hero taustakuva

Oletko sinäkin miettinyt, onko kuplavesi yhtä terveellistä kuin tavallinen vesi? Muista tämä ohje rantalomalla

Istockphoto artikkelin kuva
Ruoka ja juomat
Juotko rantalomalla mieluummin hiilihapotettua vettä kuin tavallista vettä? Lue tämä.
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 07.06.2019
facebook   whatsapp

Kuplaveden ja tavallisen veden erot

Erilaiset kivennäisvedet ja soodavedet eli hiilihapotetut vedet ovat nostaneet suosiotaan suomalaisten keskuudessa. Monet kokevat niin kutsutun kuplaveden juomisen mielekkäämmäksi kuin tavallisen hanaveden. Osa on hankkinut kotiinsa laitteen, jolla vettä voi hiilihapottaa itse.

Jos olet vaihtanut tavallisen veden kuplaveteen, olet saattanut miettiä sen terveysvaikutuksia. Kaikki tietävät veden olevan elinehto, jolla on lukemattomia terveysvaikutuksia. Mutta onko kuplavesi yhtä terveellistä kuin tavallinen vesi?

Amerikkalainen ravintoasiantuntija Brierley Horton vahvistaa, että hiilihapotettu vesi kosteuttaa kehon ja sammuttaa janon siinä missä lähdevesikin, kertoo matkailusivusto Travel + Leisure. Kannattaa kuitenkin valita vesi, jossa ei ole makeutusaineita.

Kuplavettä voidaankin suositella kaikille niille, jotka ovat koukussa makeutettuihin virvoitusjuomiin. Hiilihapotetuista vesistä saa suuhun saman kuplivan tunteen, mutta ilman ylimääräisiä sokereita.

On kuitenkin olemassa syitä, joiden takia tavallista vettä ei tule unohtaa kokonaan. Yksi niistä on se, että hiilihapotettua vettä juodessasi saatat juoda pienempiä määriä kuin jos lasissasi olisi tavallista vettä.

– Voin esimerkiksi juoda 350 millilitran tölkin hiilihapotettua vettä, enkä tunne enää janoa. Jos juon saman verran lähdevettä, se ei tunnu riittävältä määrältä, sanoo Horton.

Hiilihapotettu vesi voi tuoda joillekin täyden ja turvonneen olon, ikään kuin he eivät pystyisi juomaan enempää. Tämä ei kuitenkaan välttämättä tarkoita sitä, että vettä olisi nautittu riittävästi. Keho saattaisi tosi asiassa vaatia enemmän kosteutusta.

Kaikki tietävät, että vettä tulisi juoda vähintään 1–2 litraa päivässä. Kesähelteillä ja kuumissa lomakohteissa määrää tulee kuitenkin nostaa. Samoin lentokoneessa vettä olisi hyvä juoda säännöllisin väliajoin.

Hiilihapotettu vesi saattaa myös vaikuttaa kylläisyyden tunteeseen siten, että aterian yhteydessä nautittu kuplavesi vähentää nälän tunnetta.

Asiantuntijan mukaan kuplaveden juomisesta ei tarvitse tuntea syyllisyyttä, kunhan muistaa juoda päivän aikana myös tavallista vettä. Kuumassa ilmastossa alkoholipitoisten lomajuomien rinnalla tulisi muistaa juoda aina lisäksi vettä.

Lue myös: Kuinka paljon lennolla tulisi oikein juoda vettä? Vältä ikävä olotila helpon ohjeen avulla

Lähde: Travel & Leisure
Kuva: Shutterstock

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.