Kuva: Shutterstock
Finnlines

Oktoberfest on koettava kerran elämässä – neljä ideaa olutmatkalle Saksaan

Saksa on mainio matkakohde oluen ystäville – lue tästä vinkit ja suunnittele onnistunut loma!

ILMOITUS

Lähde olutmatkalle Saksaan

Torvisoittokuntia, saksalaisia iskelmiä ja olutta litran tuopeista – perinteiset olutjuhlat kuuluvat niihin elämyksiin, jotka jokaisen matkailijan kannattaa kokea Saksassa ainakin kerran elämässään. Kaikkein tunnetuimmat olutjuhlat järjestetään syksyisin Münchenissä, mutta tiesitkö että vastaavia festivaaleja järjestetään myös muissa Saksan kaupungeissa?

Saksan 1 200 panimoa ja yli 5 000 olutmerkkiä tarjoavat valtavan makuvalikoiman hyvien oluiden ystävälle. Suurimmat merkit tunnetaan myös kansainvälisesti, mutta todellisuudessa valtaosa saksalaisista oluista on pienten panimojen paikallista tuotantoa, josta on mahdollista nauttia vain matkustamalla itse paikan päälle.

Aidoimman tunnelman löydät tietenkin olutjuhlilta, joiden hilpeä tunnelma tempaa mukaansa niin paikalliset kuin matkailijatkin. Näissä juhlissa kuuluu syödä tuhdisti ja juoda tuoppi tai toinenkin. Saatatpa löytää itsesi tanssimasta tuntemattomien kanssa tai laulamasta sujuvasti saksalaisia iskelmiä.

Katso neljä ideaa olutmatkailijan Saksan-lomalle!

1. Kuuden miljoonan kävijän Oktoberfest

Münchenin vuosittainen Oktoberfest on Saksan olutjuhlien ykkönen. Syys-lokakuun vaihteessa järjestettävä valtava kansanjuhla kerää joka vuosi yli kuusi miljoonaa kävijää kaikkialta maailmasta. Moni matkustaa Saksaan vain kokeakseen Oktoberfestien juhlahumun.

Münchenin Oktoberfesteillä suurta on osallistujamäärän lisäksi kaikki muukin. Valtavissa olutteltoissa istutaan pitkissä pöydissä nauttien olutta litran tuopeista. Tyypillinen ruoka-annos on puolikas kana. Tuopin hinnasta käydään debattia säännöllisesti joka vuosi – viime vuonna litran mallasjuomaa sai nautittavakseen vajaalla 11 eurolla. Kaikkiaan Oktoberfesteillä nautitaan noin 7,5 miljoonaa litraa olutta!

Kuva: ShutterstockFinnlines
Oktoberfest on Saksan tunnetuin olutjuhla.

Syksy on erittäin suosittua matkustusaikaa Münchenissä ja sen ympäristössä, joten jos suunnittelet osallistumista tämän vuoden Oktoberfesteille, varaa matkasi hyvissä ajoin. Erityisesti majoituksella on kova kysyntä, mutta myös laivapaikka on fiksua varmistaa jo varhain. Finnlinesin laivat vievät Helsingistä Travemünden satamaan, josta kannattaa varata päivän verran ajoaikaa Müncheniin.

Vuoden 2018 Oktoberfest järjestetään 22.9.–7.10.2018.

2. Paikallisempi vaihtoehto: Cannstatter Volksfest

Jos tahdot kokea saksalaiset olutjuhlat, joita kansainväliset matkailijat eivät vielä ole täyttäneet äärimmilleen, ota suunnaksi Münchenin sijaan Stuttgart. Siellä järjestettävä Cannstatter Volksfest on mittaluokaltaan Saksan toiseksi suurin olutfestivaali.

Stuttgartin olutjuhlat keräävät Oktoberfestien tavoin miljoonia kävijöitä joka vuosi. Erona Oktoberfesteihin on kuitenkin se, että matkailijoiden osuus juhlijoista on näkyvästi pienempi. Muilta osin tarjonta ja tunnelma on hyvin samanlainen ja juhlien ytimen muodostavat ruoka, juoma ja paikallinen iskelmämusiikki. Juhla-alueella on runsaasti huvipuistolaitteita koko perheen riemuksi ja lisäksi tietenkin satoja markkinakojuja luomassa iloista tunnelmaa. Sekä Münchenissä että Stuttgartissa järjestetään joka kevät myös Frühlingsfest, joka on olutjuhlien keväinen versio.

Vuoden 2018 Cannstatter Volksfest järjestetään 28.9.–14.10.2018.

Kuva: ShutterstockFinnlines
Stuttgartissa järjestetään Saksan toiseksi suurin olutjuhla ja se on erityisesti paikallisten suosima.

3. Bremenin Freimarkt täyttää pian tuhat vuotta

Kokeneet Saksan-kävijät tietävät, että maan pohjois- ja eteläosat ovat keskenään varsin erilaisia. Yksi niitä kuitenkin yhdistää: rakkaus ja arvostus hyvää olutta kohtaan. Bremenissä loka-marraskuussa järjestettävä Freimarkt on Pohjois-Saksan suurin oluttapahtuma. Sen historia ulottuu hämmästyttävän pitkälle. Tänä vuonna Bremenin Freimarkt järjestetään jo 983. kerran.

Kuten kaikki muutkin saksalaiset olutjuhlat, myös Bremenin Freimarkt on koko perheelle sopiva tapahtuma. Iltaisin meno on enemmän aikuisten makuun, mutta päiväsaikaan moni tulee nauttimaan markkinahumusta koko perheen voimin. Tarjolla on paljon lapsille sopivaa tekemistä karuselleista karkkikojuihin ja lasten musiikkiesityksiin. Suomesta saapuvalle Bremen on helpon matkan päässä, sillä ajomatkaa Travemünden satamasta on vain kaksi ja puoli tuntia.

Vuoden 2018 Bremenin Freimarkt järjestetään 19.10.–4.11.2018.

4. Todellinen oluenystävä majoittuu aidossa panimohotellissa

Finnlinesin laivat vievät Helsingistä suoraan Travemünden satamaan, josta matkaa on helppo jatkaa kohti ikimuistoisia olutjuhlia. Todelliset mallasjuoman ystävät valitsevat myös lomansa majoituksen teeman mukaisesti. Monet perinteiset panimot pyörittävät oluttuotannon ja ravintolatoiminnan lisäksi myös omia hotelleja ja majataloja.

Kuva: ShutterstockFinnlines
Joillakin saksalaisilla panimoilla on jopa omat hotellit, joissa matkailijat voivat yöpyä.

Hyvä esimerkki kiinnostavasta olutkohteesta on Schwarzwaldin Grafenhausenissa sijaitseva Rothausin panimo. Täällä pääset paitsi maistelemaan perinteistä badenilaista paikallisolutta myös tutustumaan sen tuotantoon ja halutessasi yöpymään hienossa panimomiljöössä.

Jotkut hotellit laittavat kaiken peliin: Baijerin Neureichenaussa sijaitseva Hotel Gut Riedelsbach nimittää itseään maailman ensimmäiseksi olut- ja wellness-hotelliksi. Ravintolan ja oman olutmuseon lisäksi Gut Riedelsbachin elämyksiin kuuluvat muun muassa panimoteemaa mukaillen sisustetut huoneet ja hotellin kylpylän tarjoamat oluthieronnat ja olutkylvyt.

Hyvän valikoiman vastaavia oluen ystävän majapaikkoja löydät esimerkiksi Braugasthoefe-sivustolta. Jätä seuraavalla lomallasi ketjuhotellit väliin ja majoitu autenttisissa majataloissa ja pienissä paikallishotelleissa – siten pääset lähelle aitoa maaseudun Saksaa. Laivalla Saksaan saapuessa tuliaistenkin hankkiminen on helppoa, kun omalla autolla liikkuessa ei tarvitse huolehtia matkatavaroiden kilorajoituksista.

Katso Finnlinesin laivojen aikataulut ja varaa oma matkasi Saksan olutjuhlille!

Lähde: Finnlines
Kuvat: Shutterstock

ILMOITUS

Päivitetty: 4.9.2018

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (1 votes, average: 3,00 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

3 kommenttia

Suorat lennot Muncheniin ja kolme yötä laadukkaassa hotellissa maksoi 450e vuoden ennakkoon tilattuna. Sama setti 8 kk myöhemmin kesäkuussa maksoi jo 1100e…
Nopeat syövät hitaat ja juovat litran tuopit!

Hmm, ei tarvitse välittää painorajoista…
Maksaako Rantapallo sakot jotka tulee auton kantavuuden ylittämisestä.