Kuva: Visit Sweden/Carolina Romare
Joulupöytä Ruotsissa

Mitä maailmalla syödään jouluna? Tutustu neljän maan herkkuihin

Kalkkunaa, kuivakakkuja ja snapseja – tiedätkö, mitä herkkuja löytyy joulupöydästä Ruotsissa, Isossa-Britanniassa, Italiassa ja Yhdysvalloissa?

Ruotsalainen joulupöytä

Naapurimaassamme Ruotsissa joulupöydät notkuvat osittain samoista herkuista kuin Suomessakin – ovathan monet jouluperinteet peräisin nimenomaan Ruotsista. Suomalaisista ruokalajeista ruotsalaiset ovat kelpuuttaneet ainakin yhden lisäkkeen joulupöytäänsä: lanttulaatikon.

Suomalaisen joulupöydän kruununa komeilee sinappipäällysteinen joulukinkku, ja kinkku löytyy myös monesta ruotsalaisesta julbordista. Muita ruotsalaisten arvostamia herkkuja ovat paahtokylki ja punakaali, silli, lohi, lihapullat ja erilaiset makkarat. Snapsit kuuluvat myös joulupöytään.

Brittiläiset perinneherkut

Brittiläisestä joulupöydästä löytyy sinappihuntuisen kinkun sijasta paistettu ja täytetty kalkkuna. Kalkkunan kera britit nauttivat usein karpalokastiketta, punaviinimarjahyytelöä, paistettuja perunoita sekä erilaisia vihanneksia kuten ruusukaalia ja porkkanoita.

Suomalaisen glögin tapaan myös Isossa-Britanniassa nautitaan joulun aikaan höyryävästä sesonkijuomasta. Mulled wine on mausteinen, lämmin juoma, jota myydään myös kaikilla joulumarkkinoilla.

Joulukalkkuna
Kuva: Istockphoto
Isossa-Britanniassa joulupöytään kuuluu kalkkuna.

Perinteisin jälkiruoka englantilaisessa joulunvietossa on Christmas Pudding eli mausteinen kuivakakku. Tähän jouluklassikkoon monilla talouksilla on oma puolisalainen reseptinsä. Runsaat mausteet, kuivatut hedelmät ja pähkinät antavat jälkiruoalle jouluisen maun.

Jälkiruokapöydästä löytyy yleensä myös pieniä brittiläisiä joulutorttuja. Mince pie on kuivatuista hedelmistä, sokerista ja brandysta valmistetulla täytteellä koristeltu pieni leivos.

Italialainen ruokamaraton

Toisin kuin monissa muissa maissa, italialaisessa keittiössä joulupöydälle ei ole yhtä perinteistä kaavaa. Monella Italian alueella on omat jouluherkkunsa. Runsas, monista ruokalajeista koostuva ateria sisältää todennäköisesti ainakin pastaruokia kuten tortellineja tai ravioleja.

Jotkut italialaiset jättävät jouluaattona lihan pois ja syövät muutenkin kevyesti. Pienimuotoisen paastopäivän jälkeen ruuasta nautitaan pitkään ja hartaasti joulupäivänä. Ruoan kera nautitaan proseccoa.

Vaikka italialaiset eivät muutoin ole kovin innostuneita makeista jälkiruoista, joulun kunniaksi pitopöydästä löytyy usein makeaa panettone-kakkua tai hedelmä-pähkinäkakku pandolcea.

Joulun jälkiruokia
Kuva: Istockphoto
Italiassa jouluruokailun kruunaavat makeat leivonnaiset.

Amerikkalainen joulu

Kuten monet muutkin jouluperinteet, amerikkalaiset jouluherkut ovat yhteensulautumisen tulosta. Yhdysvalloissa joulupöydästä löytyy vaikutteita erityisesti brittiläisestä keittiöstä. Täytetty kalkkuna kastikkeineen, vihreät pavut, maissi ja perunamuusi ovat yleisiä joulupöydän antimia.

Jälkiruokien suhteen amerikkalaiset ovat moniruokaisia, sillä perinteisen kurpitsapiiraan ohella tarjolla saattaa olla esimerkiksi omenapiirakkaa, hedelmä- tai porkkanakakkua sekä pikkuleipiä. Alueelliset vaihtelut ovat Yhdysvaltojen kokoisessa maassa kuitenkin suuria.

Yksi amerikkalaisen joulunvieton klassikoista on eggnogg eli munatoti, joka kuuluu kiitospäivään, pikkujouluihin, joulun pyhiin ja uuteen vuoteen. Maidosta tai kermasta, sokerista ja vatkatuista munista syntyvä juoma maustetaan kanelilla ja muskotilla. Joukkoon saatetaan lisätä myös esimerkiksi rommia tai viskiä.

Teksti: Jenna Lehkonen
Kuvat: Visit Sweden / Carolina Romare, Istockphoto

Päivitetty: 21.12.2017

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (3 votes, average: 4,67 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia