Hyppää sisältöön

Näitä ruokia et halua maistaa lomallasi – viisi oksettavaa paikalliserikoisuutta Thaimaassa

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 04.10.2018
Thaimaalainen ruoka on monien matkailijoiden suosikki, mutta maassa on myös monia ruokia, jotka nostavat inhonväreet matkailijoille. Tässä viisi ruokaa, joita et halua saada eteesi Thaimaan-lomalla.

1. Larb leuat neua

Thaimaan-lomaan kuuluu kokeilla paikallisia herkkuja ja maistella uusia ruokia, mutta äärimmäisyyksiin ei uusien ruokakokeilujen kanssa ole syytä mennä. Thaimaassa hyvin tunnettu Larb leuat neua on annos, joka koostuu raa’asta naudanlihasta ja raa’asta verestä, jotka tarjoillaan silputun mintun kanssa.

Täysin raaka, verellä kuorrutettu liha-annos kuulostaa jo itsessään melko vastenmieliseltä, minkä lisäksi trooppisessa ilmastossa kypsentämättömän lihan syöminen on myös terveydellinen riski.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

2. Mok huak

Miltä kuulostaisi lautasellinen nuijapäitä? Luoteis-Thaimaasta lähtöisin oleva mok huak on melko erikoinen paikallisherkku, joka ei useimmilla herätä ruokahalua. Runsaalla määrällä käynyttä kalakastiketta maustetut, hiilillä paistetut nuijapäät tarjoillaan yrttien ja chilin kera banaaninlehtiin käärittyinä.

Nuijapäät näyttävät lautasella pieniltä kaloilta, mutta ellei ruokahalu katoa käyneen kalakastikkeen vahvan hajun vuoksi, vievät nuijapäiden jalat syömishalut useimmilta.

3. Goong ten

Katkaravut ovat useimmille tuttu ruoka, mutta Thaimaassa voi maistella hyvin mieleenpainuvaa katkarapuannosta. ”Tanssivat katkaravut” ovat paikallisten joukossa hyvin suosittu annos, jonka nimi jo antaa hieman osviittaa siitä, millainen ateria on kyseessä.

Goong ten on ateria, missä elävät katkaravut maustetaan thaimaalaiseen tyyliin kalakastikkeella, chilillä, korianterilla, sipulilla, chilillä ja limen mehulla. Kirpeä limen mehu saa katkaravun sätkimään, mikä selittää myös aterian erikoisen nimen.

Inka KhanjiThaimaalainen keittiö
Katukeittiöt ovat todennäköisimpiä paikkoja löytää erikoisia ruoka-annoksia.

4. Kai khao

Myös balut-nimellä tunnettu melko vastenmielinen paikallisruoka nostaa niskavillat pystyyn ja saa oksennusrefleksin toimimaan hyvin nopeasti. Kai khao -ateria muodostuu nimittäin hedelmöittyneestä ankanmunasta, jonka sisällä on kehittynyt alkio.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Munan sisällä oleva pieni ankka on täynnä erilaisia koostumuksia, joten syödessä tuntee paitsi pienet ja ohuet luut myös höyhenet, jotka ovat jo alkaneet kehittyä. Filippiineiltä lähtöisin oleva ruoka on nykyisin suosittu myös Bangkokissa.

5. Luu muu

Hauskalta kuulostava Luu muu -annos näyttää aivan tavalliselta thai-annokselta, sillä punainen kastike tarjoillaan syöjille nuudeleiden kera. Kastiketta katsoessa – ja maistaessa – huomaa kuitenkin, että annos on kaukana tavanomaisesta.

Luu muu valmistetaan nimittäin maustetusta raa’asta porsaan verestä, joka syödään nuudeleiden kanssa. Raa’an sianlihan syömistä pidetään ei-suositeltavana trikinella-loisten vuoksi, jotka kuitenkin tuhoutuvat kypsennyksen yhteydessä. Loistartunnan vuoksi myös raa’an porsaan veren syöminen sisältää terveysriskin.

>> Katosiko ruokahalusi? Thaimaalainen keittiö hemmottelee myös ihanilla herkuilla – lue, millaista thaimaalainen ruoka on parhaimmillaan!

Teksti ja kuvat: Inka Khanji

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Thaimaan Songkran

Varo näitä asioita, jos matkustat Thaimaahan huhtikuussa – 10 faktaa Songkranista

Thaimaan kalenteri

Miksi Thaimaassa eletään aivan eri vuotta kuin Suomessa? Vilkaisu kalenteriin lyö ällikällä

Thaimaa

Seitsemän asiaa, jotka yllättävät ensikertalaisen Thaimaan Phuketissa

Thaimaan sääilmiöt

Thaimaan sääilmiöt selitettyinä – nämä voivat osua lomallesi

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja