Maista Unkarin viinejä

Ensimmäisinä viiniköynnöksiä toivat alueelle luultavasti roomalaiset, ja niistä ajoista lähtien maan viinintuotanto on jatkanut kasvuaan. Olosuhteet ovat viininkasvatukselle hyvin suosiollisia Unkarissa, sillä maaperä on rikasta ja aurinko lämmittää riittävästi.
Viinikulttuuri uudessa nousussa
Nykyisin noin neljäsosa Unkarin viinintuotannosta menee vientiin ja paikallisten viinien ja perinteisten rypälelajikkeiden tulevaisuus näyttää valoisalta.
Vuonna 1882 viinikirvaepidemia iski Unkariin ja tuhosi lähes puolet maan viiniviljelmistä. Maan viinikulttuuria uudistettiin ulkomaisilla rypäleillä, myös suurin osa tunnettujen Tokajin ja Egerin viinialueiden rypälelajikkeista jouduttiin korvaamaan ulkomaisilla lajikkeilla. Myös kommunismin aikakaudella Unkarissa viljeltiin viiniä, mutta laadusta ei yleensä välitetty. 1990-luvun jälkeen unkarilaiset laatuviinit alkoivat jälleen tehdä itseään tunnetuksi niin Unkarissa kuin maailmallakin.
Viinien kuningas, kuningasten viini
Unkarilaisista viineistä tunnetuimpia tuotetaan Tokajin viinialueella, Tokajin viinit kuuluvat maailman vanhimpien viinien perheeseen. Alueen viinit tulivat tunnetuiksi Unkarin ulkopuolella jo keskiajalla ja Tokajin viineillä luultiin jopa olevan parantavia vaikutuksia.
Alue on erityisen tunnettu makeista jälkiruokaviineistään, tunnetuimpana niistä Tokaji Aszú. Aszún luokitus on puttony. Kuuden puttonyn Aszú-viini on hyvin hienoa ja makeaa ja kelpaa varmasti hienoimpiinkin juhliin. Tokaji Aszúa onkin kutsuttu ”Viinien kuninkaaksi, kuningasten viiniksi”. Aszú-viinit valmistetaan erikoisesti jalohomeen rusinoimista ja elokuun auringon kuivattamista rypäleistä, jolloin rypäleestä tulee erityisen makea.
Egerin häränveri
Toinen Suomessakin melko tunnettu viini on Egerin laakson viinialueen Egri Bikavér eli ”Egerin häränveri”. Egri Bikavér on täyteläinen punaviini ja tarun mukaan se sai nimensä, kun turkkilaiset hyökätessään alueelle 1500-luvulla luulivat sinnikkäiden unkarilaisten taistelutahdon lähteen olevan härän veri – todellisuudessa he joivat alueen punaviiniä. Hyvien punaviinien lisäksi alueella tuotetaan myös raikkaita valkoviinejä.
Viinien maistelua borozóissa
Pieneksi maaksi Unkari tarjoaa suuren valikoiman erityyppisiä viinejä aina raikkaista ja tuoksuvista syviin ja tummiin viineihin. Ensimmäisenä Unkarissa matkailija yleensä saa esimakua paikallisista viineistä Budapestissa. Kaupungista löytyykin runsaasti viinitupia eli borozóita, joihin voi mennä maistelemaan maan kaikista kolkista kotoisin olevia viinejä.
Tokajin ja Egerin laakson alueiden lisäksi kannattaa kokeilla myös Balatonjärven etelä- ja pohjoisrantojen tummaa punaista sekä rikasaromista valkoviiniä tai Villányn ja Szekszárdin alueiden voimakkaita punaviinejä. Lähellä Budapestia sijaitsee Etyekin viinialue, jonka viinitiloihin voi tehdä pääkaupungista helposti päiväretken ja maistella alueen hyviä viinejä paikallisten tuottajien viinikellareissa.
Teksti: Anniina Simula
Kuva: Inka Khanji
Lue kommentit (0) Jätä kommentti