilla vaikkapa hedelmiä, leipää tai salaattia.

Jätä tilaa jälkiruoalle

Ravintolassa ruokaillessa kannattaa ateria päättää herkulliseen jälkiruoka-annokseen. Ranskassa jälkiruoka voi yksinkertaisimmillaan olla esimerkiksi tuoreita hedelmiä sellaisenaan tai kermavaahdolla, jäätelöä tai sorbettia. Myös erilaiset kakut ja leivonnaiset ovat suosittuja.

Crème Brûlée eli paahtovanukas on yksi ranskalaisten ravintoloiden klassikkojälkiruoista. Myös suklaasta tehdyt jälkiruoat kuten fondant au chocolat eli lämmin suklainen leivonnainen ja suklaamousse löytyvät monesti ravintoloiden ruokalistalta.

Leipää ja makeaa mahan täydeltä

Leivät ja erityisesti patongit ovat ranskalaisten suursuosikkeja. Uunituoreita leipomotuotteita on aina käden ulottuvilla, sillä Ranskassa on leipomoita lähes joka kulmalla.

Ranskassa ei yleensä nautita suurta aamiaista, vaan päivä aloitetaan leipomosta haetuilla herkuilla. Yksinkertaisimmillaan aamiainen on croissant tai pain au chocolat, jossa voitaikinan täytteenä on suklaata.

Shutterstock
Ranskassa pääsee herkuttelemaan erilaisilla makeilla leivonnaisilla.

Maa on myös lukuisten herkullisten makeiden leivonnaisten koti, joita kannattaa maistella aina tilaisuuden tullen. Éclair on tuulihattutaikinasta valmistettu leivonnainen, joka kuorrutetaan suklaalla ja täytetään kermalla. Toinen tunnettu leivonnainen on mille-feuille, joka koostuu lukuisista taikina- ja täytekerroksista. Pariisissa kannattaa suunnata Ladurée-leipomoon herkuttelemaan täytetyillä macaron-leivoksilla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ranskalaiselle keittiölle tyypillisiä ovat erilaiset piirakat eli quichet, joissa taikinan päälle lisätään halutut täytteet sekä kananmunista ja ranskankermasta valmistettu seos. Suolaisista piirakoista tunnetuin on quiche lorraine, jossa on täytteenä pekonia.

Hedelmiä käytetään paljon ranskalaisissa leivonnaisissa ja piirakoissa. Esimerkiksi omena, päärynä ja aprikoosi ovat suosittuja. Ranskalaisen keittiön kuuluisin hedelmistä leivottu herkku on omenoista tehty tarte Tatin, jota jokaisen matkailijankin kannattaa kokeilla.

Bretagnen alueelta Pohjois-Ranskasta ovat kotoisin suositut crêpe-letut, jotka ovat levinneet ympäri maailmaa. Crêpessä voi olla suolainen tai makea täyte, joista yksi yleisimmistä on suklaalevite nutella.

Oikea juoma kruunaa aterian

Ranskalaiseen ruokahetkeen kuuluvat isona osana myös juomat. Ateria aloitetaan aperitiivilla, jonka jälkeen nautitaan tarjolla olevien ruokalajien kanssa yhteensopivia viinejä ja ruokailun päätteeksi voidaan juoda vielä digestiivit.

Tunnetuimpia aperitiiveja ovat esimerkiksi kir ja kir royal, joissa mustaherukkalikööriä sekoitetaan joko valkoviiniin tai samppanjaan. Etelä-Ranskassa aperitiivina on usein paikallinen anisviina pastis, kun taas pohjoisessa on tyypillistä nauttia ennen ateriaa calvadosta eli omenabrandya.

Shutterstock
Viini on tärkeä osa ranskalaista ruokakulttuuria.

Ranskalaiset ovat suuria viinin ystäviä. Viinimaana Ranska on monipuolinen, sillä sen viinialueilla valmistetaan keskenään hyvin erilaisia viinejä ja jokaisella alueella on pääasiassa keskitytty yhden rypäleen viljelyyn. Maan merkittäviä viinialueita ovat esimerkiksi Bordeaux, Burgundi ja Alsace. Kuuluisa on myös Champagnen alue, jossa valmistetaan ylellistä kuohuviiniä säädellyin menetelmin.

Viinin lisäksi Ranskassa valmistetaan myös paljon olutta ja siideriä. Normandia ja Bretagne ovat maan siiderialueet, joista tulee erityisesti omenasiidereitä.

Teksti: Krista Ahonen
Kuvat: Shutterstock

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Pariisi, Ranska

Pariisin parhaat nähtävyydet – 19 paikkaa, jotka saavat rakastumaan kaupunkiin

Suorat lennot Gironaan

Joko tunnet nämä viisi kohdetta, joihin pääsee Suomesta edullisesti? Ryanairin lennot vievät pienemmille kentille

Junalla Lontoosta Pariisiin

Junalla Lontoosta Pariisiin – millaista on matkustaa vedenalaisessa tunnelissa?

Slummista nähtävyydeksi – tältä näyttää suositusta lautapelistäkin tuttu ranskalainen Carcassonnen linnakaupunki

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja