Mitä huippukokki muuttaisi suomalaisessa ravintolakulttuurissa?
Katukeittiöistä huippuravintoloihin
Miten huippukokki matkustaa? Toistuvasti Suomen parhaiden ravintoloiden joukkoon valittua Muru-ravintolaa pyörittävä keittiömestari Timo “Lintsi” Linnamäki ei myönnä varsinaisesti matkustavansa ruoan perässä, mutta toki ruoka on aina mielessä – myös reissua varatessa.
– Kohteessa on ehdottomasti oltava ruokakulttuuria. Välillä syön toki paremmin, mutta en kierrä pelkästään hienoimpia ravintoloita – mielestäni keskitaso kertoo hyvin siitä, missä mennään.
Myös paikalliset katukeittiöt kuuluvat myös huippukokin matkaohjelmaan. Viime aikoina Linnamäki on innostunut erityisesti aasialaisista mauista ja tuoreesta kalasta ja äyriäisistä.
– Thaimaassa söin elämäni parhaan kokonaisen grillatun kalan, joka oli maustettu loistavasti esimerkiksi chilillä ja korianterilla, kertoo Linnamäki.
Ravintolakulttuuri osaksi arkea
Linnamäen mukaan Suomesta saa jo lähes kaikkea mitä maailmallakin – ainoastaan todellista molekyyligastronomiaa joutuu hakemaan kotimaan rajojen ulkopuolelta.
Saksassa aiemmin asunut Linnamäki kertoo kaipaavansa Suomeen Keski-Euroopan leipomokulttuuria.
– Saksassa joka kylässä on ainakin kolme leipomoa, joista haetaan aamulla tuoreet tuotteet, kertoo Linnamäki.
Huippukokki toivoo, että ravintolaruokailu arkipäiväistyisi Suomessa entisestään – erityisesti viinien suhteen.
– Monesti suomalaiset ajattelevat, että otetaanpa nyt oikein pullo viiniä merkkipäivän kunniaksi. Arjessakin voi kuitenkin herkutella ja nauttia viiniä ilman, että juhlitaan pyöreitä vuosia. Takana on ehkä voimakas luterilainen ajatus ulkona syömisestä rahan haaskauksena, Linnamäki miettii.
Linnamäen mielestä Taste of Helsingin kaltaiset kulinaaritapahtumat ovat tehneet laadukkaimmistakin ravintoloista helposti lähestyttävämpiä.
Helposti lähestyttävät ravintolat kasvussa
Ravintolamaailman trendeissä Linnamäki näkee kansanomaistumista. Bistrovillitys jatkuu vahvana – helposti lähestyttävät ravintolat kasvattavat suosiotaan, kun taas fine dining vähenee.
Samalla asialla on myös Linnamäen keväällä 2013 Helsingissä avaama bistro Pastis, jonka syntyhistoria vierähti liikkeelle jo Murun avaamisen aikoina.
– Tietyllä tavalla Muru lähti lapasesta, kun olimme innokkaina avaamassa ensimmäistä ravintolaa. Yhtäkkiä meillä olikin jo 350 viiniä listalla ja kolmen kuukauden varausjonot.
Ranskalaistyylisessä Pastiksessa turha kikkailu on jätetty pois. Innokkaan vastaanoton saaneen ravintolan katutason baariin laitetaan kattaus ohikulkijoille, jotka poikkeavat sisään ilman pöytävarausta.
– Tukholman Pastis-ravintolassa samppanjaa siemaillessani sain hullun idean siitä, että kiertäisin kaikki maailman Pastikset. Mieluiten illastaisin tietysti New Yorkin Pastis-ravintolassa, suunnittelee Linnamäki.
Myöskään Murussa ei asioita oteta turhan vakavasti – ravintolassa on järjestetty muun muassa tempaus, jossa kokit työskentelivät 24 tuntia putkeen ja keräsivät 15 000 euroa hyväntekeväisyyteen.
Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Visit Finland, Maria Hietala