Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Mitä Virossa syödään? Tällainen on paikallinen ruokakulttuuri

Shutterstock artikkelin kuva
Ruoka ja juomat
Virolaisessa keittiössä näkyvät paikallinen luonto ja perinteet - lue, mitä etelänaapurissa syödään!
Teksti: Krista Ahonen
Päivitetty: 13.03.2020
facebook   whatsapp

Herkkuja omasta luonnosta

Virolaiset arvostavat omaa ruokakulttuuriaan ja monilla ruoilla on pitkät perinteet. Virolaisessa keittiössä on löydettävissä niin saksalaisia kuin venäläisiä vaikutteita, jotka ovat historian aikana sekoittuneet paikalliseen ruokakulttuuriin.

Virolaisessa ruokakulttuurissa on hyödynnetty runsaasti maan puhtaan luonnon antimia. Lautasilla näkyvät maan metsien ja järvien herkut, kuten kalat, marjat ja sienet. Virossa harrastetaan edelleen paljon marjastusta ja sienestystä, ja kerätty saalis hyödynnetään ruoanlaitossa. Kaloista suosittuja ovat esimerkiksi silakka, kilohaili ja siika.

Shutterstock
Virolaisessa keittiössä käytetään paljon metsien antimia, kuten marjoja ja sieniä.

Perinteisesti virolaisissa kodeissa syödään myös paljon leipää, erilaisia vihanneksia, maitotuotteita ja lihaa, erityisesti sianlihaa. Maitotuotteista muun muassa piimää, rahkaa ja raejuustoa kulutetaan paljon.

Vuodenaikojen vaihtelut vaikuttavat Virossa siihen, mitä pöytään katetaan. Kesällä herkutellaan esimerkiksi uusilla perunoilla, kalalla, marjoilla sekä hedelmillä, joista yleisimpiin kuuluvat omenat ja luumut. Parhaimmillaan hedelmät saadaan omasta puutarhasta. Syksyllä ja talvella ruokapöydän valtaavat esimerkiksi sienet ja riista.

Suosittuja juomia Virossa ovat esimerkiksi olut sekä marjoista ja hedelmistä valmistetut mehut ja viinit. Virossa on nykyisin paljon pieniä yrityksiä, jotka valmistavat erilaisia oluita, siidereitä, giniä ja viinejä. Näissä juomissa hyödynnetään virolaisia raaka-aineita ja maan perinteisiä makuja, mitkä tekevät niistä kiinnostavia kokeiltavia.

Virolaisia klassikkoruokia

Yksi tyypillisimmistä virolaisista annoksista on kilohailista valmistettu kalaleipä. Tumman leipäviipaleen päälle laitetaan kalan lisäksi esimerkiksi kananmunaa.

Mulgikapsad on perinteinen virolainen ruoka, jota valmistetaan kaalista, ohrasuurimoista sekä lihasta. Myös mulgipuder eli perunoista ja ohrasta valmistettu puuro lihalla kruunattuna on perinneruoka. Vaikka näitä harvemmin näkee enää arkisin ruokapöydässä, ovat lihasta valmistetut padat ja uuniruoat Virossa tyypillisiä varsinkin talvikaudella.

Kilohailileipä on yksi virolaisen keittiön klassikoista.

Liharuoista myös lihahyytelöt ja erilaiset makkarat ovat suosittuja ruokia. Mulgipuderin lisäksi perunaa käytetään myös moniin muihin perinteisiin annoksiin.

Myös erilaiset säilykkeet ovat virolaiselle keittiölle tyypillisiä. Kesän ja syksyn herkut, kuten vihannekset, hedelmät ja sienet, säilötään usein talvea ja kevättä varten. Marjoista ja hedelmistä valmistetaan myös hilloja.

Makeista herkuista ja jälkiruoista suosittuja ovat esimerkiksi hedelmä- ja marjapiirakat, leivonnaiset sekä rahkasta valmistetut jälkiruoat. Virossa on pitkään valmistettu suklaata ja marsipaania, jotka ovat molemmat myös suosittuja tuliaisia.

>> Lue myös: Joko olet käynyt Tallinnan vanhimmassa kahvilassa? Kuuluisinta herkkua myytiin aluksi lääkkeenä

Teksti: Krista Ahonen
Kuvat: Shutterstock

Yksi kommentti (1) Jätä kommentti

  1. Nyt on väärää tietoa toimittajalla, tunnen paljon Virolaisia eikä heistä yksikään enää kuvittele eläimiä ja niiden eritteitä ravinnoksi . Vihapuhetta tämä koko juttu heitä kohtaan .


  2. Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.