Kuva: Maria Hietala
Miten suomalainen muuttuu etelänlomalla?

Näin suomalainen muuttuu etelänlomalla – Teneriffan suomalaisbaarin karaokessa ei montaa rohkaisuryyppyä tarvita

Rentoutuneet lomailijat eivät ujostele Teneriffan suomalaisbaarissa.

Kynnys karaoken laulamiseen on lomalla matala

Teneriffan Playa de las Americasissa Kippis-baaria vuodesta 2006 saakka pyörittänyt Marcus Björkman on huomannut, että suomalaiset muuttuvat jonkin verran lomalla. Kun kotimaan pölyt on karkotettu, ottaa Kanarian mutkaton tunnelma vallan.

Rentous näkyy myös karaokessa, johon osallistuminen ei porvoolaislähtöisen Björkmanin mukaan vaadi kovinkaan montaa olutta.

– Suomalaiset ovat yllättäen todella uskaliaita. Monet tulevat laulamaan, koska karaoke on heille tärkeä harrastus ja omat laitteetkin saattavat löytyä kotoa. Osa joukosta haluaa toki rohkaisuryypyn.

Björkman arvelee, että kokemattomampienkin laulajien kynnys esiintymiseen on ulkomailla pienempi. Matkailija voi olla lähes varma, ettei kukaan tunne häntä. Naapurin, kollegan tai tuttavan osuminen paikalle on epätodennäköistä.

Kippiksen karaokessa suosikkikappaleet vaihtuvat vuodesta toiseen. On kuitenkin olemassa klassikkoja, jotka eivät koskaan vanhene.

– Reilun kymmenen vuoden aikana baaria pyörittäessäni legendabiisit kuten Aikuinen nainen, Paratiisi ja Ukkometso ovat olleet kestosuosikkeja, kertoo Björkman.

Jos baarin omistajan on laitettava ilta käyntiin, on Björkmanin valinta usein kappale esimerkiksi Janne Tulkilta tai Simo Silmulta. Suomalaisbaarissa asiakkaat haluavat kuulla nimenomaan suomalaista musiikkia. Yön liikkuessa valomerkkiä kohti myös kappalevalinnat muuttuvat hempeämmiksi.

Baarimikko kuulee lomailijan ilot ja surut

Joskus baarimikko saa toimia myös juttukaverina tai jopa terapeuttina. Suomalaisbaarin työntekijät saavat nopeasti kuulla, jos kaikki ei ole mennyt matkalla putkeen.

– Vuosien varrella baarimikkona on saanut kuulla kaikenlaisia hauskoja ja ikäviäkin elämäntarinoita. Se on osa baarimikon hommaa: olla tarvittaessa olkapäänä, johon asiakas saa nojata. Näin on aina ollut, kertoo Björkman.

Teneriffan suomalaisbaari Kippis
Kuva: Maria Hietala
Marcus Björkman pyörittää Kippis-baaria Teneriffan Playa de las Americasissa.

Turvallisella Teneriffalla lomailijoilla on harvoin säätä tai hotellia suurempia ongelmia. Tarinoita turistihuijauksista tai ryöstöistä ei juuri kantaudu Kippikseen.

Björkman painottaa, että suomalaiset osaavat pitää hauskaa ja nauttia lomasta. Ylilyönteihin sorrutaan vain harvoin.

Kippiksessä on vietetty myös esimerkiksi häitä ja häiden jatkoja. Björkman kertoo, että baariin tulee toisinaan Kippiksessä aikoinaan tavanneita pariskuntia sanomaan kiitokset.

Lue myös: Arvaatko, mitä suomalaiset juovat etelänlomalla? Nämä ovat Teneriffan suomalaisbaarin myyntihitit

Teksti ja kuvat: Maria Hietala

Päivitetty: 9.3.2018

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (3 votes, average: 2,00 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

2 kommenttia

Teneriffan Puerto de la Cruzin monissa suomalais baareissa saa jotain suomalaista. On kahvia ja pullaa.On sillilautasta,karjalanpaistia,lohikeittoa jne..jos joku niitä kaipaa.
Itse pidän mieluummin paikallisista tuotteista.Kuten Cortado kahvista.