Hyppää sisältöön

Maista näitä Gran Canarialla – 3 ihanaa kylää ja niiden perinteiset jälkiruoat

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 27.11.2019
Gran Canarialla on kolme kylää, jotka tunnetaan makeista leivonnaisistaan. Kokeile näitä herkkuja kahvin kanssa!

1. Moya: kakkua ja marenkia

Noin puolen tunnin ajomatkan päässä Las Palmasista sijaitseva Moya on viehättävä kylä, joka sopii hyvin päiväretkeksi Gran Canarian pääkaupungista. Parhaiten Moya tunnetaan makeista leivonnaisistaan.

Moyassa valmistetaan kahdenlaisia leivonnaisia, joilla on pitkät perinteet. Suspiros de Moya -nimellä tunnettavat marenkileivokset viittaavat espanjan kielellä huokauksiin. Ehkä marenki on niin hyvää, että se saa syöjän huokailemaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Toinen tyypillinen Moyassa valmistettava herkku on bizcocho de Moya eli yksinkertainen sokerikakku, joka on päällystetty vaalealla sokerikuorrutteella. Kakkua valmistetaan iso pellillinen, jonka jälkeen se leikataan leivoskokoon.

Legendan mukaan alkuperäisen reseptin keksinyt rouva olisi yrittänyt peittää kakun palanutta pintaa päällystämällä sen makealla kuorrutteella. Tapa jäi elämään ja syntyi saaren oma klassikko.

2. Teror: nunnien tekemät pikkuleivät

Teror on toinen kanarialainen kylä, jonne monet matkailijat päätyvät tekemään retken loman aikana. Teror edustaa perinteistä kanarialaista arkkitehtuuria värikkäine taloineen ja näyttävine parvekkeineen. Myös Teroriin ajaa Las Palmasista noin puolessa tunnissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Terorista löytyy hauska paikallinen erikoisuus. Monasterio del Cister -nimisen nunnaluostarin asukkaat myyvät itse tekemiään leivonnaisia ja keksejä luukun kautta. Ostaja ei ikinä pääse näkemään nunnaa, joka sujauttaa tuotteet huomaamattomasti luukusta paljastamatta kasvojaan.

Erityisen suosittu kohde Teror on sunnuntaisin, jolloin kylässä järjestetään isot ulkoilmamarkkinat. Kylän suosituin nähtävyys on Virgel del Pinon basilika.

3. Tejeda: bienmesabe ja muut herkut

Usein Gran Canarian kauneimmaksi kutsuttu vuoristokylä Tejeda on niin ikään makeiden leivonnaisten koti. Saarella jopa puhutaan leikkimielisesti sokerihuippuisista vuorista, sillä niin monet perinteiset reseptit tulevat nimenomaan vuoristoalueilta.

Tejedassa syödään muun muassa mantelikakkua sekä bienmesabea, joka on perinteinen makea lisuke sekä Kanariansaarilla että Etelä-Amerikassa. Kyseessä on yleensä sokerista, manteleista ja keltuaisista valmistettu ja kanelilla maustettu levite. Bienmesabea voidaan nauttia esimerkiksi jäätelön kanssa.

Ehkä kaikkein suosituin paikka nauttia leivonnaisia on Dulcería Nublo -niminen kahvila, joka on toiminut Tejedassa vuodesta 1946 saakka.

Jos haluat viipyä Tejedassa pidempään, löytyy kylästä upealla paikalla sijaitseva parador eli Espanjan valtion ylläpitämä hotelli. Kuka olisi odottanut päätyvänsä Kanarialla uima-altaaseen keskelle havupuita?

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lue myös: K-18! Mitkä ovat perinteisimmät juomat Kanarialla? Viisi vinkkiä

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Instagram

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Espanjan rantaetiketti

Tällainen on Espanjan rantaetiketti – aurinkoa yläosattomissa ja 7 muuta huomiota

Barcelonan maisemapaikat

Löydä Barcelonan parhaat näköalapaikat – 10 vinkkiä kattojen ylle

Malaga

Málagan tärkeimmät nähtävyydet – 18 paikkaa, joita ei kannata jättää väliin

Baleaarien saaret

Mallorca, Ibiza vai Menorca – mikä saari sopii sinulle? Näin kohteet eroavat toisistaan

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja