Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Olisitko uskonut tätä? Jokailtainen tissuttelu lomalla on parempi kuin yksi märkä ilta

Istockphoto artikkelin kuva
Ruoka ja juomat
Alkoholin käyttö kasvaa lomalla monilla matkailijoilla tavallista suuremmaksi, mutta liikakäytön riski on syytä pitää mielessä myös matkan aikana.
Teksti: Inka Khanji
Päivitetty: 22.01.2017
facebook   whatsapp

Mieluummin vähän joka ilta kuin kerralla paljon

Lomamatkoilla useimpien matkailijoiden päätavoite on rentoutua, ja mutkaton suhtautuminen ulottuu nopeasti myös alkoholinkäyttöön. Juomia kuluu lomakohteissa tavallisesti kotioloja enemmän esimerkiksi kuuman ilmaston ja edullisen hintatason takia.

Lomalla on suuri riski sortua alkoholin liikakäyttöön, kun juomia tulee helposti juotua useita yhden illan aikana. Se on asiantuntijan mukaan haitallisempaa verrattuna siihen, että saman alkoholiannoksen jakaa pienempiin osiin ja juo vähän jokaisena lomapäivänä.

– On vähemmän haitallista jos ottaa joka päivä 2–3 alkoholiannosta joka ilta, kuin jos juo suuren määrän kerralla, sanoo THL:n tutkimusprofessori Hannu Alho.

Pidemmällä, usean viikon mittaisella matkalla on Alhon mukaan tavallista suurempi riski alkoholin liikakäyttöön. Miehillä liikakäytöksi lasketaan 20 annosta viikossa ja naisilla 16 annosta viikossa.

– Usein alkoholia tulee juotua lomalla päivän mittaan, ja alkoholin määrän rajoittaminen unohtuu helposti. On aivan sama juoko kaikki kerralla vai saman satsin päivän mittaan.

Jos liikakäyttö mietityttää, hyvä nyrkkisääntö lomallakin on, ettei koskaan kannata ottaa kerralla enempää kuin seitsemän annosta.

Teksti: Inka Khanji
Kuva: Istockphoto

Yksi kommentti (1) Jätä kommentti

  1. Alkoholi ei ole hyväksi aivoillesi.
    Alkoholi tuhoaa sinut vaikka sitten vain tissuttelisit.


  2. Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.